Herbata matcha – właściwości lecznicze i zastosowanie. Jak parzyć herbatę matcha?

Fot. 4kodiak / Getty Images

Herbata matcha staje się coraz bardziej popularna. To ekskluzywna zielona herbata o wielu cennych właściwościach. Podnosi ogólną odporność organizmu, poprawia kondycję skóry, usprawnia usuwanie toksyn i metali ciężkich. Dodatkowo pomaga w utracie nadmiernej masy ciała i dodaje energii.

Herbata matcha to zielona, japońska herbata, która oprócz atrakcyjnych walorów smakowych ma korzystny wpływ na ludzki organizm. Uważana jest za doskonale energetyzujący naturalny napój. Dzięki wysokiemu stężeniu przeciwutleniaczy dodaje sił witalnych już na poziomie komórkowym. Wykorzystywana jest w produkcji rozmaitych kosmetyków, a zwłaszcza kremów i maseczek, które z powodzeniem można też przygotować samodzielnie w domu. Niestety sama matcha, jak i używany do jej parzenia specjalny zestaw, są dość drogie w porównaniu do zwykłych herbat.

Co to jest matcha?

Matcha to sproszkowana zielona herbata japońska, którą produkuje się z liści krzewów chronionych na około 2–3 tygodnie, zanim rozpocznie się zbiory specjalnymi matami ograniczającymi działanie słońca. Dzięki temu herbata matcha wytwarza więcej aminokwasów, staje się bardziej aromatyczna i słodsza. Wykorzystywana jest od XII w. w tradycyjnej ceremonii picia herbaty cha-no-yu. Pełni również często rolę dodatku do potraw wytrawnych, jak makaron soba czy warzywne koktajle, oraz dań słodkich, w tym lodów, smoothie i ciastek. Za opakowanie 30 g herbaty zielonej matcha zapłaci się około 40 zł. Najlepiej szukać jej w sklepach z herbatą i kawą bądź ze zdrową żywnością. Istnieje też możliwość sprzedaży internetowej.

Czy herbata z cytryną jest szkodliwa? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6

Herbata matcha – jak przygotować?

Matcha parzona jest przy użyciu specjalnego zestawu, w skład którego wchodzą ręcznie wykonywana bambusowa łyżeczka (chashaku) i miotełka (chasen) oraz ceramiczna miseczka (matchawan). Ceny takiego zestawu zaczynają się od 90 zł i sięgają nawet 350 zł. Należy pół łyżeczki proszku zalać 1 filiżanką gorącej, lecz nie wrzącej wody o temperaturze 70–80ᵒC. Aby określić właściwą temperaturę wody, można użyć profesjonalnego termometru do herbaty. Napój ubija się bambusowym pędzlem przez około 30 sekund, dzięki czemu powstanie na wierzchu charakterystyczna jasnozielona piana.

W przypadku gdy nie posiada się specjalnego zestawu, herbatę wsypuje się do szklanki, zalewa odrobiną wody i energicznie miesza spieniaczem do mleka lub łyżeczką, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Następnie dolewa się pozostałą część wody i ponownie miesza. Proponowana dawka to 2–3 g na 150 ml wody. Proszek matcha wykorzystuje się też do przygotowania herbaty z mlekiem a'la latte. Matchę łączy się z odrobiną ciepłej wody, po czym dolewa 130 ml ciepłego mleka i dokładnie miesza. Dla dodatkowych efektów smakowych do napoju można dodać miód lub syrop klonowy.

Japońska herbata matcha po zaparzeniu przypomina konsystencją bardziej kawę niżeli typową herbatę. Pijąc ją, spożywa się zmielone na pył liście herbaty, będące najbardziej wartościową częścią rośliny. Matcha charakteryzuje się zbalansowanym słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką.

Matcha w kosmetyce

Matcha to herbata, której cenne właściwości zostały w ostatnim czasie docenione w kosmetyce. Zawarte w niej antyoksydanty spowalniają procesy starzenia się skóry, chronią przed szkodliwym wpływem czynników środowiskowych i aktywują procesy odnowy komórkowej. Z matcha można samodzielnie przygotować maseczkę produktu. Maska działa ściągająco, rozjaśniająco, usuwa przebarwienia, złuszcza martwy naskórek. Produkt ten w sposób szczególny zaleca się osobom o cerze zanieczyszczonej i z pierwszymi oznakami starzenia

Matcha – właściwości prozdrowotne

Matcha wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Podnosi ogólną odporność organizmu i wspomaga jego detoksykacje. Zawdzięcza to ogromnej zawartości antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, a zwłaszcza wirusami i bakteriami oraz przed wolnymi rodnikami. Badacze dowiedli, że galusan epigallokatechiny EGCG (organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, pochodzenia roślinnego, polifenol) występujący w herbacie matcha spowalnia lub całkowicie zatrzymuje wzrost komórek nowotworowych.

Matcha wspomaga pracę wątroby i nerek. Spożywana regularnie, przywraca prawidłowe działanie gospodarki hormonalnej. Ze względu na sporą ilość błonnika pokarmowego matcha pomaga w utracie nadmiernej masy ciała, a dzięki właściwościom rozgrzewającym przyspiesza metabolizm i utlenianie lipidów. Zmniejsza też apetyt. Dodatkowo neutralizuje bakterie w jamie ustnej, ograniczając tym samym rozwój próchnicy, stanów zapalnych i przywraca świeży oddech.

Matcha zamiast kawy

Japońska zielona herbata matcha to doskonałe źródło energii, co zawdzięcza w dużej mierze chlorofilowi o właściwościach pobudzających. Stanowi świetną alternatywę dla kawy i w przeciwieństwie do niej dodaje energii stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły. Matcha zawiera również L-teaninę i kofeinę, które sprawiają, że w mózgu powstają tzw. fale alfa, najbardziej pożądane dla dobrego samopoczucia. Łagodzą stres, zapewniają relaks, przy zachowaniu gotowości do działania.

Co wolisz:

Odpowiedz aby zobaczyć wyniki
Zagłosuj


Data aktualizacji: 04.01.2019,
Opublikowano: 03.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej