Kimchi - przepis, zupa, właściwości, jak zrobić?

Fot. 4kodiak / Getty Images

Kimchi jest tradycyjnym koreańskim daniem, którego tradycyjne przygotowywanie zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Mieszkańcy Korei przekazują sobie przepis z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić zupę kimchi? Jakie ma właściwości? 

Kimchi to danie składające się z kiszonych warzyw z dodatkiem przypraw. Tradycyjnie podstawą kimchi jest kapusta pekińska, powinno się dodać także marchew, pora oraz czosnek i cebulę dymkę. Wśród przypraw w kimchi nie może zabraknąć świeżej, sproszkowanej koreańskiej papryki chili, nazywanej gochugaru. W koreańskiej kuchni wyróżnia się ponad 100 rodzajów kimchi, a więc dodatki do potrawy mogą być przeróżne - od innych warzyw, przez owoce i owoce morza czy ryby.

Kimchi - właściwości odżywcze

Kimchi ma różne właściwości odżywcze, w zależności od tego, co znajduje się w zupie. Zawartość kiszonych warzyw bardzo korzystnie wpływa na mikrobiotę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i normalizując pracę jelit. Zdrowe jelita przekładają się z kolei na odporność organizmu, bowiem mikroorganizmy z jelit aktywują układ odpornościowy do walki ze złymi bakteriami i wirusami. Kimchi, poprzez dużą zawartość bakteri Lactobacillus (należących do grupy bakterii kwasu mlekowego) wspiera organizm w walce z toczącym się stanem zapalnym, czyli krótko mówiąc - jest polecane przy infekcjach organizmu.

Dodatkową zaletą kimchi jest fakt, że zawiera dużo witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i zwiększają koncentrację organizmu. W kimchi znajdziemy także błonnik korzystnie oddziałujący na układ trawienny.

Kimchi jest daniem pikantnym, a zawartość papryczki chili sprawia, że przyspiesza ono metabolizm organizmu.

Kimchi - przeciwwskazania do spożycia

Każda potrawa, nawet ta najzdrowsza, może mieć pewne przeciwwskazania do spożywania. W przypadku kimchi powinny uważać osoby cierpiące na chorobę wrzodową, refluks żołądkowy oraz na zespół jelita drażliwego. Kimchi zawiera papryczkę chili i imbir, a więc jest pikantne i może nasilać tego typu dolegliwości. Na tę potrawę uważać powinny także kobiety karmiące.

Jak zrobić kimchi w domu? 

Zacznijmy od tego, że dobrze zrobione kimchi może stać w lodówce nawet kilka miesięcy. Kimci powinno być przechowywane w szklanych pojemnikach, aby gazy wydzielane podczas fermentacji nie wchodziły w reakcję z plastikiem. Potrawa najlepiej smakuje na około 2 tygodnie po przygotowaniu.

Zobaczcie na filmie, jakie składniki z Chin możemy kupić w sklepach:

Zobacz film: Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Źródło: Wiem, co jem

Przepis na kimchi

  • 4,5 kg kapusty pekińskiej
  • 3 marchewki 
  •  por
  •  2 cebule dymki 
  • 3 główki czosnku 
  • imbir (ćwiartka)
  • chili w proszku gochugaru (ok. 2,5 szklanki)
  • mąka ryżowa (2 łyżki)
  • sos sojowy lub rybny (1 szklanka)
  • 1 szklanka soli
  •  1/4 szklanki cukru

Kapustę należy pokroić w 8 części i odciąć białe głąby. Kapustę należy wypłukać, a następnie odsączyć i zasypać solą. Czas moczenia kapusty w wodzie z solą powinien wynosić około 2 godzin. Po tym czasie kapustę trzeba wypłukać, by usunąć nadmiar soli.

Marchewkę kroimy w słupki, pora pod skosem, a cebulę i czosnek blendujemy razem na pastę. Jeśli nie chcemy robić pikantnego kimchi można zamiast papryki dodać do pasty rzodkiewki.

Przygotowanie klieku z mąki ryżowej (sprawdzi się także pszenna) należy zagotować mąkę z wodą w proporcji 1 szklanka wody na 2 łyżki mąki. Do kleiku dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Do schłodzonego już dodajemy paprykę chili, a następnie warzywa, posiekany imbir i sos sojowy.

Tak uzyskaną pastą nacieraj kapustę, a następnie - przełóż wszystko do szklanego pojemnika, zamknij i pozostaw na dwa dni, aż skwaśnieje. Kimchi przechowuj później w lodówce, w szczelnie zamkniętych słoikach.

Przepis na wegańskie kimchi

  • 5 łyżek soli morskiej
  • 2 – 3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekińskiej

Składniki na pastę kimchi:

  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru, opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki chili, opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
  • ½ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Kapustę kroimy wzdłuż najpierw na cztery części, następnie na małe kawałki. Zalewamy ją wodą z solą, dociskamy talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawiamy na godzinę.

Wodę z mąką ryżową oraz cukrem zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Ostudzamy. Następnie cebulę i czosnek rozcieramy na pastę w blenderze. Dodajemy ją do przestudzonego kleiku razem z sosem sojowym, papryką oraz solą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Namoczoną kapustę odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Dodajemy pastę i nacieramy nią kapustę. Kiedy całość będzie wymieszana przekładamy do szklanego pojemnika, zamykamy i pozostawiamy na kilka dni, aż zrobi się kwaśna. 

Źródło: Jadłonomia

Data aktualizacji: 21.06.2019,
Opublikowano: 21.06.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej