Błędy w trakcie codziennych zakupów - jak ich uniknąć?
Fot. Zdrowe odżywianie - talerzyk z jedzeniem / x-news.pl
Rodzice bardzo często ulegają dzieciom i kupują to, co maluchy chcą, a nie to, co jest zdrowe. Kierowanie się smakiem nigdy nie jest dobre, maluchy preferują bowiem rzeczy słodkie, słone i pełne ulepszaczy smaku. Przykłady?
Jakie błędy popełniamy najczęściej w trakcie codziennych zakupów? Dr Joanna Myszkowska-Ryciak przyjrzała się koszykom pełnym zakupów. Niestety jej wnioski nie są zbyt optymistyczne - sery wędzone, odtłuszczone mleko, paluszki rybne czy krabowe - to wszystko produkty, których dzieci jeść nie powinny. A rodzice bez większych oporów kupują to, co najmłodsi chcą. Po pierwsze mleko dla dzieci powinno być tłuste, bowiem takie zawiera więcej witaminy D. Jeśli chodzi o paluszki rybne - lepiej kupić rybę i obtoczyć ją w płatkach owsianych. Tylko czy to dzieciom odpowiada?
Niestety nie - dzieci szybko przyzwyczajają się do dobrego. Jednak przesada też nie jest dobra - kupowanie dzieciom soków jest zdrowe, ale trzeba pilnować, żeby nie piły ich zbyt dużo. Wystarczy szklanka dziennie.
Zobacz film: Jakie błędy najczęściej popełniamy podczas robienia zakupów? Źródło: 36,6
Od razu powiemy Wam, że maluchy mogą się buntować. Nie jest łatwe przekonanie ich do tego, żeby zdrowo się odżywiać. Można ich zachęcać do zdrowego odżywiania mówiąc, że dzięki niektórym produktom będą szczuplejsi, będą mieć lepsze wyniki w sporcie, a ich włosy czy paznokcie będą mocniejsze. Dzieciom zależy na czymś i to trzeba wykorzystać. Nie wolno jednak szantażować maluchy, ani tym bardziej zmuszać. Zwykle takie zachowanie rodzica zwiastuje porażkę. Co radzi psychodietetyk? Zobaczcie na filmie:
Zobacz film: Jak przekonać dzieci do zdrowego odżywiania? Źródło: 36,6
Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?