Kiełki rzodkiewki i ich właściwości zdrowotne. Jak wyhodować je w domu?

Fot.: studioflara / Getty Images

Kiełki rzodkiewki to jeden z najzdrowszych pokarmów, jakie istnieją. Mimo niskiej kaloryczności dostarczają bogactwo składników odżywczych i wykazują potężne właściwości zdrowotne, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej.

Kiełki rzodkiewki posiadają intensywny, pikantny smak i ładny wygląd, dzięki czemu dobrze komponują się jako dodatek do wielu dań. Choć są bardzo zdrowe, nie każdy powinien je jeść.

Co to są kiełki rzodkiewki?

Kiełki rzodkiewki to bardzo młode pędy tej rośliny. Kiełkowanie jest metodą pozyskiwania pokarmu, która była znana już w starożytnych Chinach. Obecnie kiełki uważane są za jeden z super pokarmów, czyli należą do najzdrowszego pożywienia na świecie. Zawierają one olbrzymią ilość substancji odżywczych, w tym witamin i mikroelementów oraz związków chemicznych, takich jak polifenole, które silnie zdrowotnie oddziałują na organizm człowieka.

Kiełki rzodkiewki – wartości odżywcze

Kiełki rzodkiewki składają się w 90% z wody i zawierają jedynie 43 kalorie. Dostarczają niecałe 4 g białka, 3,6 g węglowodanów i 3 g tłuszczów, a także przydatne dla człowieka:

  • kwas palmitynowy – niezdrowy w dużych ilościach, ale w małych sprzyjający wchłanianiu się witaminy A,
  • kwas stearynowy – obniżający poziom cholesterolu,
  • kwas mistyrynowy – poprawiający stosunek LDL do HDL.

Ponadto kiełki rzodkiewki dostarczają duże ilości witaminy C (100 g zapewnia 43% dziennego zapotrzebowania) i witamin z grupy B. Zawierają także wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan i fosfor.

Kiełki rzodkiewki i ich właściwości lecznicze

Regularne spożywanie kiełków rzodkiewki zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Obniżają one poziom cholesterolu, działają przeciwutleniająco oraz ochronnie i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawarty w nich kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, czyli białka, które zostało powiązane z większym ryzykiem występowania miażdżycy, zakrzepicy i zawałów.

Kiełki rzodkiewki zawierają też duże ilości glukozynolanów, substancji występujących w roślinach, które znacznie obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty, płuca i żołądka. Działanie antynowotworowe tego pokarmu wynika także z obecności polifenoli.

Dzięki sporej zawartości witaminy C kiełki rzodkiewki podwyższają odporność organizmu, łagodzą przebieg infekcji i zwiększają produkcję kolagenu. Z tego samego powodu wywołują dobroczynny wpływ na skórę, na którą działają odmładzająco poprzez usuwanie z organizmu wolnych rodników.

Kiełki rzodkiewki są jednym z produktów polecanych na odchudzanie. Ich działanie w tym zakresie związane jest nie tylko z dużą ilością błonnika i witaminy C. Badania wykazały, że częste spożywanie tego pokarmu wpływa na obniżenia masy ciała.

Poprawiają one też funkcjonowanie dróg żółciowych. Wykazują działanie ochronne na wątrobę i woreczek żółciowy oraz regulują produkcję bilirubiny. Zmniejszają też ilość tej substancji we krwi, dlatego polecane są osobom cierpiącym na żółtaczkę.

Kiełki rzodkiewki wpływają również na zdrowie hormonalne kobiety dzięki zawartości izoflawonów. Pomogą w nieregularnym miesiączkowaniu, zespole napięcia przedmiesiączkowego i dolegliwościach związanych z menopauzą.

Kiełki rzodkiewki – przeciwwskazania

Kiełki rzodkiewki są bardzo zdrowe, ale nie każdy powinien je regularnie spożywać. Unikać ich powinny:

  • osoby cierpiące na refluks i wrzody – są one dość ostre i mogą podrażniać żołądek;
  • osoby po zatruciach pokarmowych lub kuracjach antybiotykowych – kiełki często skażone są bakteriami lub grzybami, z którymi nie poradzi sobie osłabiona flora jelitowa;
  • kobiety w ciąży – choć skład i działanie kiełków rzodkiewki nie są bezpośrednim przeciwwskazaniem do ich spożywania w ciąży, warto z nich zrezygnować ze względu na ewentualne ryzyko zatrucia pokarmowego, które może być niebezpieczne dla matki i dziecka;
  • osoby, które powinny unikać estrogenów.

Jak wyhodować kiełki rzodkiewki w domu?

Kiełki rzodkiewki można wyhodować w domu w kiełkownicy lub słoiku okrytym gazą. Nasiona rzodkiewki przeznaczone na kiełki należy namaczać w chłodnej wodzie przez 4–6 godzin, a następnie umieścić w naczyniu do kiełkowania. Przez 24 godziny powinny być okryte, tak żeby zapewnić im ciemność, która przyspieszy kiełkowanie. Potem należy je płukać 2–3 razy dziennie, aby nie wytworzyła się na nich pleśń. Rosną około 5–6 dni. Przez parę dni mogą być przechowywane w lodówce.

Kiełki rzodkiewki – jak i z czym je jeść?

Kiełki rzodkiewki spożywa się na surowo, po ich uprzednim przepłukaniu. Stanowią doskonały dodatek do różnych sałatek i kanapek. Ze względu na swój ostry smak dobrze pasują do łagodnych dań. Wspaniale komponują się z twarożkiem,

Zobacz film: Co jeść, aby mieść zdrową i piękną skórę? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Nutrition Facts

2. Barillari J., Cervellati R., Costa S. i in., Antioxidant and choleretic properties of Raphanus sativus L. sprout (Kaiware Daikon) extract, “Journal of Agricultural and Food Chemistry”, 54 (26), 2006, s. 9773–8.

Data aktualizacji: 05.03.2018,
Opublikowano: 05.03.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej