Herbata chińska - uprawa, pielęgnacja. Właściwości zdrowotne i wpływ na odchudzanie

Fot. tdub303 / Getty Images

Herbata chińska, inaczej kamelia, pochodzi z rejonów Azji, jednak można ją również uprawiać w warunkach domowych. Liście kamelii zawierają związki antyoksydacyjne, witaminy i aminokwasy, które wykazują dobroczynny wpływ na zdrowie. Herbata chińska stosowana jest w profilaktyce grypy, nowotworów, stanów zapalnych jelit i miażdżycy. 

Herbata chińska jest rośliną wywodzącą się z Azji Południowo-Wschodniej. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, które zawdzięcza zawartym w niej związkom antyoksydacyjnym. Herbata chińska znajduje zastosowanie jako środek wspomagający odchudzanie, gdyż nasila termogenezę, a tym samym sprzyja redukcji masy ciała.

Herbata chińska - co to jest?

Herbata chińska (Camellia sinensis) nazywana również kamelią jest krzewem pochodzącym z Azji Południowo - Wschodniej, a dokładnie z rejonów Chin, Wietnamu, Indii, Birmy i Laosu. Uprawiana jest w klimacie tropikalnym i subtropikalnym na wysokości około 2100 m n.p.m. Krzew kamelia zwykle jest przycinany do niewielkiej wysokości, aby ułatwić ręczny zbiór liści. W stanie dzikim roślina może osiągnąć wysokość 8 metrów. Najczęściej liście herbaty chińskiej zbiera się od kilku do nawet kilkudziesięciu razy w ciągu roku, jednak im rzadziej, tym wyższa jakość liści. Są one skórzaste i mają lekko ząbkowane brzegi. Od dołu liście kamelii pokryte są drobnymi, białymi włoskami. Herbata chińska posiada charakterystyczne białe lub różowe kwiaty rosnące pojedynczo i składające się z 5-8 płatków. Nasiona rośliny są tłoczone na olej.

Herbata chińska - uprawa i pielęgnacja

Herbata chińska jest rośliną dobrze rosnącą w kwaśnej i wilgotnej ziemi oraz w nasłonecznionych miejscach. Można ją uprawiać w warunkach domowych. Kamelia wymaga jednak troskliwej pielęgnacji. Krzew herbaty chińskiej w warunkach domowych rośnie dość wolno - około 10-15 cm w ciągu roku. Do uprawy wykorzystuje się uniwersalne podłoże ogrodnicze oraz nawóz do roślin o zielonych liściach, a do wysiewu używa się wyłącznie świeżych nasion herbaty chińskiej. Przy temperaturze 20-25 stopni kamelia zwykle kiełkuje w okresie od 2 do 4 tygodni. Krzew kamelia dobrze rośnie w temperaturze pokojowej i przy wysokiej wilgotności. Ważne jest regularne, umiarkowane podlewanie rośliny, które zapewni jej warunki zbliżone do naturalnych. Doniczkę z rośliną powinno postawić się na parapecie w nasłonecznionym miejscu. W lecie herbatę chińską warto wystawić na balkon bądź na taras. Roślina źle znosi niskie temperatury, dlatego przed końcem września należy ją spowrotem wnieść do domu. W okresie jesienno-zimowym herbacie chińskiej powinno się zapewnić temperaturę 10 stopni, gdyż jest to optymalna temperatura zimowania rośliny. Pierwsze liście herbaty chińskiej można zbierać z trzyletnich krzewów. Z liści kamelii przygotowuje się napar, który może być stosowany w celach leczniczych i profilaktycznych. Nie należy zalewać ich wrzącą wodą, aby nie dopuścić do zmniejszenia zawartości cennych substancji, takich jak aminokwasy czy witaminy.

Polecamy: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?

Herbata chińska - właściwości zdrowotne

Herbata chińska jest rośliną bogatą w polifenole roślinne, zwłaszcza galusan epigalokatechiny określany w skrócie jako EGCG. Związki te wykazują silne właściwości przeciwutleniające przyczyniając się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu herbata chińska znajduje szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Jest szczególnie ceniona za swoje właściwości przeciwnowotworowe. Kamelia zmniejsza ryzyko wystąpienia wszystkich rodzajów nowotworów, a ponadto hamuje wzrost komórek rakowych nie uszkadzając zdrowych tkanek. Herbata chińska w swoim składzie zawiera również inne cenne substancje, takie jak aminokwasy, teaninę, chlorofil, pektyny oraz witaminy (np. witaminę C, E, z grupy B). Kamelia obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu ma korzystny wpływ na działanie układu krążenia, zapobiegając rozwojowi miażdżycy i choroby wieńcowej, a tym samym redukując ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Herbacie chińskiej przypisuje się właściwości przeciwbakteryjne. Roślina ta odpowiada za niszczenie bakterii wywołujących próchnicę zębów. Ponadto jest pomocna w zwalczaniu nieprzyjemnego i nieświeżego oddechu z ust. Dzięki zawartości fluoru i transferazy katechiny glukozylowej kamelia przeciwdziała powstawaniu ubytków w zębach. Herbata chińska wykazuje lekkie działanie pobudzające, moczopędne oraz reguluje procesy trawienne.

Sprawdź, czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia: 

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia. Źródło:  36,6

Herbata chińska - na odchudzanie

Herbata chińska jest skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie. Posiada właściwości nasilające termogenezę, dzięki czemu prowadzi do utleniania, a tym samym szybszego spalania tłuszczu. Ponadto, herbata chińska reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając jego wahaniom i nagłym napadom głodu prowadzącym do podjadania niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek.

Herbata chińska - zastosowanie

Herbata chińska w ziołolecznictwie znajduje zastosowanie w leczeniu zatruć pokarmowych wywołanych przez gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) oraz laseczkę woskową (Bacillus cereus). Kamelia jest stosowana także w kuracji reumatoidalnego zapalenia stawów oraz zaburzeń odporności towarzyszących zakażeniu wirusem HIV. Herbata chińska zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepicy i wykorzystywana jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, zawał serca i udar mózgu. Napar z liści kamelii zalecany jest do płukania jamy ustnej, gdyż zapobiega grypie i stanom zapalnym gardła oraz działa przeciwpróchniczo. Herbata chińska jest skutecznym środkiem obniżającym poziom glukozy we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Redukuje stan zapalny występujący przy nieswoistych chorobach jelit, takich jak choroba Leśniowskiego Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Kamelia znajduje zastosowanie jako środek chroniący wątrobę przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych, np. alkoholu. Jest także wykorzystywana w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza u osób ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka jelit, trzustki, okrężnicy i odbytnicy. 

Data aktualizacji: 19.11.2018,
Opublikowano: 19.11.2018 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej