Kiełki rzodkiewki posiadają intensywny, pikantny smak i ładny wygląd, dzięki czemu dobrze komponują się jako dodatek do wielu dań. Choć są bardzo zdrowe, nie każdy powinien je jeść.
Co to są kiełki rzodkiewki?
Kiełki rzodkiewki to bardzo młode pędy tej rośliny. Kiełkowanie jest metodą pozyskiwania pokarmu, która była znana już w starożytnych Chinach. Obecnie kiełki uważane są za jeden z super pokarmów, czyli należą do najzdrowszego pożywienia na świecie. Zawierają one olbrzymią ilość substancji odżywczych, w tym witamin i mikroelementów oraz związków chemicznych, takich jak polifenole, które silnie zdrowotnie oddziałują na organizm człowieka.
Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze
Kiełki rzodkiewki składają się w 90% z wody i zawierają jedynie 43 kalorie. Dostarczają niecałe 4 g białka, 3,6 g węglowodanów i 3 g tłuszczów, a także przydatne dla człowieka:
- kwas palmitynowy – niezdrowy w dużych ilościach, ale w małych sprzyjający wchłanianiu się witaminy A,
- kwas stearynowy – obniżający poziom cholesterolu,
- kwas mistyrynowy – poprawiający stosunek LDL do HDL.
Ponadto kiełki rzodkiewki dostarczają duże ilości witaminy C (100 g zapewnia 43% dziennego zapotrzebowania) i witamin z grupy B. Zawierają także wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan i fosfor.
Kiełki rzodkiewki i ich właściwości lecznicze
Regularne spożywanie kiełków rzodkiewki zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Obniżają one poziom cholesterolu, działają przeciwutleniająco oraz ochronnie i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawarty w nich kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, czyli białka, które zostało powiązane z większym ryzykiem występowania miażdżycy, zakrzepicy i zawałów.
Kiełki rzodkiewki zawierają też duże ilości glukozynolanów, substancji występujących w roślinach, które znacznie obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuca i żołądka. Działanie antynowotworowe tego pokarmu wynika także z obecności polifenoli.
Dzięki sporej zawartości witaminy C kiełki rzodkiewki podwyższają odporność organizmu, łagodzą przebieg infekcji i zwiększają produkcję kolagenu. Z tego samego powodu wywołują dobroczynny wpływ na skórę, na którą działają odmładzająco poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników.
Kiełki rzodkiewki są jednym z produktów polecanych na odchudzanie. Ich działanie w tym zakresie związane jest nie tylko z dużą ilością błonnika i witaminy C. Badania wykazały, że częste spożywanie tego pokarmu wpływa na obniżenia masy ciała.
Poprawiają one też funkcjonowanie dróg żółciowych. Wykazują działanie ochronne na wątrobę i woreczek żółciowy oraz regulują produkcję bilirubiny. Zmniejszają też ilość tej substancji we krwi, dlatego polecane są osobom cierpiącym na żółtaczkę.
Kiełki rzodkiewki wpływają również na zdrowie hormonalne kobiety dzięki zawartości izoflawonów. Pomogą w nieregularnym miesiączkowaniu, zespole napięcia przedmiesiączkowego i dolegliwościach związanych z menopauzą.
Kiełki rzodkiewki – przeciwwskazania
Kiełki rzodkiewki są bardzo zdrowe, ale nie każdy powinien je regularnie spożywać. Unikać ich powinny:
- osoby cierpiące na refluks i wrzody – są one dość ostre i mogą podrażniać żołądek;
- osoby po zatruciach pokarmowych lub kuracjach antybiotykowych – kiełki często skażone są bakteriami lub grzybami, z którymi nie poradzi sobie osłabiona flora jelitowa;
- kobiety w ciąży – choć skład i działanie kiełków rzodkiewki nie są bezpośrednim przeciwwskazaniem do ich spożywania w ciąży, warto z nich zrezygnować ze względu na ewentualne ryzyko zatrucia pokarmowego, które może być niebezpieczne dla matki i dziecka;
- osoby, które powinny unikać estrogenów.
Jak wyhodować kiełki rzodkiewki w domu?
Kiełki rzodkiewki można wyhodować w domu w kiełkownicy lub słoiku okrytym gazą. Nasiona rzodkiewki przeznaczone na kiełki należy namaczać w chłodnej wodzie przez 4–6 godzin, a następnie umieścić w naczyniu do kiełkowania. Przez 24 godziny powinny być okryte, tak żeby zapewnić im ciemność, która przyspieszy kiełkowanie. Potem należy je płukać 2–3 razy dziennie, aby nie wytworzyła się na nich pleśń. Rosną około 5–6 dni. Przez parę dni mogą być przechowywane w lodówce.
Kiełki rzodkiewki – jak i z czym je jeść?
Kiełki rzodkiewki spożywa się na surowo, po ich uprzednim przepłukaniu. Stanowią doskonały dodatek do różnych sałatek i kanapek. Ze względu na swój ostry smak dobrze pasują do łagodnych dań. Wspaniale komponują się z twarożkiem,
Bibliografia:
2. Barillari J., Cervellati R., Costa S. i in., Antioxidant and choleretic properties of Raphanus sativus L. sprout (Kaiware Daikon) extract, “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 54 (26), 2006, s. 9773–8.