Jakie są rodzaje makaronów i dlaczego w ogóle warto go jeść?

Fot: fcafotodigital / gettyimages.com

Makaron kojarzy się przede wszystkim z dietą śródziemnomorską, czyli jednym z najzdrowszych jadłospisów na świecie. Mimo to wiele osób uważa, że jest on bardzo kaloryczny i raczej trzeba go eliminować z diety niż go do niej wprowadzać. A jaka jest prawda? Czy jedzenie makaronu faktycznie tuczy i jaki typ makaronu będzie najbardziej wartościowy?

Klasyczny makaron to przede wszystkim woda i mąka. Zdaniem wielu osób właśnie taki tradycyjny jest najlepszy i najlepiej komponuje się z domowym rosołem czy innym daniem. Przepis na makaron jest na tyle prosty, że można spróbować zrobić go samemu w domu. Niestety przygotowanie domowego makaronu jest czasochłonne. Wymaga czasu i samozaparcia, a tych – niestety – bardzo często nam brakuje. Dlatego większość z nas decyduje się na zakup gotowego już makaronu.

Szukasz pomysłu na danie z makronem? Przepis znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak podawać makaron? Źródło: Co nas truje?

Dobry makaron, czyli jaki?

W sklepach można znaleźć bardzo wiele różnych makaronów. Różnią się on od siebie nie tylko kształtem, długością, czy kolorem, ale przede wszystkim tym z czego zostały zrobione. Zatem na co zwrócić uwagę podczas zakupów i jak wybrać makaron?

Jeśli decydujemy się na zakup gotowego makaronu warto zwrócić uwagę jakiej mąki użyto do jego wykonania – najlepszy będzie ten, który powstał z pszenicy durum. Makaron z tego rodzaju pszenicy przede wszystkim ma żółto-złocistą barwę. Ta odmiana pszenicy zawiera więcej glutenu, który lepiej skleja i „trzyma” makaron, dzięki czemu nie traci on swojej struktury i nie rozpada się na talerzu. Dodatkowo nie trzeba go przelewać zimną wodą.

Zobacz film i dowiedz się więcej o makaronie z pszenicy durum

Zobacz film: Makaron z pszenicy durum - jak go wybrać? Źródło: Wiem co jem.

Bardzo popularnym rodzajem makaronu w Polsce jest makaron jajeczny. Mimo że oryginalny makaron nie zawiera w ogóle jajek, to zaczęliśmy go dodawać do ciasta. Dzięki temu jest ono bardziej pożywne, ale także bardziej kaloryczne. Łatwiej go też rozgotować, przez co przegapienie odpowiedniego momentu może sprawić, że na talerzu pojawi się mało estetyczna breja. Z poniższego filmu dowiesz czy warto sięgać po makaron jajeczny.

Zobacz film: Makaron jajeczny - co warto o nim wiedzieć? Źródło: Wiem co jem.

Makaron to makaron? Niekoniecznie

Jeśli zdecydujemy się na makaron jajeczny dobrze jest przyjrzeć się temu, co jest na etykiecie. Zdarza się, że producenci wcale nie używają jajek tylko pół produktów. Nie brakuje też producentów, którzy jedynie barwią ciasto. Dodają do niego beta-karotenu lub kurkumy. Mimo że te dodatki nie są szkodliwe dla zdrowia, to jednak producent dopuszcza się oszustwa sprzedając nam makaron, w którym w ogóle nie ma jajek. Do jakich jeszcze sztuczek uciekają się producenci? Dowiesz się tego z filmu.

Zobacz film: Jakie są rodzaje makaronów i czym się od siebie różnią? Źródło: Wiem co jem.

W sklepach można znaleźć także makaron ryżowy, który wystarczy jedynie zalać gorącą wodą. Jego zaletą jest także to, że nie zawiera on glutenu, tym samym jest absolutnie bezpieczny dla osób chorych na celiakię lub z nietolerancją glutenu.

Na półce z makaronami znajduje się także makaron pełnoziarnisty, który powstaje z mąki z pełnego przemiału. Może to być mąka pszenna, żytnia, orkiszowa lub gryczana, czyli te najzdrowsze. Makaron, który został przygotowany z tej mąki ma więcej białka oraz błonnika (ma go aż 8 razy więcej niż zwykły makaron), a mniej węglowodanów. Dodatkowo dostarcza witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz magnezu. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po ten makaron? Dowiesz się tego z filmu.

Zobacz film: Czy makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od tego klasycznego? Źródło: Wiem co jem

Tuczy czy nie tuczy?

Makaron uchodzi za jeden z najbardziej kalorycznych produktów. Ale to nie do końca prawda. Kluczowe jest to, jak makaron został ugotowany i z czym podany. Ten ugotowany all dente, czyli na wpół twardo będzie o 1/3 mniej kaloryczny niż ten ugotowany na miękko. Bardzo ważne jest także to z czym podamy makaron. Najbardziej kaloryczne będą te danie z makaronem, które zostały polane sosami na bazie śmietany, masła czy boczku.  

Jak ugotować makron all dente? Dowiesz się tego z  filmu:

Zobacz film: Makaron all dente - jak go ugotować? Źródło: Co na truje?

Data aktualizacji: 23.01.2020,
Opublikowano: 22.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej