Jak zrobić masło orzechowe – przepis, kalorie, z czym jeść, właściwości orzechów ziemnych, włoskich, nerkowców

Fot: Hendraxu / stock.adobe.com

Masło orzechowe bez cukru i soli, jedzone w odpowiednich ilościach, ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zawarty w nim kwas oleinowy chroni przed miażdżycą i chorobami serca, a kwas linolowy zmniejsza cholesterol we krwi. Domowe masło orzechowe można wykonać z orzeszków ziemnych, włoskich, a także nerkowców. Krem stanowi pożywny dodatek do diety. Można nim smarować pieczywo lub dodawać do deserów czy naleśników.

Masła orzechowe wykonywane są z różnego rodzaju orzechów. Najpopularniejsze z nich to np. orzechy ziemne, włoskie oraz nerkowce. Kremy mogą się więc różnić od siebie konsystencją, barwą, zapachem oraz smakiem. Dobre masła orzechowe składają się z minimum 90 % orzechów, a najlepsze – wyłącznie z nich.

Masło orzechowe – właściwości orzeszków ziemnych

Masło orzechowe najczęściej robione jest z orzeszków ziemnych, nazywanych także arachidowymi. Są one bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. oleinowego. Jest on podstawowym składnikiem oliwy z oliwek, a także znajduje się w tranie. Kwas oleinowy zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca, układu krążenia, a także przeciwdziała miażdżycy i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Masło orzechowe jest również źródłem kwasu linolowego, niezbędnego składnika diety, ponieważ nie jest syntezowany przez organizm. Orzechy ziemne bogate są w błonnik, potas, magnez, witaminę B3 oraz największa ilość białka ze wszystkich orzechów. Ich różowoczerwona, cierpka skórka zawiera w sobie polifenole oraz flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami, zwalczającymi wolne rodniki. Witamina B3 wspomaga pracę układu nerwowego, ponieważ koi nerwy, ułatwia zasypianie i uspokaja. Potas pozwala utrzymać właściwe ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Najlepsze masło orzechowe – czym się kierować przy wyborze?

Wybierając produkt w sklepie, najlepiej sięgać po taki bez zawartości cukru i soli. Najlepsze masło orzechowe zrobione jest z tylko i wyłącznie z przetartych orzechów i minimalnej ilości oleju roślinnego. Odżywiając się zdrowo, należy zrezygnować z kremów na bazie prażonych i solonych orzechów.

Masło orzechowe – kalorie i skład

100 g masła orzechowego to około 560 kalorii. W skład kremu na bazie orzechów arachidowych znajduje się: białko (ponad 25 g), tłuszcze (około 46 g), węglowodany (12 g) oraz oraz kwasy tłuszczowe – nasycone (około 6 g), jednonienasycone (prawie 23 g), a także wielonienasycone (ponad 14 g).

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe zrobione na bazie popularnych fistaszków pozytywnie oddziałuje na organizm, pod warunkiem, że jedzone jest w rozsądnych ilościach oraz że nie ma się na nie uczulenia. Orzechy ziemne są bowiem silnym alergenem pokarmowym. W przypadku alergii na nie, może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który może nawet doprowadzić do śmierci. Dlatego przed jedzeniem masła orzechowego warto upewnić się, czy nie ma się uczulenia na tego typu alergeny.

Najlepsze masło orzechowe – przepis na masło orzechowe bez cukru z orzechów ziemnych

Do przygotowania domowego masła orzechowego wystarczy 200 gramów niesolonych orzechów ziemnych oraz szczypty soli. Składniki należy miksować przez około 2-3 minuty, aż do uzyskania gładkiej i tłustej konsystencji kremu. Domowe masło orzechowe można przechowywać w lodówce, w szklanym, zamykanym słoiku.

Jak zrobić masło orzechowe z włoskich orzechów i nerkowców?

Masło orzechowe z nerkowców połączonych z orzechami włoskimi to pożywna przekąska o oryginalnych walorach smakowych oraz zdrowotnych. Nerkowce dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego. Witamina K zawarta w orzechach zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, a potas obniża ciśnienie tętnicze oraz wpływa na prawidłową pracę serca. Sterole roślinne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach włoskich działają przeciwzapalnie, obniżają cholesterol, a także minimalizują ryzyko występowania zakrzepów.

Do wykonania małego słoika masła orzechowego potrzeba około 200 gramów orzechów (100 g nerkowców, 100 g włoskich) oraz szczypty soli. Składniki należy zapiekać w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku lub na suchej patelni przez 10 minut, aż uzyskają rumiany kolor. Ostudzone orzechy miksuje się na gładką masę z dodatkiem soli. Krem można posłodzić syropem z agawy, który zawiera w sobie inulinę, czyli naturalny probiotyk. Syrop zatem dba o florę bakteryjną układu pokarmowego i wspomaga trawienie.

Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe to pomysł na energetyczne śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Kremem z orzechów można smarować pieczywo, np. chleb tostowy. Masło stanowi dobry dodatek zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Możne je dodawać do zapiekanek, lodów, krakersów, ciastek, naleśników, biszkoptów, kremów do ciasta czy muffinek.

Zobacz film: W co pakować drugie śniadanie? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję


Data aktualizacji: 26.12.2017,
Opublikowano: 28.09.2017 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej