Jagody goji - jak jeść nasiona, aby schudnąć? 

Fot: pilipphoto / fotolia.com

Jagody goji to owoce pochodzące z krajów azjatyckich. Dzięki swoim właściwościom leczniczym są wykorzystywane w medycynie naturalnej w Azji, a w innych krajach świata zasłynęły jako skuteczny środek na odchudzanie. 

Jagody goji lub też nasiona goji to pospolite nazwy owoców kolcowoju chińskiego (określa się go również jako kolcowój pospolity lub szkarłatny). Owoce te rosną na krzewach w podzwrotnikowym i umiarkowanym klimacie m.in. w Chinach, Tybecie i Mongolii. Świeże jagody goji nie powinny być dotykane gołymi rękami, ponieważ wówczas zachodzi w nich proces, który powoduje, że z pomarańczowego koloru zmieniają swoją barwę na fioletową lub nawet czarną. W sklepach jednak nasiona goji są sprzedawane w postaci owoców suszonych.

Jagody goji: właściwości zdrowotne

Nasiona goji korzystnie wpływają na zdrowie człowieka dzięki zawartości wielu składników odżywczych. Owoce te w swoim składzie zawierają:

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk,
  • selen,
  • german,
  • beta-karoten,
  • aminokwasy,
  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę B6,
  • witaminę E.

Ponadto jagody goji są bogactwem witaminy C. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że jest to owocowa bomba tej witaminy. Nasiona goji zawierają jej bowiem aż 50 razy więcej niż pomarańcza. Dlatego są one polecane osobom z niską odpornością, które często zmagają się z różnego rodzaju infekcjami.

Czy warto jeść tak zwane superfoods? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Superfoods. Co jeść, a czego powinno się unikać? Źródło: 36,6

O pozytywnym działaniu jagód goji na zdrowie od ponad 2500 lat są przekonani mieszkańcy krajów azjatyckich, na czele z Chinami. Stosowanie diety bogatej w nasiona goji ma nie tylko pomóc w walce z różnymi schorzeniami, ale też zapobiec ich powstawaniu. W medycynie naturalnej w Azji te egzotyczne owoce były wykorzystywane w pomocy leczenia chorób:

  • serca,
  • wątroby,
  • płuc,
  • nadciśnieniowych,
  • reumatycznych,
  • cukrzycy,
  • wzroku,
  • kości.

Nasiona goji mają wiele dobroczynnych składników, ale za najbardziej istotny uznaje się kompleks polisacharydowy LBP (Lycium Barbarum polysaccharides). Wspomaga on odporność organizmu, ale również ma działanie przeciwnowotworowe. Dotyczy to w szczególności raka żołądka, raka okrężnicy i u mężczyzn raka gruczołu krokowego.

Zobacz film: Super foods: Owoce goi vs aronia. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję.

Jagody goji na odchudzanie: czy pomagają?

Jagody goji cieszą się sporym zainteresowaniem ze strony osób prowadzących dietę odchudzającą. Należy jednak podkreślić, że owoce te nie mają takich właściwości, które doprowadzą do spalania tkanki tłuszczowej. Nasiona goji mogą stanowić dobre uzupełnienie zbilansowanej diety i wspomóc proces odchudzania, jednak samo ich spożywanie nie przyniesie efektu w postaci redukcji wagi ciała.

Dzięki regularnemu spożywaniu nasion goji można poprawić metabolizm, co jest bardzo istotne w przypadku odchudzania. Trzeba pamiętać o tym, by dziennie jeść ich od 5 do 12 gramów (czyli 1 lub 1,5 łyżki stołowej). Wówczas można osiągnąć najlepsze efekty.

Jagody goji: jak jeść?

Nasiona goji można jeść zarówno w świeżej postaci, jak i tej bardziej popularnej – jako owoce suszone. Oba rodzaje dostarczają podobnych wartości odżywczych, więc przy wyborze powinno się kierować własnymi preferencjami co do smaku. Jagody goji stanowią doskonały dodatek do różnego rodzaju musli, sałatek, potraw z ryżu czy zup. Ponadto owoce można zalewać gorącą wodą w celu uzyskania aromatycznego naparu. Korzystne działanie zdrowotne można zauważyć po około miesiącu regularnego spożywania nasion w określonych proporcjach.

Szczególną uwagę na jedzenie jagód goji powinny zwrócić osoby przyjmujące niektóre leki, gdyż składniki owoców mogą wejść w interakcję ze składnikami leków i wywołać niepożądane działanie. Unikać spożywania nasion goji powinny osoby przyjmujące leki na zakrzepicę oraz inne choroby układu krążenia. Dla własnego bezpieczeństwa zawsze najlepiej przeprowadzić konsultację z lekarzem, który wyda opinię na temat ewentualnej możliwości włączenia jagód goji do diety.

Jagody goji: gdzie kupić?

Znalezienie dobrego punktu sprzedającego owoce niekiedy jest trudnym zadaniem. Jagody goji również są owocami, a więc kupno dobrej odmiany może nie być łatwe. Nawet w przypadku suszonej odmiany, która powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach. Wilgotne lub mocno nasłonecznione miejsca działają niekorzystnie i mają wpływ na stan produktu.

Poszukując jagód goji najlepiej zacząć od sprawdzonych już sklepów z owocami i świeżą żywnością. Popularność tych azjatyckich owoców stale rośnie i dlatego można je znaleźć w coraz większej liczbie sklepów w Polsce. Jeżeli natomiast sprawdzony sklep nie ma ich w swoim asortymencie, to dobrym rozwiązaniem jest wybranie specjalistycznego sklepu ze zdrową żywnością. Może to być punkt stacjonarny albo sklep internetowy, który posiada dobre opinie.

Suszone jagody goji są sprzedawane w małych opakowaniach po około 100 gramów, ale też w dużych, nawet kilogramowych. Cena zależy oczywiście od wagi. 1 kilogram owoców można kupić już za około 35-40 złotych. 

Zobaczcie, dlaczego warto jeść owoce i co w sobie zawierają:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Data aktualizacji: 03.01.2019,
Opublikowano: 04.09.2017 r.

Komentarze (2)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

Redakcja 24.05.2018r.

Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Oczywiście zdanie było nieprecyzyjnie sformułowane, już poprawiliśmy niezręczność.
Jak autor zaznaczył w tekście, jagody goi są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, błonnik itd. Nie oznacza to oczywiście, że jest to cudowny lek na wszystkie choroby, ale włączenie ich do diety stanowi krok do zdrowego żywienia. Jak powszechnie wiadomo, zdrowa dieta, bogata w produkty zawierające błonnik czy antyoksydanty, stanowi doskonałą prewencję wielu chorób, a także ma znaczenie w wielu terapiach. I to właśnie to miał na myśli autor tego tekstu formułując przytoczone przez Pana/Panią zdanie.

melaza 04.05.2018r.

"Stosowanie diety bogatej w nasiona goji ma nie tylko pomóc w walce z różnymi schorzeniami, ale też pomóc w ich powstawaniu". Co to znaczy? Sformulowanie jest albo nieczytelne, albo.... zabawne.

Zobacz wszystkie 2 komentarzy
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej