Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość, kalorie. Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?

Fot. lucentius / Getty Images

Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny w porównaniu z kawą naturalną, przez co wykazuje słabszy efekt pobudzający. W jej składzie występują cenne przeciwutleniacze, jednak obok nich znajduje się alergenny nikiel. Kawa rozpuszczalna jest przeciwwskazana osobom uczulonym na ten pierwiastek, a także chorującym na schorzenia nerek. 

Kawa rozpuszczalna jest produktem powszechnie znanym na świecie i cenionym przede wszystkim za łagodny smak i łatwość w przygotowaniu. Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje kaw rozpuszczalnych. Nie są one szkodliwe dla zdrowia, jednak należy spożywać je w umiarkowanych ilościach.

Kawa rozpuszczalna – jak powstaje?

Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z ekstraktu kawy suszonej. Proces polega na wypalaniu ziaren kawy, które są następnie drobno mielone. Kolejnym krokiem jest zaparzenie kawy w niewielkiej ilości wody z użyciem wysokiego ciśnienia. W ten sposób otrzymuje się mocny ekstrakt i wydobywa pożądane składniki z kawy. W następnym etapie uzyskany ekstrakt zagęszcza się i klaruje. Na koniec kawę poddaje się suszeniu, które przeprowadzane jest przy wykorzystaniu wysokiej temperatury lub za pomocą procesu liofilizacji, czyli tzw. suszenia zamrażalniczego. Kawa rozpuszczalna liofilizowana uznawana jest za jedną z lepszych z tego rodzaju napojów. Produkuje się ją przy użyciu niskich temperatur, a wytworzone kryształki lodu eliminuje się w procesie sublimacji. Kawa rozpuszczalna liofilizowana w porównaniu do innych rodzajów kaw rozpuszczalnych cechuje się wyższą jakością i lepszym aromatem.

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa rozpuszczalna – kofeina, kalorie

Kawa rozpuszczalna cechuje się niższą zawartością kofeiny w porównaniu z kawą naturalną. Z tego powodu po kawę rozpuszczalną szczególnie chętnie sięgają osoby ze zwiększoną wrażliwością na tę pobudzającą substancję. Filiżanka kawy rozpuszczalnej dostarcza średnio 75 mg kofeiny, maksymalnie 90–100 mg. Maksymalna dawka kofeiny dla dorosłego człowieka wynosi 600 mg. Związek ten wykazuje właściwości pobudzające oraz przyczynia się do redukcji zmęczenia, poprawy pamięci i zdolności koncentracji. Nadmierna ilość kofeiny może doprowadzić do przedawkowania, które objawia się: silnym pobudzeniem, rozdrażnieniem, trudnościami w koncentracji i skupieniu uwagi, zawrotami głowy, bezsennością. Kofeina może podrażniać delikatną błonę śluzową przewodu pokarmowego, prowadząc do obciążenia żołądka i wątroby oraz wystąpienia dolegliwości bólowych, nudności, wymiotów, problemów trawiennych. Kawa rozpuszczalna sama w sobie nie jest kaloryczna, jednak jej wartość energetyczną podwyższają stosowane dodatki, takie jak: cukier, mleko czy śmietanka. Filiżanka kawy rozpuszczalnej dostarcza nie więcej niż 1–2 kcal, natomiast z dodatkiem mleka – około 15 kcal. Porcja śmietanki do kawy 9% zawiera 100 kcal, dlatego dodatek ten nie jest zalecany osobom dbającym o szczupłą sylwetkę.

Zobacz film: Kawa jest dobra na wszystko. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna spożywana w umiarkowanych ilościach jest produktem zdrowym. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z kawą naturalną jest znacznie bardziej przetworzona. Kawa rozpuszczalna, podobnie jak zwykła, stanowi źródło polifenoli roślinnych należących do przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, wykazują dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz wzmacniają odporność. Kawa rozpuszczalna może mieć korzystny wpływ na kondycję psychiczną. W jej składzie występują cenne minerały, takie jak: wapń, cynk, magnez i mangan. Należy jednak pamiętać, że w kawie rozpuszczalnej obok składników pożądanych znajdują się również metale ciężkie, m.in. glin i nikiel.

Jaką wolisz kawę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kawa rozpuszczalna – szkodliwość

Kawa rozpuszczalna w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia. W jej składzie występują związki, takie jak nikiel i akrylamid. Pierwszy z nich – nikiel – to mikroelement, który w nadmiarze jest szkodliwy dla organizmu. Nikiel należy do silnych alergenów. U osób z alergią na nikiel po spożyciu produktów zawierających ten pierwiastek pojawiają się: nudności, wymioty, bóle brzucha. Z tego powodu kawa rozpuszczalna nie jest wskazana przy uczuleniu na nikiel. 

Akrylamid natomiast należy do związków potencjalnie rakotwórczych. Powstaje podczas obróbki termicznej w bardzo wysokiej temperaturze. W dużych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zawartość akrylamidu w kawie rozpuszczalnej w porównaniu z kawą naturalną jest dwukrotnie, a w niektórych rodzajach tego napoju nawet kilkukrotnie, wyższa. Należy jednak pamiętać, że sama kawa rozpuszczalna nie wiąże się z ryzykiem dostarczenia do organizmu akrylamidu w niebezpiecznych dawkach. Problem pojawia się w sytuacji, gdy dieta obfituje również w inne produkty wysokoprzetworzone, dostarczające tego związku, takie jak: chipsy ziemniaczane, frytki, ciastka, krakersy. Kawa rozpuszczalna zawiera także kwas szczawiowy, dlatego jest przeciwwskazana m.in. osobom z chorobami nerek i dną moczanową (nazywaną inaczej podagrą). 

Data aktualizacji: 25.09.2019,
Opublikowano: 25.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej