Jaka powinna być dieta na uchyłki jelita grubego? Lista produktów wskazanych i zalecanych

Fot: Alexander Spatari / gettyimages.com

Dieta na uchyłki jelita grubego nie przyczyni się do cofnięcia już istniejących zmian. W łagodnych postaciach choroby może powstrzymać lub zahamować dalszy jej rozwój. Przy braku objawów wskazana jest dieta bogatoresztkowa, czyli o dużej zawartości błonnika pokarmowego.

Przyczyną powstania uchyłków jelita jest prowadzący do zaparć niewłaściwy sposób odżywiania oraz słabość, utrata elastyczności, wiotczenie warstwy mięśniowej ścian przewodu pokarmowego. Uchyłki powstają na skutek zagłębienia błony śluzowej jelita w warstwę mięśniową, a następnie jej uwypuklenia na zewnątrz jelita. Dieta na uchyłki jelita grubego uważana jest za istotny element terapii.

Od czego zależy dieta na uchyłki jelita grubego?

Dieta na uchyłki jelita grubego determinowana jest towarzyszącymi schorzeniu dolegliwościami. W sytuacji niewystępowania żadnych przykrych objawów zaleca się stosowanie diety bogatoresztkowej, o dużej ilości błonnika pokarmowego. Jej realizacja prowadzi do zwiększenia ilości i zmiękczenia stolca, ułatwia opróżnianie, skraca czas pasażu jelitowego, zmniejsza napięcie ściany jelita. Z kolei w przypadku rozwinięcia się stanu zapalnego, któremu towarzyszą m.in.: ból brzucha, zaparcia, podwyższona temperatura ciała, krew w stolcu, zalecane jest stosowanie łatwostrawnej diety przy ograniczonej ilości błonnika w surowej postaci. Szacuje się, że zapalenie uchyłków rozwija się u około 10–25% osób. W cięższych postaciach choroby zalecane jest wprowadzenie diety półpłynnej lub płynnej. Niekiedy konieczna okazać się może głodówka, z dożylnym podawaniem środków żywnościowych i płynów. Po ustąpieniu ostrej fazy chory powoli wraca do wcześniejszego sposobu odżywiania. Na wysokoresztkową dietę w uchyłkach jelita powinno się wchodzić stopniowo, co pozwala organizmowi wytworzyć odpowiednią florę bakteryjną, zregenerować się, zredukować zaburzenia.

Postać choroby Bezobjawowa uchyłkowatość Objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa Niepowikłane zapalenie uchyłków łagodne i umiarkowane Niepowikłane zapalenie uchyłków ciężkie, nieleczące się, szczególne grupy chorych
Dieta Bogata w błonnik rozpuszczalny Bogatobłonnikowa, ograniczenie czerwonego mięsa i alkoholu Łatwostrawna,bezresztkowa, półpłynna i płynna Ścisła, w lżejszych przypadkach – płynna

Zalecenia dietetyczne przy bezobjawowych uchyłkach jelita grubego

W zaleceniach dietetycznych przy uchyłkach jelita grubego bardzo ważne miejsce zajmuje odpowiedni poziom nawodnienia. Należy pić co najmniej 2 l płynów dziennie. Mogą to być: wody mineralne (najlepiej o dużej zawartości magnezu), przegotowana woda z miodem, herbaty owocowe, napary ziołowe, soki owocowe. W przypadku niedostatecznej ilości przyjętych płynów i zwiększonej podaży błonnika może dojść do zaparć. Dieta w bezobjawowych uchyłkach jelita powinna dostarczać odpowiednią porcję błonnika – około 30 g. Posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu. Zaleca się gotowanie na parze i w wodzie, duszenie, pieczenie w folii lub pergaminie.

Co jeść przy bezobjawowych uchyłkach jelita grubego?

Tabela przedstawia produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie przy bezobjawowych uchyłkach w jelitach.

Grupa produktów Produkty wskazane Produkty przeciwwskazane
Przyprawy Koperek, natka pietruszki, kminek, majeranek, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, curry Ocet, musztarda, ostra papryka
Desery Galaretki, kompoty, musy, sałatki, przeciery owocowe, suflety, ciasta i ciasteczka biszkoptowe Ciasta z dużą ilością żółtek, masami, kakao
Owoce Niemal wszystkie w różnej postaci Czereśnie, gruszki
Ziemniaki Gotowane, pieczone Frytki, krążki, placki
Warzywa Świeże, mrożone, gotowane, w postaci soków i surówek, zwłaszcza: buraki, papryka, dynia, szpinak, pomidory, marchew, pietruszka, seler, rabarbar Strączkowe, kapustne, cebulowe, świeże ogórki
Tłuszcze Roślinne, jak oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy, rzepakowy Łój, smalec, słonina, margaryny twarde
Mięso, podroby, drób, ryby Chude gatunki: cielęcina, królik, indyk, konina, kurczak, gołąb, perliczka, flądra, dorsz, pstrąg, sandacz, szczupak, karp, lin, morszczuk, mintaj, makrela, sardynka, sola, karmazyn, tuńczyk Tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, dziczyzna, podroby
Pieczywo Z pełnego ziarna, chrupkie, pumpernikiel, bułki grahamki Świeże, pszenne – jasne, półcukiernicze
Nabiał Niskotłuszczowe produkty mleczne Tłuste sery, śmietany, mleko

Co jeść przy zapaleniu uchyłków jelita grubego?

W zapaleniu uchyłków potrawy powinno się przyrządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze. Z jadłospisu wyłączyć trzeba pokarmy:

  • powodujące wzdęcia, np. rośliny strączkowe, kalafiory, pory, gruszki, śliwki,
  • o działaniu zapierającym, np. potrawy z mąki ziemniaczanej i ryżu, jak kisiele, kluski, risotto,
  • o dużej ilości surowego błonnika, np. warzywa i owoce ze skórką, zawierające dużą ilość drobnych pestek,
  • o działaniu ściągającym, np. banany, borówki, gorzka czekolada, gorzka herbata.

Korzystne działanie na błonę śluzową jelit mają napar z rumianku czy odwar z siemienia lnianego. Zaleca się spożywanie fermentowanych przetworów mlecznych, bogatych w żywe kultury bakterii probiotycznych, esencjonalnych bulionów, rosołów, sucharków, chudego mięsa, wędlin, nabiału, ryb.

Jak dbać o jelita? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak dbać o jelita? Źródło: x-news

Bibliografia:

1. A. Dąbrowski, Gastroenterologia. Część 2, Medical Tribune Polska, Warszawa 2011.

2. G. B. Porro, Gastroenterologia i hepatologia, Czelej, Lublin 2003.

3. E. Tylec-Osóbka, S. Wojtuń, J. Gil, P. Dyrla, Postępowanie z pacjentem z uchyłkami jelita grubego w zależności od postaci klinicznej choroby, [w:] „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2013, 9(3), s. 256–262.

4. A. Pietrzak, W. Bartnik, M. Szczepkowski i wsp., Polski konsensus interdyscyplinarny dotyczący diagnostyki i leczenia choroby uchyłkowej okrężnicy (2015), [w:] „Gastroenterologia Kliniczna”, 2015, 7(1), s. 1–19.

Data aktualizacji: 21.08.2020,
Opublikowano: 23.08.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Alzheimerem można się zarazić? Niepokojące odkrycie badaczy

Priony to groźne białka, które przyczyniają się do rozwoju choroby Creutzfeldta-Jakoba. Najnowsze badania sugerują, że związki te mają swój udział w powstawaniu zmian w mózgu typowych dla schorzeń otępiennych, w tym alzheimera. Jak to możliwe?  

Czytaj więcej
Te objawy mogą wskazywać na cukrzycę, można je łatwo rozpoznać 

Cukrzyca to poważna choroba, z którą zmaga się coraz więcej osób. Jej najbardziej charakterystycznym objawem jest wysoki poziom glukozy we krwi. Co może o nim świadczyć? 

Czytaj więcej
Rak szyjki macicy, jak się przed nim chronić? W Polsce kobiety umierają z jego powodu codziennie

Rak szyjki macicy to choroba, którą w wielu krajach udało się niemal całkowicie wyeliminować. Niestety Polska znajduje się w grupie państw, w których nowotwór wciąż stanowi poważny problem.  

Czytaj więcej
Kiedy zaszczepić dziecko na odrę? WHO alarmuje, niepokojący wzrost zachorowań

W minionym roku odnotowano aż 45-krotny wzrost zachorowań na odrę. W ocenie WHO ten skok spowodowany jest mniejszą liczbą szczepień ochronnych wykonanych w czasie pandemii COVID-19. Czy grozi nam powrót tej niebezpiecznej choroby? 

Czytaj więcej
Sanepid apeluje: Ruszyły sczepienia przeciw odrze, uzupełnijmy zaległości 

Odra to wyjątkowo niebezpieczna i trochę zapomniana choroba. Niestety rezygnacja ze szczepień ochronnych może sprawić, że choroba wróci. Jak bardzo jest groźna?  

Czytaj więcej
W tym wieku przestań pić alkohol, aby uniknąć demencji. Lekarze potwierdzają

Picie alkoholu jest groźne dla zdrowia. Badacze przekonują, że w pewnym wieku sięganie po napoje wyskokowe staje się wyjątkowo niebezpieczne. Kiedy należy go zupełnie odstawić? 

Czytaj więcej
Nowe objawy COVID-19. To już nie utrata węchu i słuchu. Nowy wariant koronawirusa

Mimo że pandemii już nie ma, to koronawirus SARS-CoV-2 nie zniknął. Wirus mutuje i cały czas stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia. Od pewnego czasu najbardziej aktywny jest wariant JN.1. Co o nim wiadomo? Jak bardzo jest niebezpieczny?  

Czytaj więcej
Alkohol na mrozie? To może być śmiertelnie niebezpieczne połączenie 

Wiele osób uważa, że nic tak nie rozgrzewa w zimie, jak alkohol. Tymczasem sięganie po tego rodzaju trunki, gdy przebywamy na mrozie może być bardzo niebezpieczne. Dlaczego i jakie mogą być tego konsekwencje? 

Czytaj więcej
Wirus RSV dominuje w polskich gabinetach, szaleje wśród dzieci i dorosłych 

Przybywa małych pacjentów zakażonych wirus RSV. Co gorsza, infekcja bywa na tyle niebezpieczne, że część dzieci wymaga hospitalizacji. Co warto wiedzieć o tym patogenie? Jak rozpoznać, że to właśnie on stoi za chorobą dziecka?  

Czytaj więcej
Niedobór witaminy B12, może doprowadzić do poważnych konsekwencji 

Witamina B 12 to jedna z ważniejszych substancji, bez których organizm człowieka nie może się obejść. Co może przemawiać za jej niedoborem? 

Czytaj więcej