Kefir wodny – alternatywa dla osób uczulonych na białko mleka krowiego. 

mariannehoy/Getty Images

Kefir wodny to napój o właściwościach oczyszczających. Przygotowywany jest z kryształków japońskich, pełni rolę naturalnego probiotyku i stanowi alternatywę dla osób uczulonych na białko mleka krowiego. Można go zrobić samodzielnie z kilku łatwo dostępnych składników.

Najważniejszą rolę w wodnym kefirze pełnią kryształki japońskie, określane również jako algi japońskie. Hamują rozwój grzybów i bakterii oraz oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki ich dobroczynnym właściwościom kefir wodny można stosować w chorobach skóry, układu pokarmowego lub moczowego jako dodatek do farmakoterapii. Jak się przyrządza ten napój?

Kefir wodny – co to za napój?

Kefir wodny to napój sporządzony z kryształków japońskich – alg o dobroczynnych właściwościach leczniczych. Ich zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn oraz hamowanie rozwoju grzybów i bakterii. Wbrew nazwie nie są one prawdziwymi algami.

Algi japońskie, bo takim mianem określa się te kryształki, to mikroorganizmy zdolne do fermentacji, które są koloniami bakterii i drożdży. Pochodzą z Meksyku, a wyodrębnia je się z niektórych gatunków kaktusów. Żywią się wodą i cukrem. Hoduje się je na całym świecie, ich skład mikrobiologiczny jest różny i zależny od regionu. Kształtem przypominają kruche kryształy o polisacharydowej masie, które łatwo się barwią pod wpływem soków zawartych w owocach.

Kefir wodny – właściwości

Właściwości kefiru wodnego są znane w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym od lat. Uważa się go nie tylko za doskonały napój orzeźwiający, ale i za naturalny probiotyk, który stymuluje układ odpornościowy i ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Wyróżnia się on także innymi walorami leczniczymi, np.:

  • ma korzystny wpływ na motorykę przewodu pokarmowego, łagodzi biegunki i zaparcia;
  • zapobiega rozwojowi raka jelita grubego ze względu na właściwości probiotyczne;
  • jest bogaty w witaminy: PP, biotynę, B6 oraz kwas foliowy;
  • wspomaga leczenie zmian trądzikowych oraz atopowego zapalenia skóry;
  • oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Kefir wodny stanowi alternatywę dla osób uczulonych na białko mleka krowiego, które nie mogą spożywać produktów mlecznych. Kryształki japońskie można kupić w sklepach internetowych. Ich koszt nie jest duży. Za 14 sztuk płaci się około 8 złotych.

Kefir wodny – przepis

Przygotowanie kefiru wodnego nie jest trudne. Można go sporządzić ze składników, które są dostępne w gospodarstwie domowym. Do samodzielnej produkcji wystarczą:

  • 3 łyżki kryształów japońskich;
  • 4 łyżki cukru lub innej substancji zawierających węglowodany;
  • 6 rodzynek albo inne świeże lub suszone owoce, np. 2 figi albo 2 morele;
  • plastikowe sitko;
  • słoik litrowy;
  • gaza opatrunkowa;
  • łyżka do mieszania.

Przygotowanie:

  1. Kryształki japońskie przepłucz przegotowaną i przestudzoną wodą, a następnie przełóż do litrowego słoika i zalej niewielką ilością wody: przegotowanej lub mineralnej (około ⅕ słoika).
  2. Do przygotowanego w ten sposób roztworu dodaj cukier i mieszaj łyżką do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Po rozpuszczeniu cukru uzupełnij roztwór wodą do objętości 1 litra. Możesz dodać rodzynki i owoce.
  4. Słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Odstaw w miejsce z dala od słońca, aby nic nie zakłóciło przebiegu fermentacji. Tak przygotowany roztwór pozostaw na 24–48 godzin do chwili, gdy napój będzie spieniony lub pełen bąbelków. Przed spożyciem upewnij się, czy ma kwaskowaty smak. Jeśli nie, konieczna będzie wymiana kryształków, ponieważ fermentacja nie doszła do skutku.
  5. Sfermentowany kefir po odsączeniu kryształków jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać w lodówce przez 24 godziny.

Kefir wodny można wykorzystać do sporządzenia orzeźwiającego napoju owocowego. Powstaje on podczas tzw. ponownej fermentacji.

Kefir wodny – druga fermentacja

Ponowna fermentacja sporządzonego kefiru może pomóc w przygotowaniu chłodzącego napoju o owocowym smaku. Gotowy kefir wystarczy przelać do dwóch litrowych słoików lub pojemników (po połowie w każdym) i dodać do niego owoce. Rozwór dopełnia się sokiem i przyprawami, takimi jak wanilia albo cynamon. Zabezpieczone folią i zakręcone słoiki trzeba wstawić do lodówki. Pyszny napój jest gotowy po 2 lub 3 dniach. Nie zepsuje się, jeśli będzie trzymany w chłodnym miejscu.

Kto nie może pić kefiru wodnego?

Choć kefir wodny ma dobroczynne działanie, nie jest polecany każdemu. Napoju ze względu na zawartość cukru nie powinny pić osoby z cukrzycą. Nie poleca się go także chorym z niedoborami odporności oraz z zaawansowaną grzybicą, ponieważ obecność drożdży w kefirze może sprzyjać rozprzestrzenianiu się grzyba. Sfermentowany napój nie służy też dzieciom i osobom starszym.

Czytaj także: Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz 

Opublikowano: 14.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej