Herbata z imbirem - idealny napój w czasie infekcji. Jak  przygotować leczniczy napar

Fot: kuzelv / gettyimages.com

Herbata z imbirem to napar, który łączy prozdrowotne właściwości obu roślin. Ten rozgrzewający trunek, chętnie spożywany w czasie przeziębienia, okazuje się pomocny w walce z nadwagą, przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, hamuje rozwój nowotworów i jest sprawdzonym afrodyzjakiem.

Herbata z imbirem swoje niezwykłe właściwości napar zawdzięcza dwóm orientalnym roślinom: od lat uwielbianej przez Polaków herbacie oraz imbirowi – do niedawna znanemu w Polsce jedynie jako sproszkowana przyprawa, a obecnie zyskującemu popularność w postaci świeżej. Imbir ma bardzo intensywny, pikantny smak, dlatego nie spożywa się go samodzielnie. Stanowi za to doskonały dodatek do potraw, jednocześnie nadaje im dodatkowe walory prozdrowotne. Odpowiednio przyrządzona herbata z imbirem jest bardzo smaczna i stanowi remedium na wiele dolegliwości.

Dlaczego warto sięgnąć po imbir? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Dlaczego warto pokochać imbir Źródło: Agencja TVN

Herbata z imbirem – prozdrowotne właściwości herbaty

Liście herbaty stanowią bogate źródło flawonoidów, alkaloidów i garbników – związków o działaniu prozdrowotnym. Herbaciane napary od tysiącleci zalecane są przez wschodnią medycynę ludową, dzięki epoce wielkich odkryć geograficznych szturmem podbiły cały świat. Współcześnie cieszą się bardzo dobrą opinią światowych organizacji dietetycznych (m.in. polskiego Instytutu Żywności i Żywienia).

Herbata z imbirem na przeziębienie

Herbata ma działanie rozgrzewające i bakteriobójcze, dzięki czemu warto pić ją przy infekcji górnych dróg oddechowych. Wzmacnia odporność organizmu, więc może być także pomocna w profilaktyce przeziębień, grypy czy nawet zakażenia koronawirusem.

Czytaj też: Imbir na przeziębienie

Zawarte w herbacie związki polifenolowe są silnymi przeciwutleniaczami. Z tego względu regularne picie naparu hamuje procesy starzenia, ogranicza ryzyko wielu chorób (m.in. nowotworów), wpływa korzystnie na stan skóry i układu sercowo-naczyniowego.

Substancje zawarte w herbacie wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, obniżają poziom „złego cholesterolu”. Spożywanie herbaty chroni przed rozwojem miażdżycy, ogranicza niebezpieczeństwo choroby niedokrwiennej, zawału serca czy udaru mózgu.

Herbata ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Obecne w niej garbniki działają detoksykująco. Teina wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Herbatę warto pić po ciężkostrawnych posiłkach, a także w czasie diety odchudzającej. 

Odpowiednio przygotowana (parzona nie dłużej niż 4–5 minut) herbata działa pobudzająco, usuwa oznaki zmęczenia, poprawia zdolność myślenia i zapamiętywania. Po dłuższym czasie zaparzania ma właściwości uspokajające.

Herbata z imbirem – lecznicza moc imbiru

Obok bogactwa witamin (C, E, B) i minerałów (m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu), a także błonnika i białka, imbir zawiera rzadko spotykane w naturze, bardzo cenne dla zdrowia substancje:

• zingiberol, wchodzący w skład olejku eterycznego odpowiedzialnego za zapach rośliny,

• gingerol i zinferon – związki fenolowe, które nadają kłączom ostry, palący smak.

To właśnie ich obecności imbir zawdzięcza wyjątkowe właściwości lecznicze.

Herbata z imbirem na gardło

Imbir działa przeciwzapalnie i antyseptycznie – zwalcza wiele chorobotwórczych drobnoustrojów, a nawet niektóre wirusy. Odpowiednio przyrządzonym naparem można leczyć łagodne infekcje. Co więcej, imbir działa silnie rozgrzewająco, co jest bardzo pomocne podczas przeziębienia. Dzięki właściwościom odkażającym może być remedium nie tylko na ból gardła, ale i nieprzyjemny zapach w ustach.

Zobacz film: Rozgrzewająca moc imbiru. Źródło: Dzień Dobry TVN, X-BankGallery 

Herbata z imbirem na odchudzanie

Obecne w imbirze substancje mają dobroczynny wpływ na układ trawienny – zarówno jego funkcje fizjologiczne, jak i dolegliwości. Pobudzają apetyt, wspierają produkcję soków żołądkowych, działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, poprawiają perystaltykę jelit, łagodzą objawy wzdęcia lub zespołu jelita drażliwego. Przyspieszając przemianę materii, imbir wspomaga odchudzanie.

Herbata z imbirem na mdłości

Imbir to naturalny środek łagodzący nudności i wymioty. Mogą stosować go osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną, kobiety w ciąży czy chorzy po narkozie lub w trakcie chemioterapii.

Dzięki silnemu działaniu rozgrzewającemu imbir poprawia krążenie krwi. Wpływa tym samym na lepsze ukrwienie mózgu (podnosi sprawność intelektualną), przeciwdziała chorobie niedokrwiennej serca, zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów. Dodatkowo ma właściwości, dzięki którym obniża poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL). Pobudzając krążenie, imbir zwiększa także ukrwienie narządów płciowych, dzięki czemu wzmacnia i przedłuża doznania erotyczne.

Herbata z imbirem na migrenę

Związki bioaktywne obecne w imbirze wykazują działanie przeciwbólowe. Łagodzą bóle menstruacyjne, migreny, a także dolegliwości związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Podobnie jak herbata, imbir wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu jego spożycie redukuje aktywność wolnych rodników. Zapobiega to rozwojowi nowotworów i spowalnia procesy starzenia się organizmu.

Herbata z imbirem i miodem - przepis. Jak zrobić?

By herbata i imbir zadziałały z całą mocą, napar należy odpowiednio przygotować. W tym celu świeże kłącze (suszony imbir jest pozbawiony wielu wyżej wymienionych właściwości!) ściera się na tarce o drobnych oczkach, by wydobyć z niego sok. Wrzucenie do herbaty kilku plasterków imbiru przyniesie słabsze efekty, ponieważ do naparu nie uwolnią się jego cenne substancje.

Według niektórych źródeł starty imbir zalewa się wrzątkiem, a nawet gotuje na wolnym ogniu. Inne zwracają uwagę, że w temperaturze powyżej 70°C cenne składniki rośliny ulegają zniszczeniu. Najbezpieczniej zatem zalać imbir nieco przestudzoną herbatą, po czym trzymać napar pod przykryciem, by nie wyparowały olejki eteryczne. Prozdrowotne działanie napoju zyskuje na sile z upływem czasu, ale jeśli ma mieć działanie rozgrzewające, warto wypić go, nim wystygnie. Herbatę można posłodzić miodem, co dodatkowo podniesie jej lecznicze walory.

Aby herbata z imbirem wspomogła walkę z infekcją czy bólem, należy pić ją co 2–3 godziny. Nie istnieje ryzyko przedawkowania naparu, aczkolwiek ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy, refluks itp., a także kobiety w ciąży lub w okresie laktacji.

Data aktualizacji: 05.11.2020,
Opublikowano: 05.11.2020 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej