Jak się odżywiać, by nie przytyć po rzuceniu palenia? Jakie produkty wybierać?

Fot. undefined undefined / Getty Images

Rzucić palenie i nie przytyć – oto wyzwanie, które, zdaniem wielu palaczy, wymaga wyjątkowych predyspozycji organizmu i nadludzko silnej woli. Tymczasem utrzymanie prawidłowej wagi po rzuceniu palenia wiąże się głównie z wprowadzeniem zdrowych nawyków żywieniowych.

Palenie papierosów to bardzo szkodliwy dla zdrowia nałóg. Mimo to wiele osób nie podejmuje walki z uzależnieniem, często z obawy, że przytyją po rzuceniu palenia. Brak odpowiednich nawyków żywieniowych może doprowadzić do szybkiego przyrostu wagi po odstawieniu nikotyny. Z nadwagą łatwiej jednak walczyć niż z powikłaniami palenia, takimi jak np. rak płuc. Co więcej, można jej uniknąć, zachowując nieco dyscypliny, jeśli chodzi o dietę i aktywność fizyczną.

Dlaczego tak trudno jest rzucić palenie i nie przytyć?

Większość osób w ciągu pierwszych miesięcy bez papierosa przybiera kilka kilogramów. Nie jest to jednak regułą. Co zrobić, żeby nie przytyć po rzuceniu palenia? Odpowiedź na to pytanie sprowadza się głównie do stwierdzenia, czego robić nie należy. Głód nikotynowy oraz psychologiczne uzależnienie od czynności palenia sprawiają bowiem, że wiele osób zaczyna jeść znacznie więcej niż wcześniej.

Przybieranie na wadze po rzuceniu palenia związane jest częściowo z mechanizmem działania zawartej w papierosach nikotyny. Ma ona podobne właściwości jak np. kofeina. Zmniejsza uczucie głodu, a także przyspiesza krążenie, tym samym stymulując spalanie kalorii. Nie oznacza to jednak, że przy braku codziennej dawki nikotyny następuje patologiczne spowolnienie metabolizmu. Przeciwnie – wraca on do normy.

Osoba, która zrywa z nałogiem, tyje zwykle dlatego, że jedzenie staje się dla niej substytutem palenia. Podjadanie to czynność, która w podobny sposób pozwala na chwilę odwrócić uwagę od codziennych problemów. Łatwo także zastąpić nią odruch sięgania po papierosa i wkładania go do ust. Co więcej, u osób, które rzuciły palenie, wzrasta wrażliwość na smaki i zapachy. Jedzenie staje się przyjemnością, której trudno się oprzeć, zwłaszcza że głód nikotynowy często mylony jest z silnym apetytem. Aby nie przytyć po rzuceniu palenia, wystarczy zachować kontrolę nad powyżej opisanymi mechanizmami.

Dlaczego warto rzucić palenie? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto rzucić palenie papierosów. Źródło: 36,6

Jak nie przytyć, rzucając palenie?

Podstawą utrzymania prawidłowej wagi jest odpowiedni styl życia, na który składają się przede wszystkim racjonalna dieta i regularna aktywność fizyczna. Zasada ta dotyczy wszystkich – nie tylko osób, które rzucają palenie. Palacze jednak zwykle nie dbają o swoje zdrowie. W takiej sytuacji, chcąc zachować szczupłą sylwetkę, należy radykalnie zmienić sposób żywienia i wdrożyć odpowiednią dawkę ruchu. Taka zmiana to spore wyzwanie, zwłaszcza w chwili silnego stresu, jakim jest walka z nałogiem. Dlatego nowe nawyki trzeba zacząć wprowadzać, zanim wypali się ostatniego papierosa. Warto przy tym wyznaczać sobie realne cele i nie zrażać się niepowodzeniami. Mało bowiem prawdopodobne, by osoba, która paliła codziennie pół paczki papierosów, miała dostateczną wydolność oddechową, by przebiec kilka kilometrów. Trudno jest także, a nawet niebezpiecznie, z dnia na dzień radykalnie zmienić jadłospis. Z całą pewnością nie jest wskazane sięganie po redukcyjne diety, które doprowadzić mogą najwyżej do efektu jo-jo.

Polecamy: Sposoby na zaspokojenie głodu nikotynowego

Co jeść, żeby nie przytyć po rzuceniu palenia?

Aby nie przytyć przy rzucaniu palenia, należy odżywiać się zgodnie z zaleceniami typowymi dla wszystkich zdrowych osób (niewymagających specjalnego sposobu żywienia w związku z przewlekłymi schorzeniami). Podstawę takiej diety powinny stanowić warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, odtłuszczony nabiał oraz źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych – ryby morskie, orzechy, nasiona, oleje roślinne. Jadłospis można uzupełniać o chude mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych. Trzeba za to ograniczać spożycie czerwonego mięsa, produktów z białej mąki, eliminować słodkie i słone przekąski.

Istotnymi elementami zdrowej, służącej zachowaniu prawidłowej wagi diety są także wielkość i częstotliwość posiłków. Aby nie przytyć, należy jeść regularnie, co 3–4 godziny. Związane jest to ze spożywaniem 4–5 niewielkich, lekkostrawnych posiłków dziennie. Ich wartość kaloryczną trzeba dostosować do wieku, masy ciała, płci i poziomu aktywności fizycznej. Jadłospis warto opracować z pomocą dietetyka lub lekarza.

Co jeszcze można zrobić, żeby nie przytyć po rzuceniu palenia? Warto wzbogacić dietę o produkty o właściwościach termogenicznych. Należą do nich np. ostre przyprawy (chili, pieprz, imbir), guarana, zielona herbata, kakao. Dobrym pomysłem jest także włączenie do jadłospisu ekstraktów ziołowych (np. w formie naparów). Wyciągi z wielu roślin stymulują metabolizm, redukują napięcie psychiczne związane z głodem nikotynowym, a także przyspieszają proces detoksykacji organizmu.

Aby uporać się z odruchem sięgania po papierosa, zamiast niezdrowych przekąsek dobrze mieć pod ręką ich zamienniki, np. pokrojone w słupki świeże warzywa czy nasiona słonecznika. Ponieważ nieodzownym elementem zdrowej diety jest picie około 2 litrów wody dziennie, zamiast paczki papierosów warto nosić ze sobą butelkę wody mineralnej i pić ją, ilekroć pojawia się ochota na palenie.

Bibliografia:

  1. D. Cramm, J. Levie, Jak nie przytyć po rzuceniu palenia, tł. M. Dutkiewicz, Warszawa 2008.
  2. K. Harris, M. Zopey, T. Friedman, Metabolic effects of smoking cessation, [w:] „Nature Reviews Endocrinology”, nr 12, Londyn 2016, s. 299–308.
Data aktualizacji: 20.06.2019,
Opublikowano: 21.06.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej