Kasza orkiszowa - archaiczny produkt powraca do diety. Właściwości, wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny, przepisy

Fot. Janine Lamontagne / Getty Images

Kasza orkiszowa jest bogatym źródłem substancji odżywczych dostarczających energii i wzmacniających organizm. Związki w niej zawarte obniżają poziom cholesterolu zapobiegając chorobom sercowo-naczyniowym. Kasza orkiszowa wspiera pracę wątroby chroniąc przed schorzeniami tego narządu i ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. 

Kasza orkiszowa jest bogactwem związków odpowiedzialnych za wspieranie układu odpornościowego, regulowanie trawienia i poprawiających pamięć. Na bazie kaszy orkiszowej w prosty sposób przygotowuje się pożywne śniadania na słodko oraz wytrawne dania.

Kasza orkiszowa - wartości odżywcze

Kasza orkiszowa jest produktem wykorzystywanym w kuchni i medycynie naturalnej już od tysięcy lat. Produkowana jest z ziaren orkiszu, który należy do jednej z najstarszych odmian pszenicy. Orkisz zaliczany jest do zbóż archaicznych obecnie na nowo odkrywanych i znajdujących szerokie zastosowanie w kuchniach europejskich. Kasza orkiszowa jest surowcem o wysokiej wartości odżywczej. W 100 g dostarcza: 15 g białka, 2,4 g tłuszczów i 70 g węglowodanów. Stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego wspierającego pracę układu pokarmowego i chroniącego przed chorobami sercowo-naczyniowymi. W 100 g kaszy orkiszowej zawiera się aż 9,6 g tego cennego dla organizmu związku. W kaszy orkiszowej znajduje się łatwo przyswajalne białko roślinne będące ważnym elementem budulcowym mięśni. Ten rodzaj kaszy jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę serca, przeciwdziałają arytmii i wykazują właściwości przeciwzapalne. Kasza orkiszowa dostarcza wielu ważnych składników mineralnych, wśród których wyróżnia się: żelazo, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, selen, potas. Jest również źródłem witamin, takich jak: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) oraz witamina A, E i K.

Kasza orkiszowa - kalorie, IG

Kasza orkiszowa w 100 g dostarcza około 384 kcal. Jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych i białka będących głównymi źródłami energii dla organizmu. Kasza orkiszowa cechuje się niskim indeksem glikemicznym (IG). Jest to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu produktu dojdzie do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Produkty o niskim indeksie glikemicznym nie powodują nagłych skoków stężenia cukru, a tym samym gwałtownych wyrzutów insuliny do krwi, które sprzyjają cukrzycy i przyrostom masy ciała. Z tego powodu stosowanie kaszy orkiszowej zalecane jest osobom chorującym na cukrzycę oraz w profilaktyce tej jednostki chorobowej. Kasza orkiszowa powinna pojawić się również w jadłospisie diety odchudzającej.

Zobaczcie, z czym najlepiej spożywać obiad. Co polecają lekarze: makaron, ryż, ziemniaki czy kaszę?

Zobacz film: Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Kasza orkiszowa - właściwości

Właściwości kaszy orkiszowej są bardzo szerokie i mogą być wykorzystywane w profilaktyce różnych chorób. Orkisz, z które otrzymuje się ten rodzaj kaszy od tysięcy lat uznawany jest za zboże o działaniu wzmacniającym, podnoszące witalność i dodające sił. Kasza orkiszowa ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, dzięki czemu wspomaga detoksykację organizmu i przeciwdziała chorobom tych narządów. Wskazana jest w okresach rekonwalescencji po długotrwałych kuracjach lekowych, które obciążają wątrobę odpowiedzialną za metabolizowanie preparatów farmakologicznych. Kasza orkiszowa jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia prawidłowe działanie przewodu pokarmowego. Związek ten pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Przyspiesza procesy przemiany materii i daje długotrwałe uczucie sytości, a tym samym wspomaga odchudzanie. Błonnik pokarmowy wykazuje także właściwości przeciwnowotworowe zmniejszając ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Ponadto, obniża poziom “złego” cholesterolu chroniąc przed miażdżycą i reguluje stężenie cukru we krwi, co jest szczególnie ważne u diabetyków. Kasza orkiszowa cechuje się wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka stanowiącego źródło energii i budującego mięśnie. Orkisz ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Wspiera jego funkcjonowanie, a dzięki temu zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje: bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Kasza orkiszowa korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego. Przyczynia się do poprawy pamięci i zwiększa bystrość umysłu. Minerały zawarte w kaszy orkiszowej działają wzmacniająco na włosy, skórę i paznokcie. Ten rodzaj kaszy jest także źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. W ten sposób opóźniają procesy starzenia się skóry oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób określanych jako schorzenia cywilizacyjne, np. miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, nowotwory.

Kasza orkiszowa - przepisy

Kasza orkiszowa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, gdyż może stanowić składnik zarówno potraw na słono, jak też na słodko. Wykorzystywana jest do przyrządzania pełnowartościowych i bogatych w energię śniadań. Jedną z propozycji jest kasza orkiszowa na mleku z dodatkiem jagód, płatków migdałowych i siemienia lnianego. Ten rodzaj kaszy doskonale komponuje się z warzywami, np. pomidorami, cukinią, papryką.

Kasza orkiszowa z warzywami - przepis

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:

  • 100 g kaszy orkiszowej,
  • 1 cukinia,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ żółtej papryki,
  • 8 małych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Kasza orkiszowa - jak gotować? Przed gotowaniem kaszę orkiszową przepłucz naprzemiennie zimną i ciepłą wodą. Następnie wrzuć ją do wrzącej wody, stosując proporcje 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Całość co chwilę przemieszaj. Gotuj kaszę przez około 20-30 minut na małym ogniu.

2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę pokrojoną w plasterki i smaż przez około 3 minuty. Następnie dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż do odparowania soku.

3. Na patelnię dodaj pokrojone w kostkę: czerwoną i żółtą paprykę oraz cukinię. Smaż przez kilka minut.

4. Do uduszonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę orkiszową i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 

Data aktualizacji: 20.11.2018,
Opublikowano: 20.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej