Dietetyczka radzi: Czy warto jeść karpia? Karp - właściwości odżywcze

Fot. Archiwum prywatne/Getty Images 

Karpia zazwyczaj jemy raz w roku - w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ryba ta, choć tłusta, jest zdrowa. Pozytywnie wpływa na pracę serca, a dzięki dużej zawartości potasu i fosforu poprawia pamięć i koncentrację.

Karp pojawił się w polskiej kuchni w XIII wieku. Początkowo nazywany był rybą królewską, ale co ciekawe hodowany był głównie w przyklasztornych stawach. Na wigilijnym stole karp zagościł w czasach powojennych. Powód jest bardzo prozaiczny - był łatwy w hodowli i tani. 

Dzisiaj polskie gospodarstwa rybackie produkują około 15 tys. ton karpi rocznie (najwięcej ze wszystkich ryb hodowlanych w naszym kraju), a jak łatwo się domyślić - większość ryb ginie właśnie z okazji świąt Bożego Narodzenia. 

Karpie łatwo adaptują się do nowych warunków, dlatego są proste i tanie w hodowli. Jedzą wszystko, co znajdą w mule, nawet odpadki. Ponieważ hodowcy nie dbają o ryby, te żyją w brudnej wodzie, a potem często sprzedawane są jeszcze "ledwo" żywe w sklepach. Brudna woda, stres, pływanie we własnych odchodach - to wszystko sprawia, że ryby smakują niczym muł, błoto. Wielu Polaków tak właśnie określa smak karpia. Teoretycznie karpie mogą żyć nawet 45 lat, osiągnąć wielkość 120 cm i wagę 35 kg. 

Czytaj też: Święta w wersji light - lżejsze odpowiedniki tradycyjnych potraw

Karpie z dobrych hodowli mają zupełnie inny smak i właściwości odżywcze, niż te przetrzymywane tylko dla zysku. Jeśli zdecydujemy się na zakup karpia, wybierzmy droższą rybę. Różnica w cenie wynika z czasu rośnięcia ryby i podawanej mu karmy. Droższe ryby żyją około 3 lat i są karmione zbożami. Tańsze żyją dwa lata i do jedzenia dostają tanie granulaty.

Ryby przed zabiciem powinny zostać wypuszczone przez hodowców do czystej wody, aby tam pływały kilka dni. Wtedy ich  mięso będzie lepsze w smaku. Warto także unikać zakupu żywych ryb ze źle napowietrzonych basenów w sklepach. Przed zakupem zwróćmy uwagę na skrzela - u świeżej ryby mają kolor czerwony. U takiej, która była podduszana - szaroróżowy. Brak tlenu i stres również wpływa na smak. Eksperci twierdzą, że od karpia dużo zdrowsze są... śledzie!

Polecamy: Dlaczego warto jeść śledzie?

Karp - właściwości odżywcze

Dobrze karmiony karp zawiera więcej białka niż tłuszczu. Mięso ryby składa się także z wapnia, fosforu, potasu, żelaza i sodu oraz witamin z grupy B (B1, B6, B12 oraz PP). Karp zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, ale jest ich znacznie mniej niż w rybach morskich. Nienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 poprawiają pamięć oraz zmniejszają ryzyko udaru mózgu i zawału serca.

W 100 g mięsa ryby znajdziemy:

  • Witamina C – 1.6 mg
  • Tiamina – 0.140 mg
  • Ryboflawina – 0.070 mg
  • Niacyna - 2.100 mg
  • Witamina B6 - 0.219 mg
  • Kwas foliowy - 17 µg
  • Witamina A – 32 IU
  • Witamina B12 – 1.47 µg
  • Wapń – 52 mg
  • Żelazo - 1.59 mg
  • Magnez - 38 mg
  • Fosfor - 531 mg
  • Potas - 427 mg
  • Sód – 63 mg
  • Cynk - 1.90 mg 

Jak wypada karp na tle innych popularnych ryb i czy warto go jeść ? Pytamy dietetyk dr Hannę Stolińską:

"Karp jest źródłem białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne, a także fosforu, witaminy A i B6. Innych składników ma tak mało, że nie pokrywają 15% dziennego zapotrzebowania organizmu dlatego według oświadczeń żywieniowych nie możemy wskazać na dobre źródło jeszcze innych witamin czy składników mineralnych. Karp niestety nie jest rybą morską, które zawierają cenne dla naszego zdrowia kwasy omega 3, a głównie po to mamy jadać ryby. Ja nie polecam swoim pacjentom jedzenia karpia, ponieważ zdrowsze są ryby morskie. Karp jest trudno dostępny w ciągu roku i jest dość drogi poza sezonem świątecznym. " - tłumaczy dietetyczka

dr Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia, pełniąc funkcję m.in. lidera zadania dot. Nadwagi i otyłości w Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy. Współzałożycielka Fundacji „Kobiety bez diety”. Prowadzi szkolenia dla dietetyków i lekarzy dot. m.in. żywienia w chorobach tarczycy. Wykładowca na studiach podyplomowych Żywienia Człowieka w IŻŻ oraz Dietetyce na Łódzkim Uniwersytecie Medycznym. Twórca i opiekun merytoryczny projektu edukacji żywieniowej w szkołach „Zielona Kraina”. Wykonawca wielu zadań Narodowego Programu Zdrowia i kampanii społecznych. Aktywny uczestnik konferencji naukowych w Polsce i za granicą. Współautorka m.in. książki „Love Vegan” oraz „Jeść Zdrowiej” (kampania sieci Lidl), autorka książki „Jelito drażliwe. Leczenie dietą”, „Insullinoodporność. Leczenie dietą”, „Zdrowe stawy. Leczenie dietą” oraz „Jedz zielone”. 

    Zobaczcie także, dlaczego warto jeść ryby:

    Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6

    Data aktualizacji: 16.12.2019,
    Opublikowano: 16.12.2019 r.

    Polecamy

    Komentarze (0)

    Trwa dodawanie...
    Komentarz dodany!
    Komentarz nie mógł zostać dodany
    Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

    Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

    Czytaj więcej
    Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

    Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

    Czytaj więcej
    Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

    Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

    Czytaj więcej
    Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

    Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

    Czytaj więcej
    Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

    Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

    Czytaj więcej
    O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

    Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

    Czytaj więcej
    Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

    Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

    Czytaj więcej
    Aronia — superfood na wsparcie odporności 

    Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

    Czytaj więcej
    To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

    Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

    Czytaj więcej
    Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

    Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

    Czytaj więcej