Kalarepa - czy jest zdrowa? Zastosowanie kulinarne, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne kalarepy 

Fot. pilipphoto / Getty Images

Kalarepa jest warzywem o słodkawym miąższu, które można jeść na surowo lub w postaci duszonej, gotowanej, zapiekanej. Dostarcza organizmowi cennych związków odpowiedzialnych m.in. za regulowanie pracy jelit, prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu krwiotwórczego. 

Kalarepa jest warzywem o bardzo cennych wartościach odżywczych. W swoim składzie zawiera wiele niezbędnych organizmowi witamin i minerałów, a także związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Kalarepa ma korzystne działanie na zdrowie przyczyniając się m.in. do wspomagania pracy narządu wzroku.

Kalarepa - właściwości odżywcze, witaminy

Kalarepa jest warzywem zaliczanym do rodziny roślin krzyżowych, gdyż jest spokrewniona z kapustą brokułem, kalafiorem i brukselką. Jej cenne właściwości odżywcze i zdrowotne były znane i doceniane już w starożytnym Rzymie, gdzie określano ją mianem kapusty pompejańskiej. Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g dostarcza jedynie 27 kcal. W swoim składzie zawiera liczne witaminy, takie jak: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminę C, E, K oraz beta karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Kalarepa jest również dobrym źródłem składników mineralnych, wśród których znajdują się: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk. Warzywo to dostarcza wielu cennych dla organizmu substancji, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie. Należą do nich m.in. luteina, glukozynolany oraz błonnik pokarmowy.

Jakie są zdrowe nawyki żywieniowe i jak je wyrobić? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Kalarepa - właściwości zdrowotne

Kalarepa dzięki swoim wysokim wartościom odżywczym wykazuje korzystny wpływ na zdrowie. Warzywo to posiada właściwości przeciwnowotworowe. Kalarepa podobnie jak sałata, kalafior, jarmuż, kapusta, brokuły przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka piersi. Regularne spożywanie warzyw kapustnych może obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci u kobiet z nowotworem piersi oraz wspomaga leczenie choroby. Za działanie antynowotworowe kalarepy odpowiadają glukozynolany, które w organizmie człowieka rozkładają się na izotiocyjany i indole. Związki te hamują proces kancerogenezy i przyspieszają neutralizowanie w organizmie wolnych rodników tlenowych. 

Kalarepa wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, co zawdzięcza obecności w niej luteiny. Jest to żółty barwnik gromadzący się w plamce żółtej oka, która odpowiada za prawidłowe widzenie. Ponadto, przyczynia się do ochrony narządu wzroku przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Kalarepa posiada również właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori będącej najczęstszą przyczyną rozwoju choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Kalarepa stanowi dobre źródło żelaza oraz kwasu foliowego. Z tego powodu zalecana jest osobom zmagającym się z anemią. Kalarepa znajduje zastosowanie w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna, a dodatkowo dostarcza błonnika pokarmowego (3.6 g/100 g), który reguluje pracę jelit, zapewnia regularny rytm wypróżnień i przyspiesza procesy przemiany materii. Właściwości zdrowotne kalarepy polegają również na wspomaganiu oczyszczania organizmu z toksyn, zwalczaniu stanów zapalnych oraz przyspieszeniu gojenia się ran.

Kalarepa - w ciąży, dla niemowlaka

U przyszłych mam znacznie wzrasta zapotrzebowanie na różne witaminy i minerały, a ich niedobór może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia kobiety, a także negatywnie wpływać na rozwój płodu. Kalarepa jest warzywem bogatym w żelazo i kwas foliowy, dlatego jest zalecana w diecie kobiet ciężarnych. Kwas foliowy należący do witamin z grupy B przeciwdziała wystąpieniu wad cewy nerwowej u dziecka (np. przepuklina oponowo-rdzeniowa, rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie). Żelazo natomiast chroni kobietę przed niedokrwistością, na którą przyszłe mamy są szczególnie narażone. Kalarepa nie jest zalecana w przypadku występowania wzdęć oraz przy problemach z tarczycą. Warzywo w postaci gotowanej i rozdrobnionej na puree lub w formie zupek może być podawane dziecku już po 7. miesiącu życia.

Kalarepa - jak jeść? Zastosowanie w kuchni

Kalarepa, zwłaszcza młoda jest chrupiącym warzywem o słodkawym miąższu. Może być spożywana w postaci surowej po wcześniejszym usunięciu grubej skórki w kolorze zielonym lub fioletowym. Warzywo doskonale smakuje w formie gotowanej, pieczonej lub duszonej. Kalarepę można faszerować różnymi nadzieniami oraz wykorzystać ją do przygotowania zup, surówek bądź zapiekanek. W kuchni można użyć również młode liście warzywa jako dodatek do sałatek lub surówek, a także jako składnik zielonych koktajli. Przed spożyciem lub wykorzystaniem kalarepy warzywo należy starannie umyć pod bieżącą wodą. Następnie zaleca się namoczyć kalarepę w roztworze soli kuchennej przez około 10 minut.

Kalarepa - przepis na sałatkę z kalarepą, bobem i czereśniami

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ⅔ szklanki ugotowanego i obranego bobu,
  • kilka liści sałaty,
  • 1 kalarepa,
  • 1 pęczek świeżego estragonu,
  • 2 garście czereśni,
  • 60 g sera feta,
  • 4 łyżki oliwy extra vergine,
  • po 2 łyżki: soku z cytryny, syropu klonowego,
  • ½ łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka różowego pieprzu,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz czarny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj bób w osolonej wodzie, ostudź, obierz. Odmierz potrzebną ilość do sałatki.
  2. Na talerzu ułóż liście sałaty.
  3. Obraną kalarepę zetrzyj na tarce na cienkie płatki. Połóż kalarepę na sałacie, posyp listkami estragonu i pozbawionymi pestek, przepołowionymi czereśniami.
  4. Ser feta pokrusz i oprósz nim sałatkę.
  5. W miseczce połącz sok z cytryny, syrop klonowy, posiekaną natkę i rozgnieciony w moździerzu różowy pieprz z oliwą extra vergine. Sos dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę. 
Data aktualizacji: 05.09.2022,
Opublikowano: 18.09.2022 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej