Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 

fot. Getty Images/ Patcharanan Worrapatchareeroj

Na jego widok odwracamy wzrok i zatykamy nos. Warto jednak wiedzieć, że własna obserwacja kształtu czy koloru stolca może nam dać wiele informacji na temat kondycji naszego organizmu. Co konkretnie można wyczytać z kału? Sprawdź! 

Choć robi go każdy, dla wielu wciąż pozostaje tematem tabu. Stolec, bo to o nim mowa, jest nieodłącznym elementem procesu trawienia, a oddawany regularnie może świadczyć o zdrowym funkcjonowaniu organizmu. Informacje o stanie naszego zdrowia daje również kolor i rodzaj kupy. I mimo że większość ludzi na jej widok odwraca wzrok, lekarze zachęcają, by przyglądać się wyglądowi kału i w razie wątpliwości lub niepokojących wyników tej obserwacji, czym prędzej zgłosić się do specjalisty.

Przeczytaj też: Nietrzymanie stolca – przyczyny, objawy i możliwości leczenia

Stolec – co to jest?

Zanim przedstawimy ci rodzaje i barwy kału, wytłumaczymy, czym właściwie on jest. A zatem? Pisząc krótko pod hasłem tym kryje się niestrawiona żywność. I choć każda kupa będzie różna, istnieją pewne jej cechy, które mogą wskazywać na zdrowy lub niezdrowy stolec. A będzie to między innymi zapach, kształt czy kolor.

Zdrowy stolec… czyli jaki?

Zdrowy kał ma brązowy odcień – a wszystko to za sprawą bilirubiny. Jeśli chodzi o kształt, mowa o uformowanym, czyli ani nie luźnym, ani zbytnio zbitym (najlepiej gry przypomina kiełbasę lub węża). Poza tym jego konsystencja powinna być półmiękka. Co ważne, w prawidłowym stolcu nie powinno być widać niestrawionych resztek pożywienia i nie powinien on barwić muszki klozetowej.

Dodajmy także, że czerwona lampka może nam się w głowie zapalić, gdy wypróżnianie trwa dłużej niż 15 minut (zdrowa kupa przechodzi łatwo i jej wypchnięcie zajmuje przeważnie minutę) i odbywa się rzadziej, niż trzy razy w tygodniu i częściej, niż trzy razy dziennie.

Przeczytaj też: Skład i rodzaj bakterii w stolcu mogą wskazywać na otyłość

Rodzaje stolca

Kulki

Twarde i oddzielne małe grudki, które wyglądają jak orzechy i są trudne do przejścia. Oznaczają zaparcia i nie mogą powtarzać się zbyt często.

Gąsienica

Ten rodzaj stolca charakteryzuje kształt kłody o grudkowatej powierzchni. To również oznaka zaparcia, która nie powinna powtarzać się zbyt często.

Kiełbaska

Mowa tutaj o kształcie kłody czy kiełbaski z kilkoma widocznymi pęknięciami na powierzchni. Co oznacza taki rodzaj kału? Wszystko w porządku!

Wąż

Gładki i „zawijany” kształt kału również świadczy o zdrowiu.

Kleks

Małe grudki, ale o miękkiej konsystencji i łatwo przechodzące. Ponadto widać wyraźnie krawędzie. Co oznacza taka kupa? Mało błonnika w diecie.

Budyń

Ten rodzaj kału jest puszysty, przypomina papkę i ma postrzępione brzegi. Może być on oznaką lekkiej biegunki.

Abstrakcja

W niektórych przypadkach może przypominać wodę – brak tutaj jakichkolwiek kształtów. Bez wątpienia mowa o biegunce.

Kolory stolca

Czarny

Kał w tym kolorze może być spowodowany przyjmowaniem różnych suplementów diety, w tym na przykład żelaza. Jeśli jednak nie przyjmujesz żadnych preparatów, czarny stolec może być oznaką krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego.

Czerwony

Czerwony odcień stolcu mogą nadać buraki, żurawina czy sok pomidorowy. Może być on jednak również związany z krwawieniem z dolnego odcinka przewodu pokarmowego lub powstaniem hemoroidów.

Jasny

Jeśli kał ma jasny odcień może to oznaczać, że brakuje ci żółci. Żółć to płyn trawienny pochodzący z wątroby i woreczka żółciowego, więc jeśli oddajesz tego rodzaju stolec, prawdopodobnie oznacza to, że przewód jest zablokowany, a ty czym prędzej powinieneś skonsultować się z lekarzem. Bywa jednak również tak, że niektóre leki mogą „rozjaśniać” kupę.

Żółty

Tłusty, śmierdzący, żółty stolec jest zwykle oznaką zbyt dużej ilości tłuszczu. Może mieć również związek z zaburzeniami wchłaniania – na przykład celiakią.

Zielonkawy

Jeśli stolec zabarwiony jest delikatnie na zielono, nie masz powodów do zmartwień. 

Zielony

Ślady zieleni są w rzeczywistości całkiem normalne. Jeśli jednak kał jest zdecydowanie bardziej zielony, aniżeli brązowy, oznacza to jedną z dwóch rzeczy. Albo dodałeś do swojej diety dużo zielonych pokarmów (np. szpinak) albo stolce przechodzą przez ciebie zbyt szybko. Wówczas kał nie zbiera tak dużo bilirubiny zabarwiającej go na brązowo. Ma on za to więcej soli żółciowych, które nadają mu ten odcień.

Brązowy

Ten kolor kału daje tylko jedną informację – wszystko jest okej!

Przeczytaj też: Środki przeczyszczające: rodzaje, sposób działania

Jak powinien pachnieć zdrowy stolec?

Żaden stolec nie pachnie fiołkami – to fakt. Jeśli jednak podczas wypróżniania czujesz, że w toalecie unosi się wyjątkowo nieprzyjemny zapach, warto zbadać kał na obecność bakterii, wirusów czy pasożytów. Dodajmy jeszcze, że śmierdzące stolce oddają przeważnie osoby cierpiące na zaparcia. Dzieje się tak dlatego, że pokarm bardzo długo zalegał w żołądku czy jelitach. Ponadto przyczyna bardzo nieprzyjemnego zapachu kupy może leżeć w takich chorobach jak celiakia, mukowiscydoza czy przewlekłe zapalanie trzustki.

Nieprawidłowy stolec – kiedy warto udać się do lekarza?

Jeden czy dwa nieprawidłowe stolce nie muszą od razu świadczyć o chorobie. Jeśli jednak kał odbiega od normy przez kilka dni, dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Pamiętaj bowiem, że zaparcia mogą blokować jelita, a utrzymująca się biegunka prowadzić do odwodnienia i utrudniać wchłanianie niezbędnych składników odżywczych z pożywienia. Poza tym niewłaściwy kolor czy konsystencja kału mogą być objawem poważnej choroby. 

Zobacz, jak zbudowany jest układ pokarmowy. 

Źródło: x-news


Data aktualizacji: 15.09.2020,
Opublikowano: 15.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Na czym polega stomatologia estetyczna?

Ciężko nie marzyć o pięknym uśmiechu. Obecne osiągnięcia w zakresie stomatologii estetycznej zapewniają ogromne możliwości korekty, rekonstrukcji, wizualnej poprawy uzębienia i jego stanu. Mowa tutaj chociażby o wybielaniu zębów, zakładaniu licówek i wielu innych zabiegach, które mają na celu nie tylko poprawę ich wyglądu, ale także pozytywnie wpływają na higienę jamy ustnej. Udając się do specjalisty, można bez obaw poprosić o konsultację w celu ustalenia, jakie zabiegi będą idealne również dla Ciebie.

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej