Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze

Fot.: Kadr z filmu 36,6, sezon 4, odcinek 4

W programie 36,6 °C góral Czesław wybrał się nad morze, aby poznać całą prawdę o rybach. Krok po kroku dowiadywał się, jaką rybę wybrać, żeby zjeść zdrowo i jednocześnie ekologicznie. Zobaczcie zapiski z tej podróży i nieemitowane fragmenty odcinka 36,6 °C.

Ryby są zdrowe, jednak trzeba wiedzieć, jak je jeść, jakie ryby wybierać o określonej porze roku, ile w tygodniu... Te zasady wcale nie są takie proste! Zobaczcie sami, czego dowiedział się bloger Czesław w programie 36,6 °C. 16 lat nie był nad morzem, a teraz pojechał tam dowiedzieć się więcej właśnie o rybach. 

Niestety nie wszyscy Polacy wiedzą, że ryby są zdrowe. A jeśli nawet wiedzą, to jedzą ich zdecydowanie zbyt mało. Średnie spożycie ryb w naszym kraju wynosi 13 kg na rok, a powinno być dwukrotnie większe! 

Zobaczcie na filmie ile powinno się spożywać ryb:

Zobacz film: Czesław nad morzem. Źródło: 36,6

Co nam daje jedzenie ryb?

Ryby zawierają kwasy Omega-6 i Omega-3, czyli dobra ryba, to tłusta ryba. Kwasy Omega pomagają w leczeniu otyłości, cholesterolu, a także pozytywnie wpływają na rozwój płodu. Ryby są zdrowe, już 100 g łososia zapewnia nam zaspokojenie tygodniowego zapotrzebowania na kwasy! Ile ryb jeść w tygodniu? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czesław nad morzem. Źródło: 36,6

Pytanie tylko jaką rybę zjeść?

Ryby należy wybierać odpowiedzialnie. Powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła. Certyfikat ASC świadczy o tym, że ryba została wyhodowana w sposób odpowiedzialny. Z kolei niebieski certyfikat MCS gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny, co oznacza, że nie zabraknie jej dla naszych dzieci. 

Ryba hodowlana wcale nie jest gorsza - karmienie ryb w hodowlach jest ściśle uregulowane i ryby te odżywiają się w sposób jak najbardziej naturalny. 

Kiedy jeść ryby?

Idąc do restauracji nad morzem nie zawsze dostaniemy tam świeżą rybę. Latem należy wybierać ryby płaskie, np. flądry, które są aktualnie poławiane. Łosoś czy dorsz nie są świeże w okresie letnim - ich okres połowu przypada na miesiące zimowe i wczesnowiosenne. Zobaczcie, co o odpowiedzialnym połowie ryb mówi ekspert:

Zobacz film: Czesław nad morzem. Źródło: 36,6

Data aktualizacji: 01.10.2018,
Opublikowano: 01.10.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej