Masła orzechowe wykonywane są z różnego rodzaju orzechów. Najpopularniejsze z nich to np. orzechy ziemne, włoskie oraz nerkowce. Kremy mogą się więc różnić od siebie konsystencją, barwą, zapachem oraz smakiem. Dobre masła orzechowe składają się z minimum 90 % orzechów, a najlepsze – wyłącznie z nich.
Masło orzechowe – właściwości orzeszków ziemnych
Masło orzechowe najczęściej robione jest z orzeszków ziemnych, nazywanych także arachidowymi. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. oleinowego. Jest on podstawowym składnikiem oliwy z oliwek, a także znajduje się w tranie. Kwas oleinowy zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, układu krążenia, a także przeciwdziała miażdżycy i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Masło orzechowe jest również źródłem kwasu linolowego, niezbędnego składnika diety, ponieważ nie jest syntezowany przez organizm. Orzechy ziemne bogate są w błonnik, potas, magnez, witaminę B3 oraz największa ilość białka ze wszystkich orzechów. Ich różowoczerwona, cierpka skórka zawiera w sobie polifenole oraz flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami, zwalczającymi wolne rodniki. Witamina B3 wspomaga pracę układu nerwowego, ponieważ koi nerwy, ułatwia zasypianie i uspokaja. Potas pozwala utrzymać właściwe ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko nadciśnienia tętniczego.
Najlepsze masło orzechowe – czym się kierować przy wyborze?
Wybierając produkt w sklepie, najlepiej sięgać po taki bez zawartości cukru i soli. Najlepsze masło orzechowe zrobione jest z tylko i wyłącznie z przetartych orzechów i minimalnej ilości oleju roślinnego. Odżywiając się zdrowo, należy zrezygnować z kremów na bazie prażonych i solonych orzechów.
Masło orzechowe – kalorie i skład
100 g masła orzechowego to około 560 kalorii. W skład kremu na bazie orzechów arachidowych znajduje się: białko (ponad 25 g), tłuszcze (około 46 g), węglowodany (12 g) oraz oraz kwasy tłuszczowe – nasycone (około 6 g), jednonienasycone (prawie 23 g), a także wielonienasycone (ponad 14 g).
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Masło orzechowe zrobione na bazie popularnych fistaszków pozytywnie oddziałuje na organizm, pod warunkiem, że jedzone jest w rozsądnych ilościach oraz że nie ma się na nie uczulenia. Orzechy ziemne są bowiem silnym alergenem pokarmowym. W przypadku alergii na nie, może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który może nawet doprowadzić do śmierci. Dlatego przed jedzeniem masła orzechowego warto upewnić się, czy nie ma się uczulenia na tego typu alergeny.
Najlepsze masło orzechowe – przepis na masło orzechowe bez cukru z orzechów ziemnych
Do przygotowania domowego masła orzechowego wystarczy 200 gramów niesolonych orzechów ziemnych oraz szczypty soli. Składniki należy miksować przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i tłustej konsystencji kremu. Domowe masło orzechowe można przechowywać w lodówce, w szklanym, zamykanym słoiku.
Jak zrobić masło orzechowe z włoskich orzechów i nerkowców?
Masło orzechowe z nerkowców połączonych z orzechami włoskimi to pożywna przekąska o oryginalnych walorach smakowych oraz zdrowotnych. Nerkowce dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Witamina K zawarta w orzechach zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, a potas obniża ciśnienie tętnicze oraz wpływa na prawidłową pracę serca. Sterole roślinne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach włoskich działają przeciwzapalnie, obniżają cholesterol, a także minimalizują ryzyko występowania zakrzepów.
Do wykonania małego słoika masła orzechowego potrzeba około 200 gramów orzechów (100 g nerkowców, 100 g włoskich) oraz szczypty soli. Składniki należy zapiekać w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku lub na suchej patelni przez 10 minut, aż uzyskają rumiany kolor. Ostudzone orzechy miksuje się na gładką masę z dodatkiem soli. Krem można posłodzić syropem z agawy, który zawiera w sobie inulinę, czyli naturalny probiotyk. Syrop zatem dba o florę bakteryjną układu pokarmowego i wspomaga trawienie.
Z czym jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to pomysł na energetyczne śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Kremem z orzechów można smarować pieczywo, np. chleb tostowy. Masło stanowi dobry dodatek zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Możne je dodawać do zapiekanek, lodów, krakersów, ciastek, naleśników, biszkoptów, kremów do ciasta czy muffinek.