Talerz zdrowia zamiast piramidy. Jak zmienić dietę, by wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko chorób

YinYang GettyImages

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego opracował nową grafikę przestawiającą "Zalecenia zdrowego żywienia". Znaną od lat piramidę zastąpiono  - talerzem. Ma to ułatwić wcielanie w życie zasad zdrowej diety, dzięki której można uniknąć chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego.

Zgodnie z wytycznymi umieszczonymi na piramidzie zdrowego żywienia podstawą zdrowego stylu życia powinna być aktywność fizyczna. Tuż nad nią znajdują się warzywa i owoce, kolejne miejsca zajmują produkty zbożowe, nabiał oraz mięso. Na jej szczycie umieszczono tłuszcze. Mimo że piramida dość jasno pokazuje, co i jak powinniśmy jeść, to z proporcjami mamy już spory problem. Aby ułatwić komponowanie codziennych posiłków, specjaliści z Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego zmienili jej formę graficzną. Zamiast piramidy, pojawił się talerz zdrowia.

Zobacz także:

Talerz zdrowia - jak powinny wyglądać zdrowe posiłki?

Talerz zdrowia to inne przedstawienie piramidy zdrowego żywienia. Naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego są zdania, że w takiej formie zasady zdrowego żywienia są lepiej uwypuklone i znacznie łatwiej jest jej wprowadzić w codzienne życie.

Zmiany są konieczne, bo, jak pokazują badania, podstawą diety przeciętnego Polaka jest mięso. Warzywa, które powinny stanowić jej fundament jedzone są bardzo rzadko. Taka dieta to prosta droga do problemów ze zdrowiem - otyłości, chorób sercowo naczyniowych, a nawet nowotworów.

Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego

Co jeść, by zachować zdrowie?

Na talerzu powinno się znaleźć więcej zdrowych produktów. Są to:

  • produkty zbożowe z pełnego ziarna (np. płatki owsiane, pieczywo razowe, makaron razowy, kasze). Są doskonałym źródłem m.in. błonnika pokarmowego, który wspomaga metabolizm oraz obniża poziom złego cholesterolu, zaleca się, aby każdy z nas w ciągu dnia zjadał trzy porcje produktów zbożowych;
  • warzywa i owoce - tak na prawdę to warzywa, a w mniejszym stopniu owoce powinny stanowić lwią cześć naszego codziennego menu (w ciągu dnia należy ich zjeść co najmniej 400 gramów), są doskonałym źródłem witamin oraz substancji odżywczych, im bardziej kolorowy będzie nasz talerz, tym lepiej;
  • ryby - najbardziej wartościowe będą te tłusty, jak łosoś czy halibut, obecne w nich kwasy omega nie tylko mają korzystny wpływ na prace układu krążenia, ale także poprawiają pracę mózgu, dzięki nim łatwiej się koncentrujemy i szybciej zapamiętujemy nowe informacje;
  • produkty mleczne niskotłuszczowe, zwłaszcza fermentowane - zgodnie z zaleceniami w ciągu dnia należy wypijać dwie szklanki mleka, najlepiej z obniżoną zawartością tłuszczu i bez dodatku cukru (warto pamiętać, że szklance mleka odpowiada ok. 1 szklanka jogurtu, kefiru, maślanki lub ok. 6 grubych plastrów sera białego);
  • orzechy i nasiona (np. orzechów włoskich, pestek dyni, nasion słonecznika).

Jakie produkty ograniczyć w diecie

  • sól - w ciągu dnia wolno nam zjeść tylko 1 łyżeczkę soli, nie oznacza to jednak, że jedzenie musi stracić smak, sól z powodzeniem można zastąpić ziołami, warto także zabrać solniczkę ze stołu - w ten sposób unikniemy dosalania potraw; 
  • czerwone mięso i przetwory mięsne (m.in. kiełbasy, wędliny, boczek) - dietetycy i lekarze zgodnie podkreślają, że w ciągu tygodnia możemy zjeść maksymalnie 0,5 kg mięsa;
  • cukier i słodzone napoje;
  • produkty przetworzone (takich jak: fast food, słone przekąski, herbatniki, batony, wafelki) - to puste kalorie, poza dużą zawartością soli, cukrów oraz tłuszczów nie ma w nich nic.

Czym zastąpić niezdrowe produkty?

  • przetworzone produkty zbożowe, czyli jasne pieczywo, słodkie płatki śniadaniowe warto zastąpić pełnoziarnistymi lub razowymi;
  • mięso czerwone i przetwory mięsne - jeśli mamy ochotę na mięsne danie, to przygotujmy je z drobiu. Cenne witaminy i białko podobne do tego, które występuje w mięsie znajdziemy w rybach, jajkach, nasiona roślin strączkowych i orzechach;
  • słodkie napoje  - wodą. Trzeba sobie zdawać sprawę, że słodkie gazowane napoje zawierają przede wszystkim cukier, który nie ma żadnych wartości odżywczych;
  • słodycze na owoce, orzechy lub nasiona;
  • smażenie, grillowanie warto zamienić na gotowanie, w tym na parze, duszenie lub pieczenie.

Zasady zdrowej diety - o czym jeszcze pamiętać?

Bardzo ważna jest także regularność posiłków. Organizm, który w równych odstępach dostaje pożywienie, ma sprawniejszy metabolizm i więcej z niego wyciąga. Dzięki stałym porom posiłków można uniknąć podjadania, które sprzyja tyciu. Dodatkowo specjaliści zalecają, aby więcej i bardziej kaloryczne posiłki spożywać w ciągu dnia. Dzięki temu mamy możliwość je spalić.

Poza dietą kluczem do zdrowia jest ruch. Zgodnie z zaleceniami na aktywność fizyczną w ciągu dnia każdy z nas powinien poświęcać co najmniej pół godziny. To czy pójdziemy na spacer, na rower czy pobiegać nie ma większego znaczenia. Ważne, aby ruszać się regularnie.

Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: x-news

Data aktualizacji: 04.11.2020,
Opublikowano: 04.11.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rokitnik – czyli rosyjski ananas. Jego owoce to naturalny lek na jesienne infekcje i... wysoki cholesterol

Rokitnik to krzew, którego owoce mają niezwykłe lecznicze właściwości. Ilością witaminy C ustępują jedynie dzikiej róży. Wzmacniają odporność, pomagają w leczeniu wrzodów, obniżają zły cholesterol. Z owoców rokitnika można zrobić wartościowy dżem lub nalewkę. Natomiast olej z rokitnika jest skarbnicą beta-karotenu, który poprawi kondycję skóry.

Czytaj więcej
Maść rozgrzewająca na przeziębienie dla dzieci – jaką wybrać w walce z objawami infekcji?

Maść rozgrzewająca dla dzieci na kaszel, katar czy inne objawy przeziębienia to powszechnie stosowana metoda domowego leczenia. Zawarte w niej składniki pomagają udrożnić zablokowane drogi oddechowe i zwiększają uczucie ciepła. Wybór maści tego typu powinien być dostosowany do wieku dziecka.

Czytaj więcej
COVID-19 może na długo rozregulować odporność - niepokojące doniesienia naukowców

Przechorowanie COVID-19 może prowadzić do wycieńczenia układu odpornościowego, zwiększać podatność na infekcje lub zaburzać powstawanie odporności przeciw COVID-19 - wynika z ustaleń  naukowców z University of Alabama w Birmingham.

Czytaj więcej
Powikłania po COVID-19. Coraz więcej młodych ludzi cierpi na halucynacje węchowe. Co to jest parosmia?

Urojenia zapachowe, inaczej parosmia, to nowy objaw zespołu pocovidowego. Brytyjscy lekarze zaobserwowali, że wielu pacjentów odczuwa nieistniejące zapachy, np. nieprzyjemny zapach ryby, spalenizny lub siarki. Urojenia węchowe najczęściej dotykają młodych pacjentów i pracowników służby zdrowia.

Czytaj więcej
Szczepienia przeciw COVID-19. Jak się zgłosić?

Zapisy na szczepienia przeciw COVID-19 dla osób spoza grup, które były szczepione w pierwszej kolejności, mają ruszyć 15 stycznia. Jak się zgłosić? Można to zrobić na cztery sposoby.

Czytaj więcej
Czy Polskę czeka trzecia fala zakażeń? To realne zagrożenie i rozluźnienie obostrzeń w styczniu byłoby przedwczesne - wynika z danych ekspertów

Trzecia fala epidemii koronawirusa w Polsce jest realnym zagrożeniem, a wiosną może być rejestrowanych nawet po 30 tys. nowych zakażeń dziennie – wynika z ekspertyzy grupy naukowców z kilku ośrodków akademicki i Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.  Ich zdaniem taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny, jeśli w styczniu zostaną rozluźnione obostrzenia.

Czytaj więcej
Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Czytaj więcej
Koronawirus zmutował. Co o nim wiemy? Czy jest groźniejszy?

Zmutowany, nowy wariant koronawirusa,  zaczął gwałtownie rozprzestrzeniać się w Anglii. Z tego powodu w Wielkiej Brytanii nie będzie poluzowania restrykcji na okres Bożego Narodzenia, a wiele krajów zawiesiło loty do tego kraju. Jak zmutowany koronawirus różni się od podstawowej formy koronawirusa SARS- CoV-2? Czy szczepionki na COVID-19 będą skutecznie chronić przed nowym, zmutowanym koronawirusem?

Czytaj więcej
Skutki uboczne po szczepionce na COVID-19 występują rzadziej u osób starszych

Objawy niepożądane po podaniu szczepionki przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2 u osób powyżej 55. roku życia występują rzadziej i z mniejszym nasileniem niż u osób młodszych - wynika z badań.

Czytaj więcej