Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 

Fot. gpointstudio / Getty Images

Kawa z kardamonem posiada charakterystyczny, korzenny smak i aromat, który dodatkowo można wzmocnić szczyptą cynamonu. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ nerwowy, pobudza procesy przemiany materii oraz wzmacnia naturalną odporność organizmu. 

Kawa z kardamonem to niezwykle smaczny i aromatyczny napój wykazujący dobroczynny wpływ na zdrowie. Działa pobudzająco, poprawia koncentrację i redukuje uczucie zmęczenia. Dodanie kardamonu do kawy wspomaga leczenie przeziębień oraz sprzyja odchudzaniu.

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa z kardamonem ‒ właściwości

Kawa z kardamonem to aromatyczny napój o właściwościach rozgrzewających, który doskonale sprawdzi się w długie, jesienno-zimowe dni. Kawa z kardamonem jest źródłem wielu cennych dla organizmu substancji. Naturalna kawa dostarcza związków antyoksydacyjnych, które wzmacniają odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia się. Napój ten jest szczególnie doceniany za zawartość kofeiny, czyli substancji działającej pobudzająco na układ nerwowy. Kofeina przyspiesza przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, dzięki czemu poprawia zdolności poznawcze, takie jak: myślenie, pamięć, koncentracja.

Kawa z kardamonem redukuje uczucie zmęczenia, polepsza ogólne samopoczucie oraz przyczynia się do wzrostu wydolności fizycznej i umysłowej. Napój ten działa rozgrzewająco oraz wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu. Jest szczególnie zalecany w okresie wzmożonych przeziębień i zachorowań na infekcje górnych dróg oddechowych, gdyż kardamon skutecznie zwalcza katar i uczucie zatkanego nosa.

Kawa z kardamonem wykazuje też właściwości odchudzające. Kofeina przyspiesza procesy przemiany materii, jednocześnie sprzyjając szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej, natomiast kardamon zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej (zwłaszcza w okolicy brzucha) oraz przeciwdziała zatrzymywaniu się wody w organizmie. Kawa z kardamonem dostarcza związków, które mogą wspomóc walkę z cukrzycą oraz zmniejszają ryzyko jej wystąpienia. Ponadto, ten aromatyczny napój działa antydepresyjnie i wspiera produkcję endorfin, nazywanych hormonami szczęścia.

Dlaczego warto dodać kardamon do kawy?

Kardamon jest przyprawą korzenną o unikatowym smaku i aromacie, która już od czasów starożytnych wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Przyprawa ta ma w swoim składzie wiele witamin i minerałów ważnych dla zachowania optymalnego zdrowia, wśród których znajdują się m.in. witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas i cynk.

Kardamon wykazuje pozytywny wpływ na układ pokarmowy, regulując procesy trawienne i likwidując takie dolegliwości jak wzdęcia, niestrawność, nudności, zaparcia i zgaga. Kardamon posiada specyficzny korzenny i lekko słodki aromat. Działa wykrztuśnie, odświeża oddech oraz zapobiega stanom zapalnym jamy ustnej. Kardamon przyczynia się także do obniżenia ciśnienia krwi, wykazując tym samym dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wrzodowej, działa antybakteryjnie oraz poprawia ukrwienie narządów płciowych, skutkując wzrostem potencji. Kardamon znajduje zastosowanie jako składnik diet oczyszczających, gdyż przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii oraz nadmiaru wody.

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Przygotowanie kawy z kardamonem nie jest skomplikowane. Do przyrządzenia napoju można wykorzystać całe ziarna kardamonu, które rozciera się w moździerzu, lub gotową mieloną przyprawę. Dla uzyskania pełni smaku i głębokiego aromatu kawę z kardamonem zaleca się przygotować w kawiarce lub tygielku. Napój można wzbogacić o dodatek miodu, cynamonu oraz mleka. Kawa z kardamonem i cynamonem jest trunkiem szczególnie docenianym przez osoby dążące do osiągnięcia lub zachowania szczupłej sylwetki. Cynamon (podobnie jak kardamon i naturalna kawa) przyspiesza procesy przemiany materii, co wzmacnia właściwości odchudzające napoju. Smaczną propozycją jest również kawa z kardamonem i miodem, która pobudza układ immunologiczny, podnosi odporność organizmu oraz wspomaga walkę z infekcjami.

Kawa z kardamonem ‒ przepis

Składniki:

  • kilka ziarenek kardamonu,
  • porcja zmielonej kawy,
  • zimna woda.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna kardamonu umieść w moździerzu. Dokładnie rozetrzyj.
  2. Porcję mielonej kawy wsyp do kubka. Dodaj rozdrobniony kardamon, wymieszaj.
  3. Kawę z kardamonem przesyp do tygielka. Zalej zimną wodą i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia. W momencie, gdy napar zaczyna się gotować, należy zdjąć go z ognia, lekko ostudzić, a następnie ponownie podgrzać. Czynność powtarza się trzy razy.
  4. Kawę z kardamonem można podawać z dodatkiem mleka lub innymi ulubionymi dodatkami.

Kawa z kardamonem mielonym i cynamonem

Składniki:

  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szczypta mielonego kardamonu,
  • 1 szczypta mielonego cynamonu,
  • opcjonalnie mleko do zabielenia kawy.

Sposób przygotowania:

  1. W ekspresie zaparz kawę.
  2. Do świeżo zaparzonej kawy dodaj szczyptę mielonego kardamonu i cynamonu oraz cukier waniliowy. Całość wymieszaj.
  3. Do kawy z mielonym kardamonem wlej odrobinę mleka. 
Data aktualizacji: 25.01.2019,
Opublikowano: 25.01.2019 r.

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Marcin 03.08.2019r.

Cukier wanilinowy? Co to ma wspolnego ze zdrowiem?

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej