Herbata z liści malin – właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie

Fot: Roxiller / gettyimages.com

Herbata z liści malin to napar ziołowy o wielu prozdrowotnych właściwościach. Zawiera garbniki, minerały, flawonoidy i kwasy organiczne, które mają korzystny wpływ na organizm. Poprawia ukrwienie mięśni macicy i błędnie uchodzi za napój, który może wywołać przedwczesny poród.

Liście malin jako bogate źródło cennych dla zdrowia substancji od dawna stosowane są z powodzeniem w ziołolecznictwie. W wyniku błędnych, obiegowych teorii zyskały opinię środka na wywołanie porodu. Przestrzega się kobiety ciężarne przed ich spożyciem, uzasadniając, że zioła te mogą spowodować przedwczesne skurcze macicy i doprowadzić do poronienia. Jednocześnie zaleca się picie naparu z malinowych liści jako substancji, która może przyspieszyć poród w przypadku przekroczenia jego planowanego terminu. Teorie te mijają się z prawdą.

Napar z liści malin mylony jest też często z herbatą malinową z suszonych owoców. W konsekwencji nie najlepszą sławą wśród ciężarnych cieszą się same maliny. Tymczasem, dzięki bogactwu zawartych w nich witamin i minerałów, owoce te – świeże, suszone czy w przetworach – stanowią jeden z najbardziej wskazanych i bezpiecznych elementów zdrowej diety w okresie ciąży.

Zobacz nasz film i przekonaj się czy herbata z miodem jest zdrowa

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia? Źródło: 36,6.

Herbata z liści malin w ciąży

Przez całą ciążę można, a nawet warto, pić herbatę z liści malin. Stanowi ona źródło naturalnych substancji o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, dzięki czemu wzmacnia system immunologiczny przyszłej mamy.

Napar z liści krzewu maliny nie ma żadnego wpływu na termin przyjścia dziecka na świat. Nie wywołuje skurczów macicy, a jedynie odżywia i wzmacnia jej mięśniówkę. Działa także rozkurczowo na mięśnie gładkie, co ułatwia rozwarcie szyjki macicy. Dzięki takim właściwościom herbaty z liści malin jej spożywanie może wpłynąć korzystnie na przebieg porodu, czyniąc go szybszym i łatwiejszym. Ogranicza to ryzyko wycieńczenia matki lub niedotlenienia dziecka w związku z przedłużająca się akcją porodową.

Spożywana w rozsądnych ilościach przez całą ciążę herbata z liści malin zadziała jak preparat rozkurczowy, tonizujący rozciągającą się macicę. Co więcej, może niwelować poranne mdłości. Napar posłuży także kobietom w połogu. Zawarte w nim substancje poprawiają ukrwienie macicy i jej regenerację oraz wzmagają laktację.

Przeciwwskazania do picia herbaty z liści malin przed porodem

Mimo wielu zalet herbaty z liści malin jej regularne stosowanie dobrze jest skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę. W wyjątkowych sytuacjach zawarte w naparze składniki mogą bowiem wywołać niepożądane skutki. Herbaty z liści malin nie należy spożywać w przypadku:

  • ciąży mnogiej lub ciąży wysokiego ryzyka,
  • planowanego zakończenia ciąży przez cesarskie cięcie,
  • gdy poprzednia ciąża zakończyła się przedwcześnie,
  • krwawienia z dróg rodnych, zwłaszcza w drugiej połowie ciąży
  • nadciśnienia ciężarnej,
  • występowania u bliskich krewnych ciężarnej takich chorób, jak rak piersi lub jajników, mięśniaki macicy, endometrioza (rozrost błony śluzowej macicy).

Herbata z liści malin – jak zaparzać i ile wypijać?

Do naparu należy wykorzystywać zdrowe, młode, ale dobrze już wyrośnięte liście krzewu maliny. Najlepiej więc zbierać je latem (ze sprawdzonych upraw – bez oprysków, zanieczyszczeń itd.), a następnie suszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Ususzone już liście malin dostępne są także w aptekach i sklepach zielarskich.

Napar z liści malin ma delikatny, ziołowy smak, zielono-żółty kolor i piękny, owocowy aromat. Przygotowuje się go poprzez zalanie około 1 łyżki suszu szklanką (200 ml) wrzątku i zaparzenie pod przykryciem przez 10 minut. W celach profilaktycznych zaleca się wypijanie jednej porcji dziennie. Aby herbata przyniosła zauważalne efekty podczas porodu, w ostatnim trymestrze ciąży warto wypijać codziennie nawet 3 szklanki. Przyspieszeniu rozpoczętej już akcji porodowej posłuży mocny napar z 3 łyżek suszu.

Herbata z liści malin – właściwości prozdrowotne

Liście malinowych krzewów zawierają garbniki (taniny), flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne (żelaza, wapnia, miedzi, magnezu) oraz witaminę C. Dzięki tym substancjom przygotowany z nich napar ma szereg cennych właściwości:

  • działa antyseptycznie (sprawdza się jako środek przeciwzapalny czy
  • przeciwbakteryjny zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego),
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • działa napotnie i przeciwgorączkowo,
  • łagodzi np. bóle menstruacyjne (dzięki działaniu rozkurczowemu),
  • poprawia przemianę materii,
  • wykazuje działanie lecznicze przy nieżytach żołądka i jelit,

Picie herbaty z liści malin może zatem przynieść wiele korzyści nie tylko kobietom w ciąży. Warto zastosować ją jako alternatywę dla tradycyjnych farmaceutyków, zwłaszcza w okresie częstych przeziębień i grypy.

Czy słodzenie herbaty miodem to dobry pomysł? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? Źródło: 36,6.

Data aktualizacji: 07.01.2019,
Opublikowano: 20.07.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej