Janginizacja, czyli jak wykonać przetwory owocowe i warzywne bez cukru. Jaki jest jej wpływ na zdrowie?

Fot: GMVozd / gettyimages.com

Janginizacja jest to jedna z metod wykonywania przetworów owocowych. Polega na zastosowaniu odrobiny soli zamiast cukru, dzięki czemu uzyskane potrawy są zdecydowanie zdrowsze i mają znacznie wyższą wartość odżywczą. Janginizacja owoców i warzyw to naturalna metoda, która wywodzi się z kuchni makrobiotycznej i zyskuje coraz większą popularność.

Kuchnia makrobiotyczna to rodzaj diety, której głównym celem jest zapobieganie chorobom, nagłemu pogorszeniu zdrowia i złemu samopoczuciu. Jej główne założenia powstały w Japonii w XVIII wieku, a zostały sformalizowane dopiero w 1920 roku. W diecie makrobiotycznej duży nacisk kładzie się na szczególny sposób przygotowania posiłków. Pożywienie powinno być naturalne, sezonowe, niekonserwowane i jak najmniej przetworzone. Jedną z metod przygotowywania pokarmów jest właśnie janginizacja.

Co to jest janginizacja?

Janginizacja jest naturalną metodą przetwarzania i utrwalania żywności, która nie wymaga zastosowania cukru rafinowanego. Uzyskane w ten sposób dania są zdrowsze i nie zwiększają ryzyka pojawienia się niektórych chorób, m.in. cukrzycy, otyłości i nawracających zakażeń grzybiczych układu pokarmowego.

Janginizacja warzyw i owoców polega na ich powolnym duszeniu we własnych sokach z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Najczęściej wykorzystuje się ją do wykonywania przetworów z owoców sezonowych, ponieważ ten proces przetwarzania żywności umożliwia ich długie przechowywanie bez konieczności dodawania substancji żelujących i konserwujących. W ten sposób, również zimą, można cieszyć się zdrowymi dodatkami do codziennych dań.

Janginizację można wykorzystać także w codziennej kuchni do przygotowywania posiłków, które wymagają duszenia lub gotowania na parze. Potrawy uzyskane dzięki tej metodzie są nie tylko zdrowsze i mają lepszy smak, charakteryzuje je także wyższa wartość odżywcza oraz łatwiejsze przyswajanie i trawienie przez układ pokarmowy.

Zalety janginizacji owoców i warzyw

Proces janginizacji wydobywa z owoców ich naturalną słodycz i smak, dzięki czemu nie jest konieczne dosładzanie przetworów i potraw. Dodatkowo zachowany zostaje ich kolor oraz zmienia się ich konsystencja na lekko żelową, co jest szczególnie ważne w przypadku przetworów.

O pozytywnym wpływie janginizacji na zdrowie mówi się, przy przygotowywaniu potraw można bowiem zrezygnować z rafinowanego cukru. Ma to znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę i stosujących diety o zmniejszonej zawartości węglowodanów, ale dla całej populacji, ponieważ cukier w każdej postaci jest substancją niezdrową, przyczyniającą się do powstania wielu chorób, a nawet uzależniającą.

Schorzenia, których można uniknąć, wyłączając cukier w diety, to między innymi:

  • cukrzyca typu 2,
  • nadwaga i otyłość,
  • zaburzenia erekcji,
  • nawracające infekcje układu moczowo-płciowego,
  • grzybica układu pokarmowego,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • obniżenie odporności,
  • wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • wzrost ciśnienia tętniczego krwi.

Uważa się także, że cukier negatywnie wpływa na samopoczucie, odpowiada za nawracające bóle głowy, ciągłe uczucie zmęczenia i spadek apetytu.

Czy warto kupować gotowe przetwory? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Na co zwracać uwagę kupując przetwory z owoców? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przygotować przetwory owocowe metodą janginizacji?

Do wykonania przetworów metodą janginizacji warto wybrać owoce dojrzałe i bez oznak zepsucia. Dobrze sprawdzą się owoce sezonowe i te, które zawierają dużą ilość fruktozy (winogrona, gruszki, jabłka, wiśnie, brzoskwinie i truskawki). Cały proces janginizacji jest bardzo prosty. Wybrane produkty należy umyć, pokroić, włożyć do garnka i dodać sól. Następnie trzeba je gotować przez kilka minut (do uzyskania pożądanej konsystencji) i przełożyć do słoiczków.

Janginizacja – ile soli należy użyć?

Obawę może budzić konieczność zastosowania soli do przygotowywania potraw metodą janginizacji. Uznaje się ją za równie niezdrową, co cukier, dlatego zalecane jest jej ograniczenie. Ilość, którą używa się w kuchni makrobiotycznej, jest niewielka – na kilogram owoców wystarczy dodać zaledwie szczyptę soli.

Taka ilość jest obojętna dla organizmu człowieka i nie przyczynia się do rozwoju chorób, natomiast jest zupełnie wystarczająca, aby wydobyć z warzyw i owoców smak, aromat oraz witaminy i minerały. Do procesu janginizacji można użyć soli kuchennej, jednak polecana jest sól himalajska, kłodawska lub morska.

Janginizacja a soki

Janginizacja to metoda, którą można wykorzystać także do produkcji naturalnych, domowych soków z czarnego bzu, jagód lub malin. Są one znacznie zdrowsze, ponieważ nie zawierają cukru, a cały proces pozwala na wydobycie z owoców wszystkich wartości odżywczych.

Do przygotowania soku metodą janginizacji potrzebne będą owoce i odrobina soli himalajskiej. Czarny bez, jagody lub maliny należy ugnieść w garnku, aby puściły sok. Następnie dodać szczyptę soli i gotować przez około 10 minut. Po przesączeniu roztworu przez sitko sok trzeba ponownie zagotować, a gotowy wywar przelać do słoików lub butelek.

Data aktualizacji: 28.03.2019,
Opublikowano: 28.03.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej