Guawa (gujawa, gruszla, psydia) – jak ją jeść? Właściwości, zastosowanie

Fot. jantroyka / Getty Images

Guawa to tropikalny owoc, który można zastosować w kuchni na wiele sposobów. Smaczny i bardzo zdrowy jest sok z guawy. Guawa może być też składnikiem sałatki czy deseru. Na szczególną uwagę zasługują właściwości zdrowotne tego owocu – zwłaszcza wysoka zawartość witaminy C.

Guawa (łac. psidium) zwana jest również gujawą, gruszlą, gojawą, gwajawą bądź psydią. To zbiorcza nazwa roślin występujących na Karaibach, w Ameryce Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej. Guawę można też spotkać w Azji oraz Afryce. Bardzo dużą popularnością cieszy się w Indiach.

W sumie jest to 100 gatunków roślin tropikalnych z rodziny mirtowatych. Są one drzewami bądź krzewami. Wydają jadalne owoce o zazwyczaj owalnym kształcie przypominającym gruszkę. Owoce guawy mają delikatną, cienką skórkę w kolorze jasnozielonym, żółtym, różowym, pomarańczowym albo czerwonym, a miąższ czerwonawy (podobny do arbuza). W środku znajdują się twarde nasionka.

Roślina nie rośnie w Polsce ze względu na zbyt surowy klimat – guawa lubi wysokie temperatury i suche powietrze. Owoc można jednak znaleźć w wielu delikatesach, dobrze zaopatrzonych warzywniakach, supermarketach oraz dyskontach. Guawa dostępna jest przez cały rok. Ma soczysty, słodko-kwaśny smak (zbliżony do gruszki albo figi) i charakterystyczny, intensywny zapach.

Guawa – jak jeść?

Owoc guawy można jeść na surowo – będzie bardzo smaczną i zdrową przekąską. Kwestią sporną jest skórka: w niektórych krajach uważa się ją za jadalną, jednak lepiej się jej pozbyć (warto pamiętać, że guawa to owoc, który przebywa długą drogę, zanim trafi do polskich sklepów). Uwaga! Pestki guawy uważa się za jadalne, są one jednak dość twarde, dlatego niektórzy wolą je wyrzucić.

Po pokrojeniu w kostkę owoc jest interesującym składnikiem sałatek. Guawa bardzo dobrze smakuje w połączeniu z ostrym serem, np. gruyère, cheddarem, fetą. Można też z niej zrobić koreczki, nabijając na wykałaczkę kostkę guawy, kulkę mozzarelli, marynowaną pieczarkę, pomidora cherry. Guawę warto wykorzystać do deseru, zrobić z niej galaretkę, kisiel.

Inne sposoby na wykorzystanie guawy:

  • Sok z guawy – wystarczy przecisnąć owoc guawy przez wyciskarkę albo sokowirówkę, by uzyskać świeży, smaczny i zdrowy sok o orzeźwiającym smaku (dlatego poleca się go zwłaszcza w upały). Sok z guawy można wzbogacić, dodając do niego sok również z innych cytrusów. Może być ponadto składnikiem ciast, tortów i ciasteczek, koktajli, drinków, deserów, sosów.
  • Herbata z guawy – w sprzedaży dostępna jest herbata z guawy, czyli herbata czarna albo owocowa z dodatkiem suszonych owoców guawy.
  • Dżem z guawy – owoc guawy stanowi bardzo dobre źródło pektyn, dlatego śmiało można robić z niego dżemy.
  • Kompot z guawy cukier albo miód zrównoważą kwaskowaty smak tego owocu. Lepiej wybrać zdrowszy zamiennik cukru: cukier brzozowy, kokosowy, erytrytol.

Zobacz film: Leczenie przez jedzenie - produkty, które leczą. Źródło: W dobrym stylu

Jak przechowywać guawę?

Owoc guawy najlepiej przechowywać w lodówce, gdzie może spędzić nawet kilka tygodni, pod warunkiem, że jeszcze nie dojrzał. Jeśli guawa jest dojrzała, powinno się ją spożyć w ciągu kilku dni. Dojrzałą guawę można poznać po tym, że jej skórka lekko odkształca się, gdy naciśnie się ją palcem (nie powinna być jednak zbyt miękka).

Właściwości guawy

Oprócz ciekawego smaku guawa odznacza się wybitnymi walorami zdrowotnymi. Przede wszystkim owoc guawy to bogactwo witaminy C, której zawiera pięciokrotnie więcej od cytryny. Witamina C to silny przeciwutleniacz, który chroniąc przed atakiem wolnych rodników, zabezpiecza organizm przed przedwczesnym starzeniem i nowotworami. W guawie znajduje się także witaminy E, K, z grupy B (w tym kwas foliowy – witamina B9), potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, likopen mający właściwości przeciwnowotworowe, beta-karoten (prowitamina witaminy A) i polifenole. Cenne w guawie są też kwasy tłuszczowe omega-3.

Owoc guawy ma znaczną ilość błonnika, niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, co sprawia, że jest chętnie włączany do diety przez osoby odchudzające się. Poza tym ma zdolność ograniczania wchłaniania tłuszczu. Guawa na długo zapewnia uczucie sytości.

Wpływ guawy na zdrowie:

  • obniża poziom „złego” cholesterolu (LDL),
  • obniża poziom trójglicerydów,
  • chroni serce,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału,
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  • chroni przed zaparciami,
  • stabilizuje ciśnienie krwi,
  • pomaga w leczeniu chorób przewlekłych,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • leczy problemy skórne,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • uelastycznia i wygładza skórę,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wzmacnia kości,
  • działa przeciwpasożytniczo,
  • reguluje pracę układu nerwowego,
  • pomaga się skoncentrować,
  • korzystnie oddziałuje na mózg,
  • korzystnie oddziałuje na wzrok,
  • pomaga leczyć stany zapalne,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na groźne choroby, w tym na nowotwory,
  • spowalnia starzenie się organizmu,
  • pomaga leczyć gorączkę,
  • chroni przed wadami cewy nerwowej, dlatego spożywanie guawy zaleca się kobietom w ciąży.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem


Data aktualizacji: 29.11.2018,
Opublikowano: 03.05.2018 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej