Jak przyrządzić zdrowe i smaczne danie z resztek jedzenia? Zapytaliśmy dietetyka

Getty Images

Co zrobić z resztkami jedzenia? Wiele osób wyrzuca je do śmieci lub ewentualnie kładzie obok śmietnika. Warto jednak wiedzieć, że końcówki różnych produktów spożywczych mogą nam się jeszcze przydać. Jak zrobić z nich zdrowy i pyszny posiłek? Sekret zdradza dietetyk - Nadzieja Szukała.

Badania przeprowadzone dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: ponad połowa Polaków wyrzuca miesięcznie do kosza około 200 złotych, a z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki… Nowa sukienka, romantyczna kolacja w restauracji czy dwa bilety do teatru – to właśnie między innymi na takie przyjemności moglibyśmy wydać te pieniądze. Co więc zrobić, by złote monety zamiast w śmietniku, zostały w naszym portfelu? Nie wyrzucać – łatwo się mówi, prawda? Cóż, tak – szczególnie gdy zna się smaczne i zdrowe przepisy na dania, które mogą powstać właśnie z końcówek spożywczych produktów. Wypróbujesz?

Zdrowe i smaczne przepisy na dania z resztek jedzenia

ŚNIADANIOWY PUDDING Z RESZTEK CHLEBA

Składniki:

  • suchy chleb lub bułka (3 szklanki poćwiartowanego pieczywa)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • ksylitol lub cukier trzcinowy
  • olej kokosowy lub rzepakowy
  • dowolne bakalie

Sposób przygotowania:

1. Połamane pieczywo włożyć do miski i zalać mlekiem. Może być ono ciepłe, aby chleb szybciej zmiękł. Można też zalać je wieczorem i zostawić na noc.

2. Jajka dobrze rozmieszać z ksylitolem. Następnie dodać do namoczonego pieczywa. Całość dobrze wymieszać.

3. Dodać ulubione bakalie, np. posiekane orzechy, suszone owoce i gorzką czekoladę.

4. Formę do pieczenia lub do tarty posmarować delikatnie olejem i przelać do niej chlebową masę.

5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st.C) na około 30 minut.

6. Po upieczeniu pudding można zjeść z konfiturą lub ulubionym jogurtem.

Przeczytaj też: Eksperyment: który chleb jest najlepszy?

FRITTATA Z RESZTEK

Składniki:

  • 4 jaja
  • dowolne warzywa z lodówki (np. szpinak, pomidory, papryka)
  • dowolna wędlina, np. szynka z indyka
  • resztki sera - ser żółty/feta/camembert
  • 2 łyżki mleka
  • szczypiorek
  • dowolne przyprawy 

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jaja roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem.

2. Dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i warzywa.

3. Masę jajeczną wlać na patelnię i smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty, następnie posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 10 minut.

Przeczytaj też: Fakty i mity na temat spożywania jajek

PASTA Z RESZTEK MIĘSA

Składniki:

  • resztki kurczaka (np. z rosołu)
  • jogurt naturalny 2%
  • ząbek czosnku
  • listki świeżej bazylii
  • pieprz/sól/ dowolne, ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

2. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

3. Pastę podawać z chlebem.

A co zrobić z resztkami owoców? Najlepiej spożyć w formie koktajlu, dodać do jogurtu naturalnego lub do ulubionej owsianki. 

Przeczytaj też: Czy mięso jest zdrowe?

A może zostały ci jeszcze resztki ze świąt? Zobacz film, jak je wykorzystać!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Data aktualizacji: 17.04.2020,
Opublikowano: 17.04.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej