Koktajle białkowe – komu są zalecane? Przepisy na koktajle białkowe domowej roboty

Fot.: kostrez / stock.adobe.com

Koktajle białkowe przygotowuje się na bazie produktów mlecznych, np. kefiru, mleka lub jogurtu naturalnego. Produkty te dostarczają pełnowartościowego białka, które jest niezbędne do odbudowy zniszczonych tkanek w trakcie intensywnego treningu. Dodatkami do proteinowych koktajli mogą być: odżywki białkowe, owoce, warzywa, płatki owsiane. 

Koktajle białkowe są elementem uzupełniającym dietę osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko, które jest podstawowym elementem budulcowym ludzkiego organizmu. Ich działanie polega na przyspieszaniu procesów przemiany materii, a tym samym wspomaganiu odchudzania.

Koktajle białkowe – dla kogo są przeznaczone?

Koktajle białkowe, inaczej nazywane proteinowymi, dostarczają dużej ilości białka. Są przeznaczone dla osób intensywnie trenujących ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na ten podstawowy składnik budulcowy organizmu człowieka. W trakcie długotrwałych ćwiczeń fizycznych dochodzi do nasilenia procesów katabolicznych, czyli rozkładu białek ustrojowych. Po zakończonym treningu ważne jest uzupełnienie strat białka, które umożliwia odbudowę uszkodzonych tkanek oraz powstawanie nowych tworzących m.in. tkankę mięśniową. 

Koktajle białkowe zaleca się pić od 30 minut do 2 godzin po treningu. Ten przedział czasowy określany jest jako „okno anaboliczne”. Termin ten oznacza czas, w którym organizm cechuje się maksymalną przyswajalnością dostarczanych mu składników odżywczych. Białko zawarte w koktajlach proteinowych przyczynia się do przyspieszenia procesów przemiany materii oraz redukcji tkanki tłuszczowej, a tym samym wspomaga odchudzanie oraz modelowanie sylwetki. Koktajle wysokobiałkowe można pić również jako posiłek przed treningiem, gdyż dają uczucie sytości, a jednocześnie nie obciążają żołądka. W ten sposób dostarcza się organizmowi dużej dawki energii niezbędnej do intensywnego wysiłku fizycznego oraz zapobiega się niepożądanemu spalaniu tkanki mięśniowej.

Zobacz film: Jakie koktajle są najzdrowsze? Źródło: Stylowy Magazyn.

Koktajle białkowe na odchudzanie stanowią smaczną, pełnowartościową i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Należy pamiętać, by były one skomponowane ze składników o wysokiej jakości. Powinno się unikać słodzonych produktów białkowych, takich jak jogurty owocowe oraz serki homogenizowane, gdyż przyczyniają się one do obniżenia wartości odżywczej białkowego szejka.

Koktajle białkowe domowej roboty

Koktajle białkowe domowej roboty są bardziej zalecane niż kupne, gdyż gwarantują wysoką jakość dodawanych składników. Decydując się na zakup proteinowego szejka, należy dokładnie zapoznać się ze składem produktu zamieszczonym na opakowaniu. Podstawowym składnikiem do przygotowania proteinowego koktajlu są produkty mleczne dostarczające pełnowartościowego białka, takie jak: jogurt naturalny, mleko, kefir, maślanka lub ser twarogowy. Można do nich dodawać kupnych odżywek białkowych, które zawierają białko serwatkowe, albuminę jaj, kazeinę lub białko sojowe. Na rynku dostępne są odżywki białkowe naturalne lub o określonym smaku, np. bananowym, karmelowym, czekoladowym. Dodatkiem do koktajli białkowych są również produkty dostarczające węglowodanów, które stanowią podstawowe źródło energii dla organizmu oraz odbudowują zapasy glikogenu prowadząc do zwiększenia wytrzymałości i opóźnienia wystąpienia zmęczenia w trakcie wysiłku. Pożądanymi źródłami węglowodanów są:

  • owoce – banany, truskawki, borówki, jagody, jeżyny, maliny, porzeczki, mango, ananasa,
  • produkty zbożowe – płatki owsiane, otręby pszenne,
  • miód lub syrop z agawy.

Koktajle białkowe można wzbogacać także o porcję warzyw, np. świeży szpinak, świeży sok z marchwi lub z buraka, natkę pietruszki, seler naciowy, rozdrobnione orzechy lub migdały, rodzynki, a także przyprawy – cynamon, imbir, bazylię czy świeży liść mięty. Owoce i warzywa nie tylko urozmaicają smak proteinowych koktajli, ale dostarczają również cennych witamin i składników mineralnych. U osób ze wzmożoną aktywnością fizyczną dochodzi do wzrostu zapotrzebowania na liczne witaminy i minerały, które są „wypłukiwane” z organizmu wskutek zwiększonego wydzielania potu oraz przyspieszonych procesów fizjologicznych. Sposób przygotowania wysokobiałkowych koktajli jest bardzo prosty – wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki przy użyciu blendera lub miksera.

Koktajl białkowy – przepisy

Smaczną propozycją proteinowego szejka jest bananowy koktajl białkowy z dodatkiem jagód. Składnikami potrzebnymi do jego przygotowania są:

  • 250 gramów jogurtu naturalnego o rzadkiej konsystencji,
  • 100 gramów świeżych lub mrożonych jagód,
  • 30 gramów odżywki białkowej o smaku bananowym.

Inną propozycją, doskonałą dla wielbicieli czekolady jest koktajl białkowy przygotowany z:

  • 250 mililitrów mleka sojowego,
  • 1 miarki sproszkowanego białka,
  • 1 łyżki rozpuszczonej czekolady,
  • pół łyżeczki cynamonu.

Pomysłem na warzywny koktajl o wysokiej zawartości białka jest połączenie ze sobą:

  • 250 gramów kefiru,
  • 250 gramów umytego, świeżego szpinaku,
  • 30 gramów odżywki białkowej naturalnej.

Zobacz film: Co jeść, kiedy trenujemy? Źródło: Fit bez męki u udręki

Data aktualizacji: 21.05.2018,
Opublikowano: 29.12.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej