Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Fot. 5second / Getty Images

Kiwano jest afrykańskim owocem o smaku przypominającym kiwi i banana. W swoim składzie zawiera liczne witaminy, minerały oraz związki o działaniu antyoksydacyjnym. Kiwano wspomaga pracę serca, nerek, wątroby oraz układu odpornościowego i nerwowego. 

Kiwano jest egzotycznym owocem, który wyglądem przypomina skrzyżowanie cytryny i ogórka. Jest niskokaloryczny i bogaty w wartości odżywcze. Kiwano znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, w kuchni, a także w kosmetyce ze względu na swoje właściwości odmładzające i regeneracyjne.

Kiwano - czym jest? Smak owocu kiwano

Kiwano, nazywane inaczej ogórkiem kolczastym lub rogatym jest egzotycznym owocem pochodzącym z Afryki. Ma podłużny kształt i pomarańczową skórkę pokrytą tępymi kolcami. Osiąga długość 10-15 cm i wagę około 200-300 g. Wnętrze owocu wypełnione jest zielono-żółtym miąższem i licznymi pestkami, dlatego kiwano nierzadko określane jest jako skrzyżowanie ogórka z cytryną. Nazwa owocu wynika z jego charakterystycznego i unikalnego smaku przypominającego połączenie kiwi z bananem.

Kiwano - wartości odżywcze afrykańskiego ogórka

Kiwano jest owocem o wysokich wartościach odżywczych, a przy tym niskokalorycznym. W 100 g dostarcza jedynie około 44 kcal. Zawiera niewielkie ilości węglowodanów i tłuszczów, natomiast stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. W kiwano występują witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy) oraz witamina C i beta karoten zaliczane do substancji antyoksydacyjnych. Ten egzotyczny owoc jest źródłem potasu, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, cynku i manganu.

Kiwano - czy warto go jeść? Właściwości prozdrowotne

Kiwano dzięki wysokiej wartości odżywczej wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Substancje w nim obecne zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego chroniąc przed różnymi schorzeniami, m.in. nadciśnieniem tętniczym i miażdżycą. Kiwano dostarcza naturalnych antyoksydantów, które pobudzają układ immunologiczny i zwiększają odporność organizmu. Wykazuje właściwości moczopędne i lekkie działanie przeczyszczające, dzięki czemu ułatwia eliminację szkodliwych toksyn. 

Kiwano wpływa na prawidłową pracę wątroby i nerek. Zawartość witamin z grupy B sprawia, że afrykański ogórek kiwano reguluje funkcjonowanie układu nerwowego i przyczynia się do poprawy zdolności poznawczych, takich jak pamięć, koncentracja i uwaga. Kiwano jest źródłem kwasu foliowego - minerału niezbędnego do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka, dlatego zalecany jest kobietom ciężarnym. Ze względu na niską kaloryczność owoc kiwano wskazany jest osobom z nadwagą i otyłością. Wspomaga procesy przemiany materii i sprzyja regularnym wypróżnieniom. Kiwano przyczynia się do wzmocnienia i uelastycznienia naczyń krwionośnych. Beta karoten, czyli prowitamina A, zawarty w owocu kiwano zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku i przeciwdziała chorobom siatkówki oka.

Owoc kiwano - właściwości kosmetyczne

Owoc kiwano posiada nie tylko właściwości prozdrowotne, ale również kosmetyczne i pielęgnacyjne. Witamina C obecna w kiwano uczestniczy w procesie wytwarzania kolagenu zapewniając miękką i jędrną skórę. Wyciągi z owocu są częstym składnikiem kremów, balsamów i preparatów anti-aging. Kosmetyki z dodatkiem kiwano działają przeciwzmarszczkowo, odmładzająco, regeneracyjnie i upiększająco. Afrykański ogórek dodawany jest do preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry po opalaniu, gdyż działa kojąco na podrażnioną skórę.

Kiwano - zastosowanie kulinarne. Jak jeść?

Owoce kiwano doskonale smakują w wersji na surowo. Ten tropikalny owoc je się po przecięciu go wzdłuż na pół i wydrążeniu miąższu za pomocą łyżeczki. Na bazie kiwano przygotowuje się rozmaite desery, sałatki owocowe oraz domowe przetwory, takie jak: dżemy, powidła, kompoty, konfitury. Można go również jeść w zestawianiu z jogurtem naturalnym jako smaczna i zdrowa przekąska. Kiwano podaje się z potrawami mięsnymi i rybnymi, a także w towarzystwie kurczaka i ryżu. Świetnie smakuje w roli przystawki w połączeniu z kozim serem. Kiwano jest również wykorzystywany jako element dekoracyjny różnych potraw i napojów. Jego znaczną zaletą jest możliwość długoterminowego przechowywania - owoc kiwano utrzymuje świeżość nawet do 6 miesięcy przechowywania.

Kiwano - czy może być uprawiany w ogródku?

Kiwano jest rośliną pnącą o żółtych kwiatach. Można go uprawiać na gruncie w przydomowych ogródkach. Należy jednak pamiętać, że ta egzotyczna roślina przestaje rosnąć, gdy temperatura osiągnie wartość poniżej 15 stopni Celsjusza. Ważne jest, by gleba była spulchniona i regularnie nawadniana. Kiwano wysadza się do gruntu na przełomie maja i czerwca, kiedy nie ma niebezpieczeństwa związanego z przymrozkami. Wskazane jest uprawianie rośliny w szklarniach lub w foliowych tunelach. Kiwano kwitnie około 6-8 tygodni. Po upływie 2 tygodni po kwitnieniu roślina wydaje owoce. Ogórki afrykańskie najlepiej jest zbierać w sierpniu i we wrześniu, gdy owoce mają pomarańczowy kolor. 

Jakie wartości odżywcze mają owoce? Przekonajcie się na filmie:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 22.08.2018,
Opublikowano: 23.08.2018 r.

Polecamy

Komentarze (6)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Kangur791 30.12.2018r.

A ja właśnie po raz pierwszy kupiłem. W Lidlu cena 4.99 za szt.

Aga 28.12.2018r.

Jest czasem dostępny w biedronki cena ok 7 zł

Mala mi 21.10.2018r.

A ja mam kiwano,sami je uprawialismy w tym roku i zaowocowalo bardzo mocno. Nie wiemy tylko co z niego zrobic do jedzenia.

Jaga79 28.08.2018r.

Ja też nigdy nie widziałam ani nie słyszałam o takim owocu. Pewnie w Polsce wcale nie można go kupić, a nawet jeśli to może być bardzo drogi. Chociaż smak może mieć ciekawy!

Marca 27.08.2018r.

nie widziałam ich nigdy w sklepie, nawet podczas tych orientalnych tygodni... gdzie to można kupić? może są suszone dostępne? strasznie jestem ciekawa smaku!

Jan 24.08.2018r.

Nigdy nie jadłem kiwano nawet nie wiem gdzie można go kupić. Piszecie że ten smakuje je połączenie kiwi i banana więc jeśli to prawda to mogły być mój ulubiony owoc bo lubię jedno i drugie.

Zobacz wszystkie 6 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej