Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?

Fot.: sriba3 / stock.adobe.com

Jadalne kasztany wykazują silne działanie prozdrowotne. Mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je spożywać na surowo, piec, smażyć, gotować. Są dość kaloryczne, jednak sycą na dosyć długo.

Kasztan jadalny należy do rodziny bukowatych. Jest to drzewo osiągające do 35 m wysokości, dające liczne orzechy zamknięte w kolczastej skorupie. Sam kasztan (czyli orzech) pokryty jest cienką, błyszczącą, brązową skórką. Jadalne kasztany rosną w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej oraz na Kaukazie. W Polsce drzewo występuje głównie na Pomorzu Zachodnim i na Dolnym Śląsku. Orzechy dojrzewają w październiku i listopadzie.

Zobacz, jakie właściwości zdrowotne mają kasztany i jakie dania przygotować z kasztanów:

Źródło: Dzień Dobry TVN

Kasztany jadalne – właściwości

Jadalne kasztany odznaczają się znaczną ilością witamin i ważnych dla zdrowia pierwiastków. Ich lecznicze właściwości wykorzystywano już w średniowieczu. Kasztany jadalne są bogate w witaminy C, E, K oraz z grupy B. Witaminy C i E to silne przeciwutleniacze, które zabezpieczają organizm przed atakiem wolnych rodników, a tym samym chronią przed przedwczesnym starzeniem oraz poważnymi chorobami. Kasztany jadalne zawierają kwas foliowy (witamina B9).

Kasztany jadalne odznaczają się bardzo wysoką zawartością potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Potas wpływa na tkankę mięśniową, kontroluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu, usprawnia pamięć i koncentrację, zapewnia właściwą pracę nerek. W jadalnych kasztanach znajdują się: miedź, cynk, magnez, wapń, żelazo, sód, fosfor, jak również kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Ich istotnym budulcem jest lecytyna, która w organizmie pełni wiele funkcji (m.in. korzystnie wpływa na umysł, opóźnia procesy starzenia, uczestniczy we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wpływa na przemianę materii, jest materiałem budulcowym komórek ciała).

Właściwości lecznicze kasztanów jadalnych:

  • wzmacniają odporność organizmu,
  • chronią przed przeziębieniami,
  • wygładzają i uelastyczniają skórę,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • spowalniają procesy starzenia,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • działają kojąco na układ nerwowy,
  • pomagają zachować równowagę psychiczną,
  • mogą pomóc w walce z depresją,
  • działają przeciwnowotworowo,
  • pomagają zwalczyć ból głowy,
  • pomagają obniżyć wysokie ciśnienie,
  • regulują pracę trzustki,
  • wzmacniają skórę, włosy i paznokcie,
  • pomagają się skupić,
  • usprawniają pracę mózgu,
  • wzmacniają wątrobę,
  • podnoszą sprawność seksualną,
  • zapobiegają rozwojowi groźnych chorób.

Wartości odżywcze kasztanów jadalnych (w 100 g):

  • wartość energetyczna: ok. 220 kcal,
  • białko: 4 g,
  • tłuszcze: 1 g,
  • węglowodany: 49 g,
  • błonnik: 6,8 g.

Kasztany ze względu na obecność skrobi zawierają sporo kalorii. Są dobrym źródłem energii, jednak osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać je z rozwagą. Należy pamiętać, że dzięki obecności błonnika jadalne kasztany regulują pracę jelit i na długo zapewniają uczucie sytości. Uwaga! Nieco mniej kaloryczne są kasztany surowe.

Jadalne kasztany nie zawierają glutenu.

Jak jeść kasztany?

Smak kasztanów jadalnych trudno porównać z czymkolwiek innym. Ich miąższ jest miękki i delikatny. W smaku przypominają orzechy, są jednak od nich słodsze.

Świeże kasztany można jeść na surowo, trzeba tylko obrać je ze skórki. Kasztany jadalne najczęściej spożywa się jednak po upieczeniu. Smaczne są też gotowane, smażone i duszone.

Kasztany jadalne przed upieczeniem można chwilę podgotować – nie będą wtedy za twarde po wyjęciu z piekarnika. Najpierw należy je umyć i osuszyć, a następnie na każdym zrobić nacięcie w kształcie litery X. Włożyć do garnka nacięciem do dołu, zalać osolonym wrzątkiem i gotować przez ok. 10–15 minut. Po tym czasie kasztany odcedzić, wysuszyć, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piec w temperaturze ok. 200–220ºC przez ok. 15–20 minut, aż będą miękkie. Można też pominąć obgotowywanie i nacięte kasztany od razu wstawić do piekarnika na ok. 20–30 minut. Przed podaniem należy je przestudzić, obrać ze skorupek oraz skórki.

Jadalne kasztany należy ponacinać również przed smażeniem. Najlepiej prażyć je pod przykryciem ok. 10–15 minut lub dłużej, jeśli mają być bardziej miękkie.

Z kasztanów jadalnych można zrobić zupę, przecier, masę do ciasta. Nadają się również jako dodatek do sałatek. Dobrze łączą się z mięsami, zwłaszcza z dziczyzną. Usmażone bądź upieczone, mogą być częścią drugiego dania.

Gdzie kupić jadalne kasztany?

Kasztany jadalne można dostać w wielu supermarketach, delikatesach, a coraz częściej także w dyskontach. Jesienią sprzedawane są na targowiskach. Za 100 g trzeba zapłacić ok. 6–10 zł. W sprzedaży dostępne są też kasztany jadalne gotowane, marynowane, w formie kremu lub mąki.

Jadalne kasztany należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. 

Data aktualizacji: 19.10.2020,
Opublikowano: 19.10.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej