Lubisz pić herbatę? Sprawdź, co z tego masz!

Fot: Catherine Falls Commercial / gettyimages.com

Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów. Badania pokazują, że więcej herbaty niż Polacy piją tylko Brytyjczycy i Irlandczycy. I nie ma w tym nic dziwnego, bo świetnie smakuje i jest bardzo zdrowa. Jakie korzyści daje picie herbaty?

Na rynku istnieje wiele odmian herbaty. Najczęściej jednak dzieli się je ze względu na kolor naparu. Do najbardziej popularnych i najłatwiej dostępnych należą herbaty czarne, czerwone, zielone i białe. Warto zaznaczyć, że różnice między nimi nie ograniczają się tylko do koloru. Każda z nich ma inne właściwości.

Herbata - dlaczego warto ją pić?

Herbata to przede wszystkim flawonoidy. Związki te zaliczane są do tzw. przeciwutleniaczy, czy substancji, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. To właśnie one niszczą komórki i przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych w organizmie.

Zawarte w herbacie katechiny obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, a tym samym chronią przed miażdżycą i zawałem serca. Napój zasługuje na uwagę także, że względu na taninę. Związek ten pomaga oczyścić organizm z toksyn i zalegających w nim metali ciężkich. Trzeba jednak pamiętać, że tanina utrudnia wchłanianie żelaza z pożywienia. Dlatego osoby, które zmagają się anemią nie powinny pić herbaty zaraz po posiłku ani popijać nią preparatów z żelazem.

W herbacie znajduje się także fluor, wapń oraz witaminy z grypy B. Fluor i wapń mają korzystny wpływ na układ kostny. Witaminy z grupy B poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawiają przemianę materii, a także wspomagają pracę układu nerwowego.

Picie zbyt dużych ilości herbaty może doprowadzić do bezsenności, kołatania serca, drżenia mięśni, a także zawrotów głowy. Herbata zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Jego nadmiar może zaostrzyć przebieg choroby wrzodowej.

Czarna herbata - jakie ma właściwości

Ten rodzaj herbaty ma najwięcej garbników oraz kofeiny. Czarna herbata doskonale pobudza oraz działa bakteriobójczo. Niektóre badania pokazują, że chroni przed próchnicą oraz niektórymi chorobami dziąseł. Trzeba jednak pamiętać, że herbata może także przebarwiać zęby, dlatego osoby, którym zależy na białym uśmiechu nie powinny z nią przesadzać.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o herbacie!

Zobacz film: Herbata - jakie są jej rodzaje i dlaczego warto ją pić? Źródło: X-Bank Gallery

Zielona herbata - jakie ma właściwości

Zielona herbata najlepiej ze wszystkich odmian radzi sobie z toksynami, które zalegają w organizmie. Poprawia przemianę materii, dlatego jest szczególnie polecana tym osobom, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Zielona herbata zawiera najwięcej katechin, które obniżają stężenie złego cholesterolu. Dodatkowo zielona herbata spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także skutecznie rozprawia się się z niektórymi bakteriami i wirusami.

Czerwona herbata - jakie ma właściwości?

Ziemisty smak tej herbaty nie każdemu przypadnie nie gustu, a szkoda, bo jest bardzo zdrowa. Zawiera zdecydowanie najwięcej kofeiny oraz mikroelementów. Pita regularnie pomaga wyregulować ciśnienie krwi, ułatwia walkę z nadwagą, a także działa moczopędnie.

Biała herbata - jakie ma właściwości? 

Biała herbata stanowi przede wszystkim bogactwo przeciwutleniaczy, czyli związków, które chronią przed rozwojem zmian nowotworowych. Zdaniem badaczy jej picie może chronić przed zaćmą, astmą, egzemą, łuszczycą czy przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.

Jak parzyć herbatę?

Każda odmiana herbaty wymaga innego sposobu parzenia. Czarną herbatę należy zalać wodą o temperaturze ok. 85 stopni i parzyć przez 3-5 minut. Zieloną zalewa się wodą o temp. 80-90 st. C i parzy ok. 3-5 minut. Czerwoną należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 3 do 5 minut. Białą herbatę parzy się tak samo, jak zieloną.

Data aktualizacji: 22.07.2020,
Opublikowano: 14.07.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej