GUS: Polacy jedzą coraz mniej mięsa

Fot: Claudia Totir / gettyimages.com

Mięso to podstawa codziennej diety wielu osób. Na szczęście nasza świadomość żywieniowa powoli się zmienia. Dane przedstawione przez Główny Urząd Statystyczny pokazują, że w minionym roku spożycie mięsa spadło o 20 proc. Co jeszcze zmieniło się w codziennej diecie Polaków?

Z raportu "Rolnictwo 2019" przygotowanego przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że Polacy jedzą coraz mniej mięsa. W minionym roku przeciętny Polak zjadł 61 kg mięsa. To o 15,9 kg mniej niż w 2018 roku. Co ciekawe, z badania Market Research World na zlecenie Upfield w czasie pandemii aż 1/4 respondentów zrezygnowała z jedzenia mięsa.

A co wpływa na nasze codzienne wybory? Zdaniem autorów badania kluczowe znacznie ma dostępność poszczególnych produktów spożywczych, ich cena, miejsce zamieszkania, a także nasze zarobkami.

Co jedzą Polacy?

W minionym roku spadło nie tylko spożycie mięsa (w 2019 roku przeciętny Polak zjadł 61 kg mięsa, w 2018 roku ta wartość wyniosła 76,9 kg). Z raportu wynika, że w minionym roku Polacy spożywali mniej pieczywa (o 5,4 proc.), cukru (o 4,9 proc.), warzyw (o 3,9 proc. - 91,3 kg warzyw wobec 95,0 kg przed rokiem) w tym ziemniaków (o 7,4 proc.), ryb i owoców morza (o 3,6 proc.), mleka (o 2,4 proc.), produktów zbożowych (o 2,2 proc.), olejów i tłuszczów (o 1,9 proc.) w tym tłuszczów roślinnych (o 6,8 proc.), wędlin i przetworów mięsnych (o 1,5 proc.).

Wzrosło natomiast spożycie makaronów i produktów makaronowych (o 5,3 proc.), serów i twarogów (o 2,3 proc.) i owoców (o 1,1 proc.). Co ciekawe, coraz chętniej wydajemy pieniądze na gastronomię (o 4,6 proc.). Z raportu wynika także, że 25,1 proc. swoich zarobków Polacy wydaja na jedzenie i napoje bezalkoholowe.

Zobacz także: Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej 2020 - opis i zalecenia

Czy Polacy na stałe zmienili swoje nawyki żywieniowe?

W ocenie ekspertów spożycie mięsa w 2020 roku może być rekordowo niskie. Z badania przeprowadzonego przez Market Research World na zlecenie Upfield wynika, że w czasie pandemii Polacy częściej sięgali po produkty roślinne. Ponad 40 proc. badanych zmieniło swoje nawyki żywieniowe. 76,1 proc. respondentów przyznało, że je bardziej zdrowo. Ponad 70 proc. zaczęło częściej gotować w domu, 61,9 proc. ankietowanych wykorzystuje roślinne zamienniki mięsa. 59,5 proc. przyznało, że rzadziej sięga po nabiał, a 55,3 proc. pytanych ograniczyła spożycie mięsa.

Co czwarty pytany stwierdził, że po czasie izolacji podejmuje lepsze wybory żywieniowe, np. wybierając produkty zdrowsze i korzystniejsze dla planety. 19,3 proc. respondentów uważa, że teraz ich dieta jest bardziej różnorodna, a zakupy bardziej przemyślane i świadome.

Czy mięso jest zdrowe? Jak często można po nie sięgać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: x-news

Polacy ciągle jedzą za mało warzyw

Mimo że mniejsze spożycie mięsa cieszy, to zdaniem specjalistów dieta Polaków ciągle wymaga naprawy. Raport przygotowany przez GUS pokazuje, że ciągle jemy za mało warzyw, a to właśnie one powinny stanowić podstawę naszego codziennego menu. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy ich zjadać minimum 400 g, a nawet do 1 kg.

Warzywa są niskokaloryczne, do tego zawierają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy oraz substancje odżywcze. Są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który pomaga nie tylko utrzymać prawidłową masę ciała, ale także obniża poziom poziom cholesterolu i zapobiega tworzeniu się groźnych złogów. Zbyt mało jemy też owoców. Mimo że zawierają więcej cukru, który sprzyja otyłości czy cukrzycy. To są bardzo zdrowe i bogate w witaminy.

Zobacz także: Błonnik – dlaczego powinien znaleźć się w codziennej diecie?

Dlaczego powinniśmy ograniczać mięso?

Mięso - samo w sobie - jest wartościowym produktem. Zawiera niezwykle cenne białko, żelazo oraz witaminę B12. Mimo to spożywane w nadmiarze może być niebezpieczne. Dotyczy to przede wszystkim czerwonego mięsa.

Światowa Organizacja Zdrowia powołuje się na badania, które jednoznacznie pokazują, że czerwone mięso jest równie szkodliwe co papierosy i alkohol. Tym samym może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Nadmiar czerwonego mięsa w diecie najczęściej łączony jest z rozwojem raka jelita grubego. Mięso zawiera sporo tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu. Jego wysoki poziom sprzyja miażdżycy, udarowi, a także chorobom serca.

Osoby, które nie mogą objeść się bez mięsa, powinny wybierać drób, ale nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu.

Data aktualizacji: 13.08.2020,
Opublikowano: 13.08.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej