Chcesz być zdrowy? Jedz kiszonki!

Fot: Olga Peshkova /  gettyimages.com

Kiszonki warzywne są źródłem błonnika pokarmowego, witamin antyoksydacyjnych oraz wielu niezbędnych organizmowi minerałów. Wśród domowych przetworów powinna pojawić się kiszonka z buraków, która dostarcza związków wzmacniających odporność organizmu oraz wspierających działanie układu nerwowego. 

Kiszonki warzywne odznaczają się nie tylko walorami smakowymi, ale również korzystnym wpływem na zdrowie. Są źródłem wielu cennych substancji, które przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu i obniżenia poziomu cholesterolu. Kiszeniu poddaje się nie tylko ogórki i kapustę, ale także inne warzywa np. buraki.

Zobacz także:

Koronawirus. Napary z szałwii mogą pomóc w leczeniu COVID-19 - wykazały najnowsze badania

Rozmaryn to nie tylko przyprawa. Herbatka, nalewka i olejek z rozmarynu działają niczym lek

Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?

Kiszonki warzywne - dlaczego warto jeść kiszonki?

Kiszonki warzywne są domowymi przetworami, które są szczególnie cenione za swoje właściwości prozdrowotne. Kiszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji, czyli utrwalania żywności. Jego istotą jest proces fermentacji mlekowej zachodzący pod wpływem działania bakterii kwasu mlekowego. Kiszonki warzywne są dobrym źródłem witamin i minerałów. W swoim składzie zawierają witaminy z grupy B, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz biorą udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczów.

Kiszonki warzywne dostarczają także witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina C i E. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych opóźniając procesy starzenia się skóry i przeciwdziałając chorobom układu sercowo-naczyniowego. W składzie kiszonek warzywnych znajdują się: magnez, wapń, fosfor i potas - minerały niezbędne do zachowania zdrowia i dobrej kondycji układów: kostnego, mięśniowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego. Kiszonki warzywne są także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit, przyspiesza metabolizm i zapobiega zaparciom. Ponadto, związek ten daje długotrwałe uczucie sytości, przez co jest szczególnie zalecany w diecie odchudzającej.

Kiszonki warzywne dostarczają substancji probiotycznych, dzięki czemu wykazują korzystny wpływ na naturalną mikroflorę jelita grubego, wspomagają pracę układu odpornościowego, regulują procesy trawienne oraz stymulują przemianę materii. Jedzenie kiszonych warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, m.in. stanów zapalnych jelit, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego, płuc i piersi. Kiszonki warzywne obniżają poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu chronią przed rozwojem miażdżycy, a tym samym choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca i udaru mózgu.

Czy spożywasz kiszonki?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kiszonka z buraków - właściwości i zastosowanie

Kiszonka z buraków jest nie tylko niezwykle smaczna, ale również zdrowa. Buraki są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia naturalną odporność organizmu, działa przeciwzapalnie i ma korzystny wpływ na kondycję skóry. Dostarczają również kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego i zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Z tego powodu buraki powinny pojawić się w diecie kobiet planujących i będących w ciąży. Kiszonka z buraków przyczynia się także do regulowania ciśnienia tętniczego krwi i obniżenia poziomu “złego” cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia nadciśnienia, miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Ma również pozytywny wpływ na ogólną wydolność fizyczną i zdolność koncentracji. Kiszone buraki można wykorzystać jako składnik sałatek warzywnych oraz dodatek do rozmaitych potraw. Powstały sok warto odlać do butelek, gdyż wykazuje szereg właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawarte w nim składniki pozytywnie oddziałują na cały organizm przyczyniając się m.in. do zachowania młodego i zdrowego wyglądu skóry oraz usprawniania pracy narządu wzroku. Codzienne picie soku z kiszonych buraków przeciwdziała kamicy nerkowej oraz wspomaga odchudzanie. Ten nietypowy napój znajduje także zastosowanie w profilaktyce chorób reumatycznych i nowotworowych.

Kiszonka z buraków - jak zrobić?

Kiszone buraki w 100 g dostarczają około: 

kcal 40 
białko 1,6 g
tłuszcz 0,1 g
węglowodany 6,5 g
błonnik pokarmowy 2 g

Potrzebujesz: słoja o pojemności 3 l

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych,
  • 2 l przegotowanej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, liść laurowy, ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1.  Buraki starannie umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Ułóż je ciasno w słoiku wraz z czosnkiem i przyprawami (oprócz soli).
  2.  Buraki zalej wodą wymieszaną z solą tak, by warzywa były całkowicie przykryte.
  3.  Zamknij słoik. Odstaw go na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Buraki będą ukiszone w momencie, gdy na wierzchu zbierze się piana.

Kiszonka z kukurydzy

Kiszonka z kukurydzy znajduje zastosowanie jako pasza dla krów. Kukurydza cechuje się niską zawartością białka i dużą ilością rozpuszczalnych cukrów. Dzięki temu należy do jednych z najlepiej kiszących się roślin. Ponadto można ją zakisić praktycznie w każdych warunkach. Kiszonka z kukurydzy o wysokiej jakości powinna mieć lekko kwaskowaty, aromatyczny i chlebowy zapach. Jest to bardzo ważne, gdyż jakość paszy decyduje o ilości mleka pozyskiwanego od krów. W domowych kuchniach kukurydza wykorzystywana jest do przygotowywania zimowych przetworów. Jedną z propozycji jest kukurydza w zalewie słodko-kwaśnej lub kukurydza konserwowa.

Dlaczego warto jeść kiszonki? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie korzyści daje jedzenie kiszonek? Źródło: x-news

Kukurydza w zalewie słodko-kwaśnej - przepis

Kukurydza w zalewie słodko-kwaśnej w 100 g dostarcza około: 

kcal 130
białko 3,7 g
tłuszcz 1,5 g
węglowodany 20 g
błonnik pokarmowy 3 g 

Składniki:

  • 1 kg kolb z kukurydzy,
  • 1 cebula biała,
  • 8 ziarenek pieprzu,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • ¼ szklanki cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ⅔ szklanki octu,
  • ⅓ szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Kolby kukurydzy starannie oczyść i pokrój w grube plastry. Gotuj przez 15 minut.
  2. Ocet zagotuj z wodą, cukrem i solą.
  3. Cebulę obierz i pokrój w grube plasterki.
  4. Do wyparzonych słoików włóż przyprawy, cebulę i odsączoną kukurydzę.
  5. Zawartość słoików zalej gorącą zalewą octową. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 20 minut.

Kukurydza konserwowa - przepis

Kukurydza konserwowa w 100 g dostarcza około:

kcal 109 
białko 2,9 g
tłuszcz 1,2 g
węglowodany  19,7 g
błonnik pokarmowy  4 g

Składniki:

  • kolba kukurydzy,
  • 4 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

  1.  Kukurydzę starannie oczyść i gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie.
  2. Kukurydzę odcedź i ziarna włóż do wcześniej wyparzonych słoiczków.
  3. Przygotuj zalewę z wody, cukru i soli. Następnie zalej nią kukurydzę. Słoiki szczelnie zamknij. Kukurydzę pasteryzuj przez około 90 minut w garnku. 
Data aktualizacji: 01.12.2020,
Opublikowano: 01.12.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej
Potrawy wielkanocne - przepisy i lista dań. Co powinno znaleźć się na świątecznym stole?

To już ostatni moment, by zaplanować wielkanocne menu. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla was listę najpopularniejszych wielkanocnych potraw, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Choć święta w tym roku będą wyglądały nieco inaczej, nie oznacza to, że trzeba rezygnować z wielkanocnych przysmaków.

Czytaj więcej
Flądra, dorsz, łosoś a może halibut? Które ryby są najzdrowsze?

W tym roku, ze względu na panującą pandemię koronawirusa, większość z nas spędza urlop w Polsce. Nadmorskie kurorty przeżywają prawdziwe oblężenie. Nieodłącznym elementem wakacji nad Bałtykiem jest obiad w lokalnej smażalni ryb. Jaką rybę wybrać? Która jest najzdrowsza?

Czytaj więcej
Ciasto marchewkowe fit – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości lecznicze marchewki

Ciasto marchewkowe fit jest dietetycznym wypiekiem na bazie mąki pełnoziarnistej oraz bogatej w witaminy i minerały marchewce. Warzywo to jest bogatym źródłem substancji o działaniu przeciwutleniającym. Wykazują one właściwości antynowotworowe i hamujące procesy starzenia się organizmu. 

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Czytaj więcej
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem

Bakłażan, którego nazwa botaniczna to psianka podłużna, coraz częściej gości w polskich domach. Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma też cenne właściwości zdrowotne, a zwłaszcza antyoksydacyjne. Stanowi doskonałe źródło witamin i składników mineralnych.

Czytaj więcej
Sernik jaglany – przepis na smaczne i bezglutenowe ciasto. Co zawiera kasza jaglana?

Sernik jaglany przygotowywany jest na bazie kaszy jaglanej, która odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana diabetykom. 

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej