Kordyceps – czym jest i kiedy go stosować? Działanie i właściwości maczużnika

Fot. IgorChus / Getty Images

Kordyceps (maczużnik) jest grzybem-pasożytem o unikalnych właściwościach prozdrowotnych i stymulujących. Naturalne środowisko kordycepsu to Wyżyna Tybetańska – lokalne plemiona nomadów zbierają go w celu przygotowania energizującego napoju, który poprawia wytrzymałość organizmu.

Kordyceps chiński jest od wieków znany Chińczykom, którzy stosują sproszkowany maczużnik (włącznie z larwą ćmy) w celu wzmocnienia odporności, przyspieszenia tempa przemiany materii, wzrostu libido i zwiększenia wydolności fizycznej. Maczużnik chiński jest bardzo kosztowny (cena za kilogram surowca może przekraczać 20 tysięcy dolarów), dlatego do suplementów diety dodaje się kordyceps, który został wyhodowany w warunkach laboratoryjnych.

Kordyceps chiński – jak powstaje?

Górskie rejony Nepalu, Indii i Tybetu to jedyne miejsce na Ziemi, w którym występuje maczużnik chiński. Ten wyjątkowy grzyb-pasożyt ma specyficzne wymagania – odpowiadają mu wyłącznie warunki panujące na wysokości od 3000 do 5000 m nad poziomem morza.

Kordyceps chiński rozwija się w ciele larwy ćmy zaliczanej do rodzaju Thitarodes. W okresie zimowym ćmy i ich larwy znajdują się pod ziemią, gdzie hibernują do wiosny. Zarodniki maczużnika atakują larwę (czasem owada), wnikają do jej wnętrza, po czym następuje ich przemiana w stopniowo powiększającą się grzybnię. Rozrost grzybni wiąże się z coraz większym naciskiem na tkanki larwy, który z czasem prowadzi do śmierci żywiciela. Końcowy etap rozwoju kordycepsu polega na wytworzeniu na powierzchni larwy małych grzybków (owocników), które z wyglądu przypominają maczugi (stąd nazwa „maczużnik”).

Polecamy: Kombucza – właściwości grzyba herbacianego. Jak zrobić kombuczę?

Cordyceps – działanie

Stymulujące i prozdrowotne właściwości kordycepsu chińskiego to przede wszystkim zasługa obecnych w nim substancji bioaktywnych: beta-D-glukanów (są to polisacharydy wpływające korzystnie na zdrowie), przeciwutleniaczy, inhibitorów MAO (inhibitory monoaminooksydazy to związki stosowane w leczeniu choroby Parkinsona i depresji atypowej) oraz substancji wykazujących działanie zbliżone do antybiotyków.

U osób regularnie stosujących maczużnik chiński dochodzi do poprawy nastroju i zwiększenia wydolności organizmu. Związki zawarte w kordycepsie mają pozytywny wpływ na stężenie glukozy we krwi, zwalczają wolne rodniki i korzystnie oddziałują na układ odpornościowy. Dodatkową zaletą płynącą z przyjmowania preparatów zawierających maczużnik jest wzrost libido u kobiet i mężczyzn.

Grzyby cordyceps – kiedy stosować?

Kordyceps chiński jest szczególnie zalecany osobom, które żyją w ciągłym stresie, odczuwają zmęczenie i są osłabione. Wskazaniem do zastosowanie preparatu zawierającego maczużnik jest także przejściowy spadek nastroju, na przykład w okresie jesienno-zimowym. Warto jednak pamiętać, że jeśli pogorszenie samopoczucia trwa długo i wpływa niekorzystnie na codzienne funkcjonowanie, samo przyjmowanie suplementu nie wystarczy do uzyskania poprawy – najlepiej poszukać profesjonalnej pomocy u psychologa lub psychiatry.

Poznajcie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Sytuacja osób doświadczających napięcia emocjonalnego i przemęczenia pod wieloma względami przypomina błędne koło: stres (np. związany z pracą umysłową) sprawia, że nawet w wolnym czasie nie są w stanie efektywnie odpoczywać, na domiar złego w nocy miewają trudności z zaśnięciem, a ich sen nie jest na tyle głęboki i relaksujący, by organizm miał możliwość w pełni się zregenerować. Już po kilku, kilkunastu dniach stresującego życia ich odporność zaczyna się osłabiać, ponadto mogą doświadczać trudności z koncentracją uwagi, problemów z pamięcią, zmęczenia, słabszej wydajności pracy itp. Zmęczenie, osłabienie i świadomość gorszego funkcjonowania to połączenie, które dodatkowo podnosi poziom hormonu stresu w organizmie. Im dłużej trwa ten stan, tym większe jest prawdopodobieństwo dalszego obniżenia nastroju, spadku libido i pojawienia się następstw osłabienia układu odpornościowego (częste przeziębienia, większa podatność na różne infekcje).

Cordyceps – przeciwwskazania

Obecność substancji bioaktywnych sprawia, że suplementy zawierające maczużnik chiński mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami: nasilają działanie leków antydepresyjnych, obniżających ciśnienie tętnicze krwi oraz przeciwcukrzycowych, a także zaburzają działanie leków przeciwzakrzepowych i immunosupresyjnych. Decyzję o stosowaniu kordycepsu najlepiej skonsultować z lekarzem.

Suplementy z maczużnikiem są niewskazane kobietom ciężarnym lub karmiącym piersią. Nie należy podawać ich dzieciom poniżej 12 roku życia.

Cordyceps – dawkowanie

Suplementy zawierające kordyceps można stosować w dowolnym momencie dnia, ale przyjmuje się, że najlepsze efekty przynosi połykanie ich z samego rana, na czczo. Dawka maczużnika powinna mieścić się w przedziale od 500 do 4000 mg dziennie, przy czym osoby stosujące więcej niż 1000 mg dziennie powinny podzielić tę ilość na mniejsze porcje (wówczas substancje bioaktywne kordycepsu wchłaniają się w sposób optymalny).

Badania naukowe wykazały, że grzyb maczużnik może znaleźć zastosowanie w profilaktyce przerzutów u chorych na raka. U pacjentów poddawanych chemio- lub radioterapii, którzy przyjmowali kordyceps terapia onkologiczna przyniosła lepszy efekt (u ponad 85% chorych poprawił się wynik morfologii krwi).

Data aktualizacji: 29.01.2019,
Opublikowano: 29.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej