Kasza manna – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Fot. Sebalos / Getty Images

Kasza manna, zwana także grysikiem, to oczyszczone i drobno zmielone ziarna pszenicy. Jako produkt lekkostrawny, a zarazem wysokoenergetyczny, doskonale sprawdza się w diecie dzieci (od wieku niemowlęcego), seniorów, osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, rekonwalescentów. 

Kasza manna na mleku to dla wielu osób smak dzieciństwa. Uznawana jest za jeden z najlepszych produktów zbożowych dla najmłodszych. Może jednak z powodzeniem znaleźć się w diecie niemal każdego, wzbogacając ją nie tylko o cenne substancje odżywcze, ale i o interesujące walory kulinarne.

Z czego powstaje kasza manna?

Kasza manna powstaje w trakcie przemiału ziaren pszenicy, podczas którego otrzymuje się także grubsze kasze oraz mąkę i otręby pszenne. Grysik to uzyskana poprzez odsiew, bardzo drobna frakcja bielma mącznego, całkowicie oczyszczona z cząstek zewnętrznej okrywy owocowo-nasiennej ziarna. Wysokiej jakości kasza manna powinna być sypka i mieć jednolity, jasny, kremowo-żółty kolor. Współcześnie produkuje się także mannę razową, czyli z cząstkami otrębowymi. W związku z rosnącą popularnością pszenicy orkisz w sprzedaży dostępna jest kasza manna orkiszowa – w postaci białej i razowej. Rodzajem kaszy manny jest również semolina pozyskiwana z pszenicy durum. Jeszcze inną opcję dla konsumentów stanowi kasza manna błyskawiczna (preparowana). Powstaje ona w wyniku wstępnej obróbki termicznej rozdrobnionych ziaren pszenicy, która powoduje kleikowanie skrobi, dzięki czemu produkt nie wymaga długiego gotowania.

Zobacz z czym najlepiej spożywać obiad. Co polecają lekarze: makaron, ryż, ziemniaki czy kaszę?

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Kasza manna – wartości odżywcze

W związku z faktem, że klasyczna kasza manna to frakcja przemiału pszenicy składająca się wyłącznie z bielma mącznego, produkt ten zawiera bardzo niewielkie ilości cennego dla zdrowia błonnika, ze względu na który zaleca się spożywanie produktów zbożowych. Grysik dostarcza za to szeregu innych, ważnych dla ludzkiego organizmu substancji. Kasza manna składa się w 78% z węglowodanów, z których większość stanowi łatwo przyswajalna skrobia. Około 10% grysiku to białka, przede wszystkim gluten. Manna zawiera także niewielkie ilości tłuszczu, głównie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6. 

Kasza manna to dość dobre źródło witamin z grupy B – 100 g produktu zaspokaja w około 5% dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tiaminę (B1), niacynę (B3), pirydoksynę (B6) i kwas foliowy (B9), a w około 8% – na ryboflawinę (B2) i kwas pantotenowy (B5). Produkt zawiera też śladowe ilości witaminy E. Po grysik warto sięgać ze względu na stosunkowo wysoką zawartość fosforu, żelaza, miedzi i cynku. Stugramowa porcja manny dostarcza około 10% zalecanej dobowej dawki tych pierwiastków.

Kasza manna - lepsza domowa czy sklepowa?

Właściwości kaszy manny

W świadomości wielu osób kasza manna to pokarm właściwy dla niemowlaka. Jest to zgodne z prawdą, ponieważ ze względu na wysoką przyswajalność tego produktu zaleca się podawanie go niemowlętom już w 5–6 miesiącu życia, jako jeden z pierwszych pokarmów innych niż mleko matki. Prawidłowo przyrządzony grysik dodaje maluchom energii, a przy okazji sprzyja wytworzeniu prawidłowej reakcji immunologicznej na gluten, co zmniejsza ryzyko wielu chorób (m.in. celiakii). Manna to jednak produkt odpowiedni nie tylko dla najmłodszych.

Jako źródło wielu niezbędnych dla zdrowia związków, grysik z powodzeniem zagościć może w diecie dorosłego człowieka. Kasza manna na śniadanie to źródło energii na wiele godzin. Białko jest składnikiem budulcowym dla wszystkich komórek ciała. Obecne w mannie witaminy i minerały wpływają korzystnie na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, są potrzebne do utrzymania prawidłowego stanu kośćca i skóry, uczestniczą w procesach metabolicznych, produkcji przeciwciał, hemoglobiny, enzymów, hormonów.

Spożywanie kaszy manny poleca się szczególnie osobom cierpiącym na różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu pokarmowego – stany zapalne żołądka czy trzustki, nieżyty jelit, choroby wątroby, problemy trawienne (np. zespół jelita drażliwego). Kasza manna na wodzie – jako produkt wysokoenergetyczny i lekkostrawny – wskazana jest także w diecie rekonwalescentów po przebytych operacjach.

Ostrożność w spożywaniu grysiku powinny zachować osoby uczulone na gluten – spośród wszystkich zbóż pszenica zawiera największe ilości tej alergizującej mieszaniny białek. Jako produkt o wysokim indeksie glikemicznym, kasza manna nie jest odpowiednim składnikiem jadłospisu diabetyków. Nie powinna też pojawiać się w diecie odchudzającej. Kasza manna jest wysokokaloryczna – stugramowa porcja suchego grysiku dostarcza aż 370 kcal. Jeszcze bardziej kaloryczna jest kasza manna z mlekiem, zwłaszcza w postaci deseru (kasza manna na gęsto, z cukrem czy konfiturą).

Kasza manna – przygotowanie

Kaszę mannę można serwować na wiele sposobów, zarówno jako dodatek do potraw, jak i samodzielny posiłek. W tym drugim przypadku grysik najczęściej przyrządza się na słodko, z dodatkiem przypraw korzennych, owoców czy kakao. Można ugotować ją na wodzie lub na mleku, uzyskując przy tym gęstą (około 6 łyżeczek na szklankę płynu) lub płynną konsystencję deseru.

W sztuce kulinarnej mannę wykorzystuje się także:

  • do zagęszczania zup, sosów, farszów mięsnych,
  • do przygotowania klusek (np. do rosołu),
  • jako zamiennik mąki do słodkich wypieków,
  • jako zamiennik bułki tartej do posypywania formy do pieczenia.
Data aktualizacji: 20.11.2018,
Opublikowano: 20.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej