Korzeń łopianu – do picia i stosowania na włosy. Jak stosować łopian większy?

Fot: fotsform / fotolia.com

Łopian to roślina, która ze względu na swoje właściwości lecznicze i pielęgnacyjne, od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej oraz kosmetyce. Korzeń łopianu uznaje się substancję wspomagającą trawienie, łagodzącą objawy reumatyzmu i hamującą wypadanie włosów.

Łopian większy to roślina, która powszechnie występuje niemalże na każdym kontynencie, w tym na terenie Polski. Ze względu na to, że niezwykle szybko się rozrasta, często uznawana jest za chwast. Tymczasem, łopian stanowi wyjątkowo wszechstronną i skuteczną roślinę leczniczą. Stosowanie go w rozmaitych dolegliwościach popularne było już w starożytności – wykorzystywano go między innymi do leczenia gorączki, podagry czy kamieni nerkowych. We współczesnej medycynie naturalnej łopian stosuje się przede wszystkim jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Korzeń łopianu wykorzystywany jest również w kosmetyce – jako naturalny środek łagodzący objawy łupieżu, trądziku czy powstrzymujący nadmierne wypadanie włosów.

Łopian – właściwości

Jako surowiec zielarski wykorzystuje się przede wszystkim jadalny korzeń łopianu, z którego przygotowuje się olej łopianowy, wyciąg lub sok z łopianu. Korzeń łopianu bogaty jest w następujące substancje:

  • Inulina – roślinny cukier, który wyróżnia się właściwościami probiotycznymi.
  • Fitosterole (sterole roślinne) – substancje, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i hamując agregację płytek krwi.
  • Olejki eteryczne – substancje o działaniu dezynfekującym, bakteriobójczym, moczopędnym, żółciopędnym i wykrztuśnym.
  • Saponiny – substancję wywołujące hemolizę czerwonych krwinek, obniżające poziom złego cholesterolu, przyspieszające trawienie tłuszczów.
  • Witamina C – wzmacniającą odporność organizmu i wykazującą działanie antyoksydacyjne.
  • Siarka – pierwiastek mineralny, stanowiący jeden z podstawowych budulców włosów, skóry oraz paznokci i odpowiadający za ich kondycję.

Ponadto, w korzeniu łopianu obecne są takie substancje, jak: garbniki, fosfor, proteiny, związki poliacetylenowe, glikozydy.

Łopian na włosy

W pielęgnacji włosów wykorzystuje się przede wszystkim napary z korzenia łopianu lub olejek łopianowy. Zabiegi z wykorzystaniem łopianu pomagają odżywić skórę głowy, łagodzić oznaki łupieżu, ograniczyć ilość wypadających włosów i przyspieszyć porost.

Łopian na włosy można stosować na wiele różnych sposobów. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • Olejowanie włosów i skóry głowy – zabieg ten zapobiega wypadaniu włosów oraz stymuluje porost. Aby go wykonać, należy 2-3 łyżki oleju łopianowego wetrzeć dokładnie w skórę głowy i suche włosy. Następnie głowę należy owinąć ręcznikiem i odczekać 60-120 minut. Po tym czasie należy umyć włosy oraz skórę głowy delikatnym szamponem. Zabieg można powtarzać 2 razy tygodniowo.
  • Płukanka do włosów – odżywia i wzmacnia włosy, a także ogranicza łupież. Aby przygotować płukankę, należy umieścić 2 łyżki stołowe korzenia łopianu umieścić w niewielkim garnku, zalać 2 szklankami wody i zagotować. Następnie płyn należy przecedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Płukankę należy stosować po umyciu i opłukaniu włosów, polewając nią głowę. Nie spłukiwać. Zabieg ten można powtarzać po każdym myciu włosów.

Korzeń łopianu do picia

Spożywanie łopianu zaleca się osobom, które zmagają się z następującymi dolegliwościami:

  • Dyskomfort trawienny – łopian zwiększa produkcję soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych w trzustce, dzięki czemu usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Ponadto, łopian wykazuje delikatne działanie żółciopędne – jego spożywanie może być korzystne w przypadku dolegliwości ze strony wątroby i dróg żółciowych.
  • Cukrzyca – łopian, dzięki zawartości inuliny, wykazuje właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
  • Reumatyzm – łopian zawiera lignany, czyli substancje łagodzące stan zapalny oraz dolegliwości bólowe.
  • Choroby dróg moczowych – łopian działa moczopędnie, jego stosowanie może więc być korzystne w przypadku kamicy nerkowej lub dolegliwości ze strony pęcherza.

Ponadto, łopian wykazuje silne właściwości detoksykujące – wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji ze zbędnych produktów przemiany materii.

Łopian do picia – jak przygotować?

  • Odwar łopianowy – przy pomocy noża lub moździerza rozdrobnić 1 łyżkę korzenia łopianu, umieścić w garnku, zalać szklanką wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na 30 minut pod przykryciem, a następnie odcedzić. Odwar spożywać 2-3 razy dziennie w ilości 1/3 szklanki.
  • Sok z łopianu – świeże korzenie łopianu należy dokładnie oczyścić, a następnie utrzeć na papkę. Sok odcisnąć przez gazę, bawełnianą ściereczkę lub płótno. Sok przyjmować w ilości 30-60 kropli rozprowadzonych w wodzie, 2-4 razy dziennie.
  • Nalewka łopianowa – 1 część świeżego lub suszonego, rozdrobnionego korzenia łopianu umieścić w czystym słoiku i zalać 4 częściami wysokoprocentowego alkoholu, najlepiej wódki. Odstawić w ciemne i suche miejsce na co najmniej 7 dni, a następnie przefiltrować. Spożywać 2-3 razy dziennie po 5-10 ml. 

Zobacz film: Przyczyny wypadania włosów. Źródło: Wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 21.11.2017,
Opublikowano: 21.11.2017 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Enter 22.11.2017r.

Mieszać olejek z wodą? Chyba nie!

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej