Jak stosować okłady z cebuli? Właściwości lecznicze warzywa

Fot. Thomas Barwick / Getty Images

Cebula wielu osobom kojarzy się głównie z gotowaniem – jest aromatycznym składnikiem wielu potraw. Ma ona jednak też liczne właściwości prozdrowotne, a od wielu lat wykorzystuje się ją w lecznictwie domowym. Okłady z cebuli stosuje się na różnego rodzaju dolegliwości.

Istnieje kilka domowych sposobów wykorzystania cebuli. Syrop z tego warzywa wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami, stanowiąc naturalny antybiotyk, a okłady z cebuli, dzięki swoim naturalnym właściwościom dezynfekującym, świetnie sprawdzają się w leczeniu między innymi ran i opuchlizn.

Właściwości lecznicze cebuli

W skład cebuli wchodzi wiele makro- i mikroelementów niezbędnych do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera ona: witaminy z grupy B, PP, H, K, E oraz witaminę C, która jest naturalnym antyoksydantem, czyli przeciwutleniaczem, przez co wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz spowalnia proces starzenia się. Warzywo to jest też źródłem magnezu, cynku, potasu, sodu, wapnia oraz fosforu. Za charakterystyczny jego zapach odpowiadają olejki eteryczne, zawierające siarczki.

Cebula, tak samo, jak czosnek, ma właściwości bakteriobójcze, dlatego np. syrop z tego warzywa uznawany jest za naturalny antybiotyk, natomiast okład przyspiesza gojenie się ran. Ponadto cebula wykazuje również właściwości moczopędne, dlatego stosowana jest przy dolegliwościach związanych z układem moczowym. Obniża także ciśnienie tętnicze krwi oraz korzystnie wpływa na wypróżnianie. Niektórzy naukowcy twierdzą również, iż zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść cebulę: 

Zobacz film: Cebula - jakie są jej rodzaje i dlaczego warto ją jeść? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Na co można stosować okłady z cebuli?

Po zakupie cebula powinna być przechowywana w suchym, zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej. Po jej przekrojeniu ważne jest, żeby jak najszybciej wykorzystać obie połówki warzywa, ponieważ po krótkim czasie zaczną one wydzielać intensywny, nieprzyjemny zapach.

Okłady z cebuli są jedną z najczęściej stosowanych domowych metod zewnętrznego leczenia różnych schorzeń skórnych. Żeby je przygotować, wystarczy pokroić w plastry warzywo (lub zmiksować je na gładką masę), obłożyć nimi uszkodzoną część ciała, a następnie nałożyć bandaż i pozostawić opatrunek na kilka godzin.

Okłady z cebuli można stosować zewnętrznie m.in. na:

  • Rany – warzywo wykorzystywane jest w leczeniu ran skórnych oraz wrzodowych. Aby przygotować okład, należy obrać i pokroić w plastry jedną, dużą cebulę. Następnie należy wrzucić ją do garnka z wodą i gotować, aż będzie miękka. Taką cebulę należy zmiksować/zblendować i pozostawić do wystygnięcia. Miksturę zaleca się nakładać na ranę 2–3 razu dziennie, aż do momentu jej pełnego zagojenia się.
  • Hemoroidy – powstałą ostudzoną, zblendowaną, cebulową masę należy nałożyć do bolącego miejsca i pozostawić ją na kilka godzin, zabezpieczając bieliznę najlepiej podpaską. Tak wykonany opatrunek działa przeciwzapalnie, zmniejszając opuchliznę oraz dyskomfort bólowy.
  • Trądzik – posiekaną całą cebulę należy zalać mlekiem, posypać solą, a następnie wymieszać. Powstałą masę należy nanieść na skórę, gdzie występują zmiany trądzikowe. Po 20 minutach należy spłukać ją letnią wodą. 

Należy jednak pamiętać, że nie jest to konwencjonalna metoda zalecana przez lekarzy. Częściej zniechęcają oni od stosowania jakichkolwiek tego typu produktów na uszkodzoną skórę.

Oprócz opatrunków, z cebuli można uzyskać soki oraz syropy, które mają działanie bakteriobójcze. Pomagają m.in. w przypadku przeziębień. Jak je zrobić?

  • Sok z cebuli – należy pokrojone w plastry warzywo posypać sporą ilością cukru i pozostawić na kilkanaście godzin w ciepłym miejscu. W tym czasie cebula puści swoje soki. Aby poprawić odporność organizmu, należy wypijać 2–4 łyżki otrzymanego roztworu po posiłku. Można również dodać do niego miód, imbir, cytrynę lub cynamon, wówczas właściwości lecznicze napoju będą wzmocnione.
  • Syrop z cebuli – należy drobno pokroić dwie duże główki cebuli i przełożyć je do sporego naczynia. Do garnka trzeba dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny oraz 10 łyżek miodu. Tak powstała mikstura powinna zostać umieszczona w ciepłym pomieszczeniu na 24 godziny. Po upływie czasu należy przecedzić przez sitko powstały roztwór. Zaleca się wypijanie łyżki stołowej syropu od 2 do 4 razy dziennie.

Dlaczego podczas krojenia cebuli ciekną łzy?

Podczas krojenia cebuli na okłady i nie tylko, bardzo często pojawiają się cieknące po policzkach łzy lub lekkie uczucie pieczenia oczu. Spowodowane jest to naruszeniem struktury warzywa podczas jego siekania. Wówczas uwalniane są z komórek enzymy. Jednym z nich jest allinaza, która łączy się z substancją siarkową (również uwalnianą wyniku przerwania struktury cebuli). Powstały związek chemiczny w wyniku reakcji syntezy z wodą tworzy kwas siarkowy będący gazem. Jeśli dostanie się on do oczu, pojawiają się wspomniane łzy oraz uczucie pieczenia. Wówczas nie należy pocierać twarzy dłońmi, w których trzymana była cebula, gdyż wzmoży to jedynie reakcję organizmu i dodatkowo podrażni oczy. Najlepiej w takiej sytuacji otworzyć okno, przejść do innego pomieszczenia i przeczekać okres płaczu. Poza tym istnieją dwie zalecane metody, które mają na celu zniwelowanie dyskomfortu związanego z krojeniem cebuli. Pierwsza polega na schłodzeniu warzywa pod strumieniem zimnej wody, druga znacznie rzadziej stosowana, na krojeniu go w goglach.

Bibliografia:

  1. Leszek Marek Krześniak, Apteczka Ziołowa, Warszawa: Wyd. Sport i Turystyka, 1988.
Data aktualizacji: 08.05.2019,
Opublikowano: 08.05.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka – właściwości i zastosowanie

Okazuje się, że wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu, znajduje się w roślinach. Wśród ogromu gatunków o prozdrowotnych właściwościach znajduje się wiesiołek – rozpowszechniona roślina rosnąca dziko na łąkach, polach i nieużytkach. Olej tłoczony z tej rośliny od wieków wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Jakie właściwości i zastosowanie ma olej z wiesiołka? Dlaczego spośród wielu produktów dostępnych na rynku warto sięgnąć po olej marki Oleofarm? Sprawdź!

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej