Jeżówka purpurowa – działanie i właściwości. Czy można ją stosować u dzieci?

Fot. Valerie Loiseleux / Getty Images

Jeżówka purpurowa, mimo wielu korzystnych prozdrowotnych właściwości, nie powinna być stosowana u dzieci w wieku poniżej 7 lat. Argumentami na niekorzyść preparatów jeżówki są brak dostatecznych badań i przypadki ciężkich reakcji alergicznych.

Jeżówka purpurowa stanowi częsty składnik preparatów na wzmocnienie odporności. Dodatkowo jest powszechnie stosowana w łagodzeniu objawów przeziębienia i grypy. Niegdyś znana była jako środek na ukąszenia węży, wspomagający gojenie ran i oparzeń, a także łagodzący ból gardła. Jeżówka nie jest przeznaczona dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób przyjmujących leki immunosupresyjne.

Czym jest jeżówka purpurowa?

Jeżówka purpurowa (z łac. Echinacea purpurea) to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest uprawiana też na terenie Europy i Azji. Można ją posadzić w przydomowym ogródku – w sklepach ogrodniczych dostępne są nasiona jeżówki. Surowcem leczniczym jest ziele jeżówki purpurowej (z łac. (Echinaceae purpureae herba) i korzeń jeżówki purpurowej (z łac. Echinaceae purpureae radix).

Ziele jeżówki zawiera składniki aktywne takie jak: kwas chlorogenowy i jego forma izomeryczna, flawonoidy, a zwłaszcza kwercetyna, apigenina, rutozyd, olejki eteryczne, alkaloidy pirolizydynowe i polisacharydy. Z kolei w korzeniu znajdują się m.in.: glikozyd fenolowy, glikoproteiny, kwas chlorogenowy, kwas izo-chlorogenowy, inulina, cynaryna, olejek eteryczny, seskwiterpeny, poliacetyleny, alkaloidy pirolizydynowe i związki aminowe.

Czy jeżówka purpurowa jest przeznaczona dla dzieci?

Jeżówka purpurowa nie jest przeznaczona dla dzieci w wieku poniżej 7 lat. Opinię na temat wykorzystywania echinacea purpurea w preparatach dla dzieci wydał funkcjonujący w Wielkiej Brytanii Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych i Wyrobów Medycznych (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA). Ostrzega, że preparaty te mogą powodować u najmłodszych poważne reakcje alergiczne. Wśród najczęstszych objawów wymieniono wysypkę, trudności z oddychaniem, ucisk w klatce piersiowej, ból i zawroty głowy, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Specjaliści z MHRA są zdania, że skutki niepożądane środków z jeżówką purpurową przeważają nad korzyściami z ich stosowania u dzieci. Informacje o jej szkodliwym działaniu na najmłodszych popularyzuje serwis naukowy BBC News.

Specjaliści podkreślają, że ze względu na brak wystarczających badań dotyczących bezpieczeństwa i skuteczności stosowania preparatów roślinnych sporządzonych z jeżówki purpurowej u dzieci poniżej 12 lat, nie należy stosować produktu w tej grupie wiekowej.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, których należy unikać. Źródło: W dobrym stylu

Jeżówka purpurowa – działanie i właściwości

Jeżówka purpurowa wykazuje wszechstronne prozdrowotne działanie na człowieka. Zalecana jest zwłaszcza w stanach osłabienia odporności organizmu występujących w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia i grypę. Uznawana jest za immunostymulator. Powoduje rozluźnienie zalegającej w drogach oddechowych gęstej wydzieliny. Ułatwia jej odkrztuszanie przez aktywizację odruchu wykrztuśnego i pobudzenie transportu śluzowo-rzęskowego. Łagodzi także męczący suchy kaszel. Stosowana jest podczas długotrwałej antybiotykoterapii, w stanach wyczerpania i osłabienia organizmu. Zalecana jest w przypadku nawracających zakażeń dróg moczowych i górnych dróg oddechowych. Stanowi składnik preparatów dermatologicznych, bo zwiększa zdolność skóry do regeneracji i podnosi jej odporność na czynniki zewnętrzne. Jeżówka purpurowa posiada zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, egzemy, oparzeń, ran, opryszczki i owrzodzeń. Pobudza czynności keratynocytów i komórek Langerhansa tkanki nabłonkowej. Dodatkowo stymuluje przemianę materii i pobudza wydzielania soku żołądkowego.

Wykazuje właściwości przeciwzapalne (alkoholowe wyciągi z Echinacea hamują produkcję mediatorów TNF-alfa i NO, które indukują dalszą reakcję prozapalną), przeciwbakteryjne (szczególnie wrażliwe są gronkowce i paciorkowce), przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, antyalergiczne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, przeciwwysiękowe i przeciwutleniające. Ma działanie rozkurczowe i napotne.

Preparaty z jeżówki purpurowej

Najłatwiej kupić suszone ziele jeżówki. Cena za opakowanie 250 g wynosi około 11 zł. Przyrządza się z niego herbatę. W tym celu należy 1 łyżeczkę suszu zalać 1 szklanką wrzątku, a następnie odstawić na 10 minut pod przykryciem do zaparzenia. Po tym czasie napar odcedza się i pije raz dziennie. W sprzedaży dostępny jest także korzeń jeżówki – opakowanie 50 g kosztuje około 5 zł. Łyżeczkę suszonego korzenia zalewa się szklanką wody i podgrzewa na małym ogniu aż do wrzenia, po czym gotuje jeszcze przez 3–5 minut. Następnie napar odstawia się na około 10 minut, przecedza i spożywa raz dziennie.

Dość często spotykany jest syrop z jeżówki zawierający także m.in. babkę lancetowatą, dziką różę czy tymianek. Dorośli powinni go zażywać 3–4 razy dziennie po 1 łyżce stołowej, a dzieci 3–4 razy dziennie po 1 łyżeczce do herbaty. Inną formą jest sok z jeżówki – czysty i naturalnie wyciśnięty ze świeżo zebranych ziół. Cena za buteleczkę 200 ml wynosi około 40 zł. Osoby powyżej 16 lat powinny przyjmować po 5 ml soku 2 razy dziennie przed posiłkiem. Dzieci i młodzież od 10 do 16 lat mogą spożywać sok do 2 razy dziennie po 4 ml. Młodszym podaje się go 2–3 razy dziennie po 2 ml, ale rozcieńcza się go z wodą. Popularnym na rynku preparatem z jeżówki purpurowej dla dzieci są tabletki, które zawierają dodatkowo witaminę C. Opakowanie 80 tabletek to koszt rzędu 30 zł. Z jeżówki przygotowuje się także nalewki, maceraty, maści, kapsułki, tabletki do ssania oraz żele na skórę i błony śluzowe.

Zobacz film: Grypa - objawy, leczenie i powikłania. Źródło: X-Bank Gallery

Bibliografia:

1. Rutkowski L., Klucz do oznaczania roślin naczyniowych Polski niżowej, Warszawa, PWN, 2006.

2. Baraniak J., Kania M., Surowce roślinne i inne wybrane składniki preparatów prozdrowotnych, przeznaczone do stosowania u dzieci, „Postępy Fitoterapii”, 2014, 1, s.48-53 Kumar K.M., Ramaiah S., Pharmacological importance of Echinacea purpurea, „International Journal of Pharma and Bio Sciences”, 2011, 2(4), s. 304-311.

Data aktualizacji: 23.06.2018,
Opublikowano: 15.05.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej