Konopne superfoods w Twojej kuchni

mat. prasowe 

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zwracasz uwagę na to, co jesz i zależy Ci na tym, by wesprzeć swój organizm od środka, koniecznie sprawdź właściwości oraz zastosowanie konopnych superfoods.

Czy kojarzysz pojęcie superfoods? To rodzaj nieprzetworzonej żywności naturalnego pochodzenia. Jej podstawową zaletą jest bogactwo składników mineralnych oraz witamin, a także wysoki współczynnik gęstości odżywczej w stosunku do gęstości energetycznej. Oznacza to, że produkty z tej rodziny są niezwykle wartościowe. Termin "superfood" został po raz pierwszy użyty w 1998 roku przez redaktora Aarona Mossa piszącego dla czasopisma Nature Nutrition. Bardzo szybko to określenie przyjęło się na całym świecie. W kategorii superfood znajdujemy takie produkty jak: jagody goji, amarantus, siemię lniane, woda kokosowa, dynia, nasiona chia, komosa ryżowa, nasiona kakaowca i cieszące się coraz większą popularnością konopie siewne.

Białko konopne, czyli białko dla każdego

Ludzie od lat szukają zdrowych zamienników białka zwierzęcego. Dotyczy to nie tylko wegetarian, wegan i alergików, ale wszystkich tych, którzy interesują się zdrową dietą lub odczuwają negatywny wpływ nadmiaru produktów odzwierzęcych na swoje samopoczucie.

Białko konopne HempKing jest doskonałą alternatywą. Poleca się je szczególnie mocno osobom stosującym dietę bezmięsną lub bardzo aktywnym fizycznie, ale także wszystkim tym, którym zależy na uzupełnieniu w organizmie protein.

Dodatkowo zawiera ono również aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasze organizmy nie wytwarzają samodzielnie (fenyloalaninę, metioninę, treoninę, walinę, izoleucynę, leucynę, tryptofan, lizynę, histydynę). Ich działanie ma znaczenie w procesie prawidłowego wzrostu i funkcjonowania organizmu ludzkiego. Stanowią budulec białek, mają wpływ na nasz układ nerwowy, mięśniowy oraz gospodarkę hormonalną.

Białko konopne zawiera kwasy tłuszczowe omega 3-6-9, które dbają o kondycję włosów, skóry i paznokci i wspierają odporność. W tym superfood znajdziemy także minerały oraz witaminy:

  • witamina A — wspomaga prawidłowe działanie narządu wzroku;
  • witaminy z grupy B — wspierają funkcjonowanie układu nerwowego;
  • witaminę C — wzmacnia układ odpornościowy organizmu;
  • cynk — reguluje pracę układu krążenia;
  • fosfor — wzmacnia kości;
  • żelazo — bierze udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiega anemii;
  • wapń — budulec kości, wpływa na prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

Białko konopne występuje w postaci proszku, który jest świetnym dodatkiem do koktajli, soków, omletów, galaretek, sałatek, ciast, musów owocowych, lodów lub jogurtów.

mat. prasowe

Nasiona konopne — wielofunkcyjny superfoods

Nasiona konopi zawierają:

  • błonnik, który wspiera działanie układu trawiennego i przyspiesza przemianę materii, co doceniają szczególnie osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy;
  • białko będącego budulcem mięśni;
  • witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C i E);
  • minerały (fosfor, magnez, cynk czy żelazo).

Ziarna konopne wprowadzą do Twojej diety wszystkie powyższe witaminy i wartościowe składniki, dlatego warto je włączyć na stałe do swojej codziennej diety. Wielofunkcyjny superfoods można dodawać do past kanapkowych, deserów, sosów, hummusu, zup, sałatek, pieczywa i ciast. Nasiona z powodzeniem nadają się również do jedzenia samodzielnie, a zatem stanowią wyśmienitą przekąskę.

mat. prasowe

Olej konopny jako urozmaicenie diety

Olej spożywczy z konopi to doskonałe źródło kwasów Omega-3 i Omega-6, błonnika, witamin B i E, magnezu, fosforu, potasu oraz żelaza. Wpływa więc korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu, a także odporność.

Z uwagi na fakt, że olej konopny ulega spalaniu w stosunkowo niskiej temperaturze, zaleca się podawanie go na zimno np. w sałatkach, dressingach czy pastach do chleba. Optymalną ilością jest stosowanie 1-2 łyżek dziennie.

materiały partnera

Konopne superfoods to fantastyczne produkty, dzięki którym w łatwy sposób urozmaicisz dietę w pyszny sposób, wesprzesz swoją odporność, dostarczysz sobie białka roślinnego i cennych składników odżywczych.

Data aktualizacji: 26.11.2021,
Opublikowano: 26.11.2021 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej