Kobalt – właściwości, rola w organizmie, skutki niedoboru i nadmiaru

Fot: WayUp Productions / gettyimages.com

Kobalt, Co (łac. cobaltum) jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy metali przejściowych w układzie okresowym. Odkryto go w 1753 r. Zapotrzebowanie na ten mikroelement jest niskie, jednak niedobór kobaltu może powodować zaburzenia w procesie krzepnięcia krwi.

Kobalt został odkryty przez George’a Brandta, żyjącego w latach 1694–1768 szwedzkiego chemika. Podobno nazwa pierwiastka pochodzi od kobolda, karzełka, duszka lub gnoma pilnującego podziemnych skarbów, który według wierzeń miał podrzucać rudy bezwartościowego w tamtych czasach kobaltu w miejsce wykradzionych kruszców żelaza.

Właściwości kobaltu

Kobalt ma liczbę atomową 27. Jest srebrzystym, lśniącym metalem wykazującym właściwości ferromagnetyczne – chodzi o zjawisko, w którym materia ma własne, spontaniczne namagnesowanie. Kobalt ma 26 izotopów, spośród których trwały jest tylko izotop 59 stanowiący 100% składu izotopowego naturalnego kobaltu. Występuje w skorupie ziemskiej (w postaci dwóch minerałów – smaltynu i kobaltynu). Najbogatsza w złoża kobaltu jest Afryka.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Kobalt – znaczenie dla organizmu

Kobalt jest obecny w centrach reaktywnych paru enzymów. Choć zapotrzebowanie na niego jest bardzo małe, to kobalt jest mikroelementem niezbędnym dla życia ludzi oraz zwierząt. Wpływa na ogólną regenerację organizmu. Uczestniczy w wytwarzaniu witaminy B12 (kobalaminy) – stanowi w niej atom centralny. Rola witaminy B12 jest nie do przecenienia; jej niedobór manifestuje się w postaci złożonego zespołu chorobowego i powoduje niedokrwistość, natomiast jeśli ten stan nie jest leczony, pojawia się zagrożenie życia.

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Ze względu na ścisły związek z kobalaminą kobalt pełni rolę regulatora w produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek). Uczestniczy ponadto w metabolizmie kwasów nukleinowych oraz białek, a także w produkcji kwasu foliowego (witaminy B9), bezcennego zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Kobalt wpływa hamująco na rozwój nowotworów.

Kobalt jest konieczny w procesie tworzenia neuroprzekaźników. Właściwa podaż tego mikroelementu korzystnie oddziałuje na cały organizm oraz samopoczucie. Ułatwia koncentrację, usprawnia procesy myślowe, reguluje nastrój, przeciwdziała apatii i rozdrażnieniu. Zapewnia równowagę psychiczną. Kobalt reguluje ponadto apetyt, zwiększa odporność organizmu na choroby, zapewnia właściwą regenerację skóry po oparzeniach oraz urazach.

Kobalt razem z manganem znajdują zastosowanie w takich stanach, jak: zakłócenia krążenia krwi nóg, zastoje, żylaki, drgawki, obrzęki, wrzody, zapalenie żył, zapalenie stawów, zapalenie tętnic wieńcowych, zaniki pamięci, przekwitanie, bóle menstruacyjne.

Triplet kobalt – miedź – nikiel leczy zaburzoną pracę trzustki, jest też zalecany w przypadku braku równowagi wydzielania gruczołów dokrewnych.

Triplet kobalt – cynk – nikiel jest wskazany w stanach zakłóceń osi przysadkowo-trzustkowej (zwłaszcza u diabetyków).

Niedobór i nadmiar kobaltu

Niedobór kobaltu wiąże się ściśle z niedoborem witaminy B12, co manifestuje się jako zaburzenie procesu krzepnięcia krwi. Pojawiają się apatia, bladość skóry, ogólne osłabienie, spadek masy ciała, drażliwość, stany depresyjne, zaburzenia widzenia, problemy z utrzymaniem równowagi, dezorientacja, halucynacje. Na niedobory tego pierwiastka najbardziej narażone są osoby stosujące dietę roślinną – kobalamina nie występuje w produktach mięsnych i wegetarianie oraz weganie muszą dostarczać ją w postaci suplementu.

Zobacz film: Budowa i funkcje układu nerwowego. Źródło: 36,6.

Z kolei nadmiar kobaltu w organizmie człowieka może wykazywać działanie toksyczne, jest to więc stan równie niebezpieczny co niedobór. Zbyt duża podaż kobaltu może zaburzać funkcjonowanie tarczycy i nasilać funkcjonowanie szpiku kostnego. Dochodzi do nadmiernej produkcji czerwonych krwinek. Mogą występować mdłości.

Źródła kobaltu

Kobalt znajduje się w mięsie (zwłaszcza wątrobie i nerkach), kukurydzy, mleku, szpinaku, sałacie, kapuście, ziarnach zbóż, zielonych warzywach. W przypadku stwierdzonego niedoboru można sięgnąć po tabletki zawierające kobalt. Uwaga! Ze względu na groźny nadmiar preparaty z kobaltem stosuje się z przepisu lekarza i pod jego nadzorem.

Kobalt – zastosowanie

Przed XIX stuleciem kobalt wykorzystywano jako barwnik. Współcześnie metaliczny kobalt znalazł zastosowanie jako składnik niektórych stopów o wysokich parametrach. Wykorzystuje się go jako składnik elektrod akumulatorów litowo-jonowych, niklowo- kadmowych oraz niklowo-metalowo-wodorkowych. Jego niesymetryczne sole stosowane są w elektronice. Medycyna wykorzystuje kobalt-60 w radioterapii (w tzw. bombie kobaltowej) oraz w celach sterylizacji sprzętu medycznego i odpadów medycznych. Kobalt-60 ma też zdolność utrwalania żywności, natomiast w przemyśle sprawdza się do prześwietlania połączeń spawanych oraz do kontroli poziomu napełnienia zbiorników.

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Data aktualizacji: 12.02.2023,
Opublikowano: 12.02.2023 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej