Jakie błędy popełniamy przy odchudzaniu? Sprawdź, co mówi dietetyk

Getty Images

Jesz inaczej, ćwiczysz więcej, a waga ani drgnie? Zapytaliśmy dietetyka, jakie są najpopularniejsze błędy, które popełniamy podczas odchudzania.

Odchudzanie - popularne błędy

Najczęstsze błędy w odchudzaniu to jest po prostu nie oszacowanie swojego zapotrzebowania energetycznego. Często jest tak, że ktoś zamienia przetworzone jedzenie – po prostu niezdrową dietę, którą miał do tej pory - na zdrowe posiłki. Świadomość troszkę wzrosła i postanowił odżywiać się zdrowo. Kanapki zamienia na owsianki, smażone na obiad naleśniki zamienia na sałatki, ale… często nie miarkuje sobie ilości. Taka osoba może szybko popaść we frustrację, bo jeśli nie zobaczy szybko efektu tych swoich zmian, które traktuje już jako wyrzeczenie, bo nie je tylko tego, co mu smakuje, tylko a to co uważa, że powinien, a nie chudnie, to może szybko stracić swoją motywację. Dlatego zawsze odchudzanie każdy powinien zacząć od tego, ile powinien jeść - mówi dietetyk, Marta Jachym. 

Przeczytaj też: Robienie selfie wspomaga odchudzanie?!

Zastanawiasz się, jak prawidłowo obliczyć zapotrzebowanie na kalorie? W sieci znajdziesz wiele kalkulatorów, które pomogą ci obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Wystarczy jedynie, że podasz wagę, wzrost, płeć czy wiek. Pamiętaj też, że istnieje wiele aplikacji, dzięki którym łatwo sprawdzisz, jaką wartość energetyczną ma dany produkt.

Jak zaznacza nasza ekspertka, drugim błędem jest rzucanie się na niezdrowe diety. Jeśli więc chcesz szybko stracić nadprogramowe kilogramy, pamiętaj, że diety cud nie istnieją, a te które opierają się niemalże na głodówkach, mogą przynieść tylko efekt jojo.

Przeczytaj też: Efekt jojo – na czym polega i jakie są jego przyczyny? Skuteczne sposoby na zapobieganie efektowi jojo

Zdrowe odchudzanie – trzy główne zasady

Wiemy już, że złe oszacowanie zapotrzebowania kalorycznego, a także diety cud nie gwarantują „wagowego sukcesu”. W jaki więc sposób mądrze można zrzucić kilka kilogramów?

Przede wszystkim trzeba uświadomić sobie, że odchudzanie nigdy nie powinno być tylko jakimś etapem w naszym życiu. To jest coś, z czym mamy największy problem, bo chcemy szybkich rozwiązań. […] Uświadomienie sobie, że wprowadzane małe, drobne zmiany, które możemy wprowadzać długofalowo przez całe życie, to jest coś co na pewno przyniesie zdecydowanie lepszy efekt i nie będzie budzić naszej frustracji - dodaje dietetyczka. 

Drugą kwestią jest oczywiście aktywność fizyczna. Chcesz poznać ciekawostkę? Wiele osób traktuje aktywność fizyczną tylko jako typowo zaplanowany trening. Bardzo często zaczynając odchudzanie osoba, która nigdy wcześniej nie ćwiczyła, nagle zaczyna uprawiać fintess trzy razy w tygodniu i myśli, że jest już aktywną fizycznie osobą. Jednak jest to myślenie błędne – oczywiście, jeśli pozostałą część dnia głównie siedzi. Aktywność to nie jest tylko trening, ale wszystko to, co robimy w ciągu dnia. W związku z tym zamiast schodów wybierz windę, a zamiast samochodu rower. To może w konsekwencji dać o wiele lepsze rezultaty, aniżeli zmuszanie się trzy razy w tygodniu do wylewania hektolitrów potu na siłowni.

Przeczytaj też: Dlaczego szybkie odchudzanie jest niezdrowe?

A trzecia reguła? Chodzi po prostu o właściwe oszacowanie zapotrzebowania kalorycznego. Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj całej naszej rozmowy!

Źródło: Zdrowie


Data aktualizacji: 14.07.2020,
Opublikowano: 14.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej