Kawa bezkofeinowa – jest zdrowa czy szkodzi? Rodzaje, picie kawy bezkofeinowej w ciąży 

Fot. sergei chuyko / Getty Images

Kawa bezkofeinowa w umiarkowanych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. W jej składzie mogą znajdować się jednak pozostałości rozpuszczalników stosowanych w produkcji napoju. Nadmierne picie kawy bezkofeinowej podnosi poziom „złego” cholesterolu, który predysponuje do rozwoju miażdżycy. 

Kawa bezkofeinowa jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają smak tego popularnego trunku, jednak z pewnych przyczyn nie mogą przyjmować kofeiny. Należy jednak pamiętać, że kawy bezkofeinowej nie można pić w nieograniczonych ilościach. Napój ten podobnie jak tradycyjna kawa przyczynia się do wzmożonej utraty wody z organizmu wraz z cennymi minerałami.

Kawa bezkofeinowa – proces dekofenizacji

Kawa bezkofeinowa powstała w pierwszej połowie XIX w. za sprawą niemieckiego poety – Johanna Wolfganga von Goethego. Był on prawdziwym wielbicielem kawy, jednak nadmiar kofeiny wywoływał u niego bezsenność. Kawa bezkofeinowa powstaje w wyniku procesu dekofenizacji, polegającego na pozbyciu się kofeiny. Najczęściej stosowanymi metodami są metoda chemiczna lub wodna. Ekstrakcja kofeiny zawsze przeprowadzana jest na zielonych ziarnach kawy, czyli surowych i niewypalonych. Kawa bezkofeinowa w wyniku dekofenizacji traci część walorów, przez co jest mniej aromatyczna niż jej tradycyjny odpowiednik. Jest ona szczególnie polecana wielbicielom kawy, którzy jednak z pewnych przyczyn nie mogą przyjmować napojów zawierających kofeinę. Związek ten działa pobudzająco na układ nerwowy, a w nadmiernych ilościach może powodować bezsenność, przyspieszenie bicia serca, rozdrażnienie, apatię, zawroty głowy oraz uczucie niepokoju, a nawet irracjonalnego lęku.

Jaką wolisz kawę?

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj

Kawa bezkofeinowa – właściwości

Kawa bezkofeinowa zawiera związki przeciwutleniające, jednak w mniejszych ilościach w porównaniu z jej tradycyjnym odpowiednikiem bogatym w kofeinę. Za obniżenie zawartości antyoksydantów w kawie odpowiada proces dekofenizacji. Przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu i chronią przed rozwojem różnych chorób, m.in ze strony układu nerwowego i serca. Kawa bezkofeinowa nie wykazuje silnych właściwości pobudzających. Nie przyczynia się również do wzrostu zdolności koncentracji oraz redukowania zmęczenia, gdyż za to działanie odpowiada kofeina. Badania odnoszące się do działania napoju ukazują, że niektóre rodzaje kawy bezkofeinowej mogą predysponować do rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów i innych schorzeń, gdyż w ziarnach kawy znajdują się pozostałości rozpuszczalników stosowanych w procesie produkcji. Nadmierne picie kawy bezkofeinowej może prowadzić także do podwyższenia poziomu cholesterolu, co jest czynnikiem sprzyjającym występowaniu chorób sercowo-naczyniowych (m.in. miażdżycy).

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Czy kawa bezkofeinowa wypłukuje magnez?

Kawa bezkofeinowa, podobnie jak kawa zawierająca kofeinę, powoduje wzrost utraty wody z organizmu łącznie z cennymi składnikami mineralnymi, m.in. magnezem. Nadmierne przyjmowanie tego rodzaju trunków może skutkować odwodnieniem tkanek oraz różnymi dolegliwościami, np. bolesnymi skurczami mięśni. Niektóre rodzaje kawy bezkofeinowej przyczyniają się do zaburzania równowagi kwasowo-zasadowej i mogą wywoływać zakwaszenie organizmu. Konsekwencją jest utrudnione przyswajanie wapnia i negatywne oddziaływanie na gęstość kości.

Kawa bezkofeinowa – rodzaje

Kawa bezkofeinowa jest produktem szeroko dostępnym w sprzedaży stacjonarnej i internetowej. Wśród oferowanych rodzajów tego trunku znajduje się m.in. kawa bezkofeinowa ziarnista, mielona, rozpuszczalna. Na rynku można znaleźć kawę bezkofeinową Decaffeinato Intenso, czyli południowoamerykańską, ciemno-paloną kawę Arabica z dodatkiem Robusty o lekko czekoladowym aromacie. Innym rodzajem jest kawa Decaffeinato Lungo, która łączy w sobie smak prażonych zbóż z nutą kwiatową.

Kawa bezkofeinowa w ciąży – czy można ją pić?

Kawa bezkofeinowa w ciąży jest produktem dozwolonym. Nadmierne spożywanie zwykłej kawy w ciąży, a tym samym duża ilość kofeiny w diecie przyszłej matki, może mieć negatywny wpływ na rozwój dziecka i przebieg ciąży. Kofeina prawdopodobnie utrudnia łożyskowy przepływ krwi, a w konsekwencji upośledza transport substancji odżywczych do płodu. Picie dużych ilości kawy w ciąży zwiększa ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka, porodu przedwczesnego, a nawet poronienia. 

Kawa bezkofeinowa jest więc dobrym zamiennikiem zwykłej kawy dla kobiet ciężarnych, które nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki tego ciemnego trunku. Należy jednak pamiętać, że kawa bezkofeinowa nie jest produktem całkowicie naturalnym. Ponadto zawiera śladowe ilości substancji pobudzającej (kofeiny) i powoduje większą utratę wody z organizmu, wypłukując cenne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, żelazo. Kawa bezkofeinowa w umiarkowanych ilościach jest zalecana również kobietom karmiącym piersią, gdyż picie mocnej, czarnej kawy może nadmiernie pobudzać dziecko i wywoływać u niego problemy ze snem. 

Data aktualizacji: 24.01.2019,
Opublikowano: 24.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Rani 25.01.2019r.

Kawa bezkofeinowa niestety w ogóle nie smakuje jak kawa :/

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej