Jak rozpoznać, który miód jest prawdziwy, a który sztuczny? Prof. Krzysztof Łabuzek i Ewa Drzyzga sprawdzili to za pomocą testu stożka. Cóż to za test? Czy możemy go zrobić sami?
Test stożka to test, który pokazuje nam, który miód jest prawdziwy. Sztuczny miód rozleje się w plamę, natomiast prawdziwy miód utworzy stożek. Prawdziwy miód można rozpoznać także po zapachu. W programie 36,6 °C Ewa Drzyzga i prof. Krzysztof Łabuzek sprawdzili, jak można kupić dobry miód i nie dać się oszukać!
Konsumenta powinno zaniepokoić także to, jeśli po pół roku miód nie ulegnie zcukrzeniu - wtedy możemy podejrzewać, że był on podgrzewany przed rozlaniem, przez co utracił swoje właściwości.
Zobaczcie, jak poprawnie powinien przebiegać test stożka:
Zobacz film: Jak kupić dobry miód? Źródło: 36,6
Na etykiecie miodu powinno być podane skąd pochodzi (nazwa pasieki, telefon do właściciela) oraz kiedy został rozlany.
Autor:
Redakcja TVN
Data aktualizacji: 26.09.2019,
Opublikowano: 29.09.2019 r.
Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego?
Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?
Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik?
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?
Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?
Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?
Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?
Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie?
Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania.