Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 

Fot. gpointstudio / Getty Images

Kawa z kardamonem posiada charakterystyczny, korzenny smak i aromat, który dodatkowo można wzmocnić szczyptą cynamonu. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ nerwowy, pobudza procesy przemiany materii oraz wzmacnia naturalną odporność organizmu. 

Kawa z kardamonem to niezwykle smaczny i aromatyczny napój wykazujący dobroczynny wpływ na zdrowie. Działa pobudzająco, poprawia koncentrację i redukuje uczucie zmęczenia. Dodanie kardamonu do kawy wspomaga leczenie przeziębień oraz sprzyja odchudzaniu.

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa z kardamonem ‒ właściwości

Kawa z kardamonem to aromatyczny napój o właściwościach rozgrzewających, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni. Kawa z kardamonem jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji. Naturalna kawa dostarcza związków antyoksydacyjnych, które wzmacniają odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się. Napój ten jest szczególnie doceniany za zawartość kofeiny, czyli substancji działającej pobudzająco na układ nerwowy. Kofeina przyspiesza przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, dzięki czemu poprawia zdolności poznawcze, takie jak: myślenie, pamięć, koncentracja.

Kawa z kardamonem redukuje uczucie zmęczenia, polepsza ogólne samopoczucie oraz przyczynia się do wzrostu wydolności fizycznej i umysłowej. Napój ten działa rozgrzewająco oraz wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jest szczególnie zalecany w okresie wzmożonych przeziębień i zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych, gdyż kardamon skutecznie zwalcza katar i uczucie zatkanego nosa.

Kawa z kardamonem wykazuje też właściwości odchudzające. Kofeina przyspiesza procesy przemiany materii, jednocześnie sprzyjając szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej, natomiast kardamon zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej (zwłaszcza w okolicy brzucha) oraz przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie. Kawa z kardamonem dostarcza związków, które mogą wspomóc walkę z cukrzycą oraz zmniejszają ryzyko jej wystąpienia. Ponadto, ten aromatyczny napój działa antydepresyjnie i wspiera produkcję endorfin, nazywanych hormonami szczęścia.

Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

Kardamon jest przyprawą korzenną o unikatowym smaku i aromacie, która już od czasów starożytnych wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Przyprawa ta ma w swoim składzie wiele witamin i minerałów ważnych dla zachowania optymalnego zdrowia, wśród których znajdują się m.in. witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk.

Kardamon wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, regulując procesy trawienne i likwidując takie dolegliwości jak wzdęcia, niestrawność, nudności, zaparcia i zgaga. Kardamon posiada specyficzny korzenny i lekko słodki aromat. Działa wykrztuśnie, odświeża oddech oraz zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Kardamon przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi, wykazując tym samym dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej, działa antybakteryjnie oraz poprawia ukrwienie narządów płciowych, skutkując wzrostem potencji. Kardamon znajduje zastosowanie jako składnik diet oczyszczających, gdyż przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii oraz nadmiaru wody.

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Przygotowanie kawy z kardamonem nie jest skomplikowane. Do przyrządzenia napoju można wykorzystać całe ziarna kardamonu, które rozciera się w moździerzu, lub gotową mieloną przyprawę. Dla uzyskania pełni smaku i głębokiego aromatu kawę z kardamonem zaleca się przygotować w kawiarce lub tygielku. Napój można wzbogacić o dodatek miodu, cynamonu oraz mleka. Kawa z kardamonem i cynamonem jest trunkiem szczególnie docenianym przez osoby dążące do osiągnięcia lub zachowania szczupłej sylwetki. Cynamon (podobnie jak kardamon i naturalna kawa) przyspiesza procesy przemiany materii, co wzmacnia właściwości odchudzające napoju. Smaczną propozycją jest również kawa z kardamonem i miodem, która pobudza układ immunologiczny, podnosi odporność organizmu oraz wspomaga walkę z infekcjami.

Kawa z kardamonem ‒ przepis

Składniki:

  • kilka ziarenek kardamonu,
  • porcja zmielonej kawy,
  • zimna woda.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna kardamonu umieść w moździerzu. Dokładnie rozetrzyj.
  2. Porcję mielonej kawy wsyp do kubka. Dodaj rozdrobniony kardamon, wymieszaj.
  3. Kawę z kardamonem przesyp do tygielka. Zalej zimną wodą i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie, gdy napar zaczyna się gotować, należy zdjąć go z ognia, lekko ostudzić, a następnie ponownie podgrzać. Czynność powtarza się trzy razy.
  4. Kawę z kardamonem można podawać z dodatkiem mleka lub innymi ulubionymi dodatkami.

Kawa z kardamonem mielonym i cynamonem

Składniki:

  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szczypta mielonego kardamonu,
  • 1 szczypta mielonego cynamonu,
  • opcjonalnie mleko do zabielenia kawy.

Sposób przygotowania:

  1. W ekspresie zaparz kawę.
  2. Do świeżo zaparzonej kawy dodaj szczyptę mielonego kardamonu i cynamonu oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj.
  3. Do kawy z mielonym kardamonem wlej odrobinę mleka. 
Data aktualizacji: 25.01.2019,
Opublikowano: 25.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Marcin 03.08.2019r.

Cukier wanilinowy? Co to ma wspolnego ze zdrowiem?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej