Jakie są rodzaje wegetarianizmu i czy jest zdrowy? Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C!

Zobacz film: Rodzaje wegetarianizmu. Źródło: 36,6

Z nowego sezonu programie 36,6°C dowiemy się, czy wegetarianizm jest zdrowy. Oczywiście, że może, ale musi być to dieta sensowna, dzięki której dostarczymy organizmowi wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania substancje. Jakie są odmiany wegetarianizmu?

Odmian wegetarianizmu jest bardzo dużo. Wbrew pozorom filozofia ta nie ogranicza się tylko do odstawienia mięsa. Laktoowowegetarianie w swojej diecie wykluczają produkty mięsne i ryby, ale dopuszczają jedzenie jaj i nabiału. Z kolei laktowegetarianie dopuszczają nabiał, ale wykluczają poza mięsem jajka. Owowegetarianizm dopuszcza spożycie jaj, ale już wyklucza nabiał (i oczywiście mięso oraz ryby). Jest także weganizm, który w swojej filozofii wyklucza spożywanie produktów pochodzących od zwierząt (czyli także nabiału, miodu, jaj).

Są także rzadziej spotykane odmiany wegetarianizmu, na przykład witarianizm, który zakłada, że spożywane są tylko produkty podgrzane do maksymalnej temperatury 40 stopni Celsjusza. Oznacza to, że witarianie jedzą tylko produkty świeże i nie spożywają kawy ani herbaty. Frutarianizm z kolei zakłada, że spożywane są tylko te owoce i warzywa, których zerwanie nie spowoduje śmierci całej rośliny.  

Polecamy: Pescowegetarianizm – czym się różni od wegetarianizmu?

Jak jeść, żeby odżywiać się zdrowo? Nowe zasady zdrowego żywienia opublikowane między innymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie Zdrowego Żywienia zalecają unikanie mięsa. Nie całkowitą rezygnację, ale jedzenie go raz - dwa razy w tygodniu (do pół kilograma na tydzień). Powinno się unikać mięsa przetworzonego, wędlin (z dużą zawartością soli i konserwantów), parówek, pasztetów, mięsa czerwonego i tłustego. Najnowsze badania dowodzą, że najzdrowsze są warzywa i owoce (spożywane w proporcji 3 do 1). Uzupełnienie diety bogatej w warzywa o odpowiednią dawkę ruchu oraz wodę gwarantuje uniknięcie problemów z otyłością, a więc i wielu chorób cywilizacyjnych. 

Niewłaściwa dieta pełna chemicznych produktów, konserwantów, wysoko przetworzonych produktów oraz produktów tłustych jest zagrożeniem dla naszego zdrowia. Jak zatem odżywiać się zdrowo? Czy wegetarianizm jest dietą przyszłości? Coraz więcej mówi się o niewłaściwym traktowaniu zwierząt, dramatycznych warunkach chowu, przewozu i ogromnym stresie przez całe ich życie, a także w momencie uboju. Zwierzęta wytwarzają pod wpływem stresu szkodliwe dla nas hormony, które wpływają na jakość mięsa. Dodatkowo należy pamiętać o paszy z antybiotykami, a przed zjedzeniem wołowiny zawsze można przypomnieć sobie dokument Uwagi o "leżakach". 

Data aktualizacji: 19.09.2019,
Opublikowano: 05.09.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej