Kobylak – co to jest? Właściwości i zastosowanie szczawiu kędzierzawego

Fot: Pali137 / gettyimages.com

Kobylak to wieloletnia bylina powszechnie występująca w Polsce. Najczęściej spotkać ją można na łąkach, polach, pastwiskach, brzegach stawów. Zwalcza stany zapalne i zapobiega anemii. Surowiec zielarski stanowi korzeń kobylaka, nazywanego też szczawiem końskim.

Kobylak to roślina o pozytywnym działaniu na ludzki organizm. Zwyczajowo nazywany bywa kobylim szczawiem lub szczekajem. Wyróżnia się sporą wysokością, dochodzącą nawet do 1,5 m, i silnie kędzierzawymi liśćmi. Kobylak wykazuje działanie regulujące proces defekacji. Stosowany jest na trudno gojące się rany i owrzodzenia oraz w łagodzeniu objawów nieżytu górnych dróg oddechowych.

Kobylak – co to jest?

Kobylak (z łac. Rumex crispus L.), zwany też szczawiem kędzierzawym, to gatunek rośliny zaliczany do rodzaju szczaw i rodziny rdestowate. Naturalnie występuje niemal na całym świecie. W Polsce kobylak to roślina bardzo pospolita, którą uważa się za chwast. Porasta pola, łąki, pastwiska i obszary ruderalne, czyli zmienione przez działanie człowieka, jak sąsiedztwa budynków, przydroża, parkingi, tereny kolejowe, wysypiska odpadów, tereny przemysłowe, hałdy. To niezwykle plenna roślina. Rozmnaża się przez kłącza, ale i nasiona. Według specjalistów nasiona kobylaka są w stanie zimować w ziemi nawet przez 25 lat, a jedna roślina może wykształcić ich nawet do 15000.

Kobylak – zastosowanie lecznicze

Kobylak wykazuje szerokie zastosowanie lecznicze. Surowiec zielarski stanowi korzeń kobylaka (z łac. Radix rumicis), w którego składzie znajdują się m.in.: związki garbnikowe, cukry, kwasy organiczne (zwłaszcza kwas kawowy), szczawian wapnia, organiczne połączenia żelaza, pochodne antrachinonu.

Odwar z korzenia kobylaka ma zastosowanie jako tonik do przemywania zmienionej chorobowo skóry. Okazuje się skuteczny zwłaszcza w przypadku zmian trądzikowych, łuszczycy, grzybicy, atopowego zapalenia skóry i łojotoku. Stosowany jest na trudno gojące się rany i owrzodzenia. W celach dermatologicznych na bazie odwaru z kobylaka warto kilka razy w miesiącu przeprowadzić leczniczo-relaksującą kąpiel.

Kobylak wykazuje właściwości ściągające, bakteriostatyczne, antyseptyczne. Łagodzi objawy nieżytu górnych dróg oddechowych. Korzeń kobylaka na biegunkę to najbardziej znane wykorzystanie tej rośliny. Dzięki sporej zawartości żelaza wzmacnia organizm po zatruciu oraz grypie żołądkowej. Z kolei ze względu na zawartość flawonoidów będących silnymi przeciwutleniaczami kobylak zwalcza szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, które intensyfikują starzenie. Roślina stosowana jest w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza i słabej krzepliwości krwi. Korzeń kobylaka to składnik nasiadówek używanych w przypadku zbyt obfitych miesiączek, upławów, infekcji pochwy.

Jak zaparzyć kobylak?

Najbardziej znanym sposobem spożywania kobylaka jest odwar. Łyżkę surowca zalewa się 200 ml ciepłej wody, po czym podgrzewa na małym ogniu i po doprowadzeniu do wrzenia gotuje jeszcze przez 5–7 minut. Następnie odstawia się pod przykryciem na 30 minut do naciągnięcia. Zalecane dzienne spożycie wynosi 2 razy po pół szklanki. Kuracja odwarem z kobylaka powinna trwać 3 tygodnie, po czym konieczna jest dwumiesięczna przerwa.

Kobylak możliwy jest do nabycia w większości aptek, w sklepach zielarskich czy dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 50 g zapłaci się około 3 zł.

Korzeń kobylaka – przeciwwskazania do stosowania

Mimo iż kobylak wykazuje korzystne działanie na ludzki organizm, przeciwwskazania do jego stosowania stanowią okres ciąży i karmienia piersią. Roślina nie jest polecana osobom ze skłonnościami do kamicy nerkowej. Kobylak dla dzieci nie jest przeciwwskazany. Jednak w ich przypadku odwar z korzenia powinno się zastąpić naparem z nasion o nieco słabszym działaniu.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn.

Jak przygotować nalewkę z kobylaka?

Korzeń kobylaka wykorzystać można jako składnik leczniczej nalewki. Przygotowując ją, należy pamiętać o zachowaniu proporcji między składnikami – na 1 część rozdrobnionego korzenia kobylaka przypadają 4 części alkoholu 50%. Surowiec zielarski zalewa się alkoholem, po czym odstawia na 2 tygodnie w suche, ciemne miejsce do maceracji. Po tym czasie odcedza się go i przelewa do butelek. Zalecane dzienne spożycie wynosi 2 razy po 1 łyżce. Specjaliści podkreślają, by w czasie terapii spożywać duże ilości wody. Tak samo jak w przypadku odwaru, jednorazowy czas trwania kuracji nie powinien być dłuższy niż 3 tygodnie.

Kobylak – herbata na jelita

Kobylak to częsty składnik herbat ziołowych przeznaczonych na problemy jelitowe. Spotyka się go tam w zestawieniu z: zielem rdestu ptasiego, liściem babki lancetowatej, zielem pięciornika gęsiego, zielem przywrotnika, zielem dziurawca, kwiatem nagietka. Herbatę przygotowuje się poprzez zalanie 1 łyżeczki ziołowej mieszanki 1 szklanką wrzątku. Miksturę odstawia się pod przykryciem na 15–20 minut, po czym przecedza się i pije wedle uznania. Opakowanie 50 g herbaty z korzeniem kobylaka to koszt około 6 zł.

Data aktualizacji: 27.02.2019,
Opublikowano: 27.02.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej