Kawa bezkofeinowa jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają smak tego popularnego trunku, jednak z pewnych przyczyn nie mogą przyjmować kofeiny. Należy jednak pamiętać, że kawy bezkofeinowej nie można pić w nieograniczonych ilościach. Napój ten podobnie jak tradycyjna kawa przyczynia się do wzmożonej utraty wody z organizmu wraz z cennymi minerałami.
Kawa bezkofeinowa – proces dekofenizacji
Kawa bezkofeinowa powstała w pierwszej połowie XIX w. za sprawą niemieckiego poety – Johanna Wolfganga von Goethego. Był on prawdziwym wielbicielem kawy, jednak nadmiar kofeiny wywoływał u niego bezsenność. Kawa bezkofeinowa powstaje w wyniku procesu dekofenizacji, polegającego na pozbyciu się kofeiny. Najczęściej stosowanymi metodami są metoda chemiczna lub wodna. Ekstrakcja kofeiny zawsze przeprowadzana jest na zielonych ziarnach kawy, czyli surowych i niewypalonych. Kawa bezkofeinowa w wyniku dekofenizacji traci część walorów, przez co jest mniej aromatyczna niż jej tradycyjny odpowiednik. Jest ona szczególnie polecana wielbicielom kawy, którzy jednak z pewnych przyczyn nie mogą przyjmować napojów zawierających kofeinę. Związek ten działa pobudzająco na układ nerwowy, a w nadmiernych ilościach może powodować bezsenność, przyspieszenie bicia serca, rozdrażnienie, apatię, zawroty głowy oraz uczucie niepokoju, a nawet irracjonalnego lęku.
Kawa bezkofeinowa – właściwości
Kawa bezkofeinowa zawiera związki przeciwutleniające, jednak w mniejszych ilościach w porównaniu z jej tradycyjnym odpowiednikiem bogatym w kofeinę. Za obniżenie zawartości antyoksydantów w kawie odpowiada proces dekofenizacji. Przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu i chronią przed rozwojem różnych chorób, m.in ze strony układu nerwowego i serca. Kawa bezkofeinowa nie wykazuje silnych właściwości pobudzających. Nie przyczynia się również do wzrostu zdolności koncentracji oraz redukowania zmęczenia, gdyż za to działanie odpowiada kofeina. Badania odnoszące się do działania napoju ukazują, że niektóre rodzaje kawy bezkofeinowej mogą predysponować do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów i innych schorzeń, gdyż w ziarnach kawy znajdują się pozostałości rozpuszczalników stosowanych w procesie produkcji. Nadmierne picie kawy bezkofeinowej może prowadzić także do podwyższenia poziomu cholesterolu, co jest czynnikiem sprzyjającym występowaniu chorób sercowo-naczyniowych (m.in. miażdżycy).
Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:
Czy kawa bezkofeinowa wypłukuje magnez?
Kawa bezkofeinowa, podobnie jak kawa zawierająca kofeinę, powoduje wzrost utraty wody z organizmu łącznie z cennymi składnikami mineralnymi, m.in. magnezem. Nadmierne przyjmowanie tego rodzaju trunków może skutkować odwodnieniem tkanek oraz różnymi dolegliwościami, np. bolesnymi skurczami mięśni. Niektóre rodzaje kawy bezkofeinowej przyczyniają się do zaburzania równowagi kwasowo-zasadowej i mogą wywoływać zakwaszenie organizmu. Konsekwencją jest utrudnione przyswajanie wapnia i negatywne oddziaływanie na gęstość kości.
Kawa bezkofeinowa – rodzaje
Kawa bezkofeinowa jest produktem szeroko dostępnym w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. Wśród oferowanych rodzajów tego trunku znajduje się m.in. kawa bezkofeinowa ziarnista, mielona, rozpuszczalna. Na rynku można znaleźć kawę bezkofeinową Decaffeinato Intenso, czyli południowoamerykańską, ciemno-paloną kawę Arabica z dodatkiem Robusty o lekko czekoladowym aromacie. Innym rodzajem jest kawa Decaffeinato Lungo, która łączy w sobie smak prażonych zbóż z nutą kwiatową.
Kawa bezkofeinowa w ciąży – czy można ją pić?
Kawa bezkofeinowa w ciąży jest produktem dozwolonym. Nadmierne spożywanie zwykłej kawy w ciąży, a tym samym duża ilość kofeiny w diecie przyszłej matki, może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka i przebieg ciąży. Kofeina prawdopodobnie utrudnia łożyskowy przepływ krwi, a w konsekwencji upośledza transport substancji odżywczych do płodu. Picie dużych ilości kawy w ciąży zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka, porodu przedwczesnego, a nawet poronienia.
Kawa bezkofeinowa jest więc dobrym zamiennikiem zwykłej kawy dla kobiet ciężarnych, które nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki tego ciemnego trunku. Należy jednak pamiętać, że kawa bezkofeinowa nie jest produktem całkowicie naturalnym. Ponadto zawiera śladowe ilości substancji pobudzającej (kofeiny) i powoduje większą utratę wody z organizmu, wypłukując cenne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, żelazo. Kawa bezkofeinowa w umiarkowanych ilościach jest zalecana również kobietom karmiącym piersią, gdyż picie mocnej, czarnej kawy może nadmiernie pobudzać dziecko i wywoływać u niego problemy ze snem.
Rani 25.01.2019r.
Kawa bezkofeinowa niestety w ogóle nie smakuje jak kawa :/