Klasyczny makaron to przede wszystkim woda i mąka. Zdaniem wielu osób właśnie taki tradycyjny jest najlepszy i najlepiej komponuje się z domowym rosołem czy innym daniem. Przepis na makaron jest na tyle prosty, że można spróbować zrobić go samemu w domu. Niestety przygotowanie domowego makaronu jest czasochłonne. Wymaga czasu i samozaparcia, a tych – niestety – bardzo często nam brakuje. Dlatego większość z nas decyduje się na zakup gotowego już makaronu.
Szukasz pomysłu na danie z makronem? Przepis znajdziesz w filmie:
Dobry makaron, czyli jaki?
W sklepach można znaleźć bardzo wiele różnych makaronów. Różnią się on od siebie nie tylko kształtem, długością, czy kolorem, ale przede wszystkim tym z czego zostały zrobione. Zatem na co zwrócić uwagę podczas zakupów i jak wybrać makaron?
Jeśli decydujemy się na zakup gotowego makaronu warto zwrócić uwagę jakiej mąki użyto do jego wykonania – najlepszy będzie ten, który powstał z pszenicy durum. Makaron z tego rodzaju pszenicy przede wszystkim ma żółto-złocistą barwę. Ta odmiana pszenicy zawiera więcej glutenu, który lepiej skleja i „trzyma” makaron, dzięki czemu nie traci on swojej struktury i nie rozpada się na talerzu. Dodatkowo nie trzeba go przelewać zimną wodą.
Zobacz film i dowiedz się więcej o makaronie z pszenicy durum
Bardzo popularnym rodzajem makaronu w Polsce jest makaron jajeczny. Mimo że oryginalny makaron nie zawiera w ogóle jajek, to zaczęliśmy go dodawać do ciasta. Dzięki temu jest ono bardziej pożywne, ale także bardziej kaloryczne. Łatwiej go też rozgotować, przez co przegapienie odpowiedniego momentu może sprawić, że na talerzu pojawi się mało estetyczna breja. Z poniższego filmu dowiesz czy warto sięgać po makaron jajeczny.
Makaron to makaron? Niekoniecznie
Jeśli zdecydujemy się na makaron jajeczny dobrze jest przyjrzeć się temu, co jest na etykiecie. Zdarza się, że producenci wcale nie używają jajek tylko pół produktów. Nie brakuje też producentów, którzy jedynie barwią ciasto. Dodają do niego beta-karotenu lub kurkumy. Mimo że te dodatki nie są szkodliwe dla zdrowia, to jednak producent dopuszcza się oszustwa sprzedając nam makaron, w którym w ogóle nie ma jajek. Do jakich jeszcze sztuczek uciekają się producenci? Dowiesz się tego z filmu.
W sklepach można znaleźć także makaron ryżowy, który wystarczy jedynie zalać gorącą wodą. Jego zaletą jest także to, że nie zawiera on glutenu, tym samym jest absolutnie bezpieczny dla osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu.
Na półce z makaronami znajduje się także makaron pełnoziarnisty, który powstaje z mąki z pełnego przemiału. Może to być mąka pszenna, żytnia, orkiszowa lub gryczana, czyli te najzdrowsze. Makaron, który został przygotowany z tej mąki ma więcej białka oraz błonnika (ma go aż 8 razy więcej niż zwykły makaron), a mniej węglowodanów. Dodatkowo dostarcza witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz magnezu. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po ten makaron? Dowiesz się tego z filmu.
Tuczy czy nie tuczy?
Makaron uchodzi za jeden z najbardziej kalorycznych produktów. Ale to nie do końca prawda. Kluczowe jest to, jak makaron został ugotowany i z czym podany. Ten ugotowany all dente, czyli na wpół twardo będzie o 1/3 mniej kaloryczny niż ten ugotowany na miękko. Bardzo ważne jest także to z czym podamy makaron. Najbardziej kaloryczne będą te danie z makaronem, które zostały polane sosami na bazie śmietany, masła czy boczku.
Jak ugotować makron all dente? Dowiesz się tego z filmu: