Grzyby psylocybinowe – jak działają na człowieka? Czy są szkodliwe? 

Fot. diatrezor / Getty Images

Grzyby psylocybinowe, powszechnie nazywane „grzybkami halucynogennymi”, mają szerokie spektrum działania psychoaktywnego. W niewielkich dawkach powodują lekkie zaburzenia percepcji, w większych mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

Grzyby psylocybinowe, inaczej „magiczne grzybki”, wywierają psychoaktywny wpływ na umysł człowieka, ponieważ zawierają substancje halucynogenne: psylocybiną i psylocynę. W Polsce występuje tylko jeden gatunek tych grzybów – łysiczka lancetowata. Rośnie głównie na południu Polski, najczęściej w miejscu wypasania owiec. Cechuje się kolorem brązowym lub brązowo-żółtym i ma cienkie korzonki. Niestety można ją łatwo pomylić z innym, popularnym i jadalnym gatunkiem grzyba – pieczarką dwuzarodnikową, która sprzedawana jest w sklepach i na straganach warzywnych. W związku z tym zdarzają się przypadki nieświadomej konsumpcji. Typowa dla grzybów psylocybinowych jest zmiana koloru po usmażeniu na zielony lub niebieski.

Działanie grzybów psylocybinowych

Spożycie grzybów psylocybinowych rzadko wywołuje poważne halucynacje, a jedynie drobne zniekształcenia wizualne. Szacuje się, że aby doznać psychodelicznego działania tych grzybów, należy zjeść około 20 sztuk. Jednakże ze względu na obecność w ich składzie substancji chemicznych o cechach psychodelicznych, wywierają silny wpływ na świadomość człowieka. Efekty spożycia grzybów zależą głównie od ilości. Jednorazowe zjedzenie niewielkiej ilości „magicznych grzybów” objawia się:

  • wahaniami nastroju
  • zaburzeniem percepcji czasu i przestrzeni
  • efektem „gonitwy myśli”
  • zaostrzeniem zmysłów
  • pobudzeniem kreatywności.

Do najbardziej negatywnych skutków spożycia grzybów psylocybinowych należą napady lęku i paniki, dezorientacja oraz uczucie poirytowania lub bezradności. Spożycie grzybów wpływa nie tylko na umysł, ale również na ciało. Najczęściej obserwuje się biegunkę, bóle brzucha, uczucie zimna, rozluźnienie mięśni, zawroty głowy oraz przyspieszenie bicia serca.

Przewlekłe przyjmowanie zawartych w grzybach halucynogennych związków toksycznych może wywoływać reminiscencję, co oznacza wystąpienie objawów nawet w tydzień lub 2 tygodnie po spożyciu. Na największe niebezpieczeństwo narażają się osoby cierpiące na poważne zaburzenia psychiczne. Spożycie psylocybiny może u nich znacznie nasilić objawy schorzeń psychicznych. Należy pamiętać, aby nie jeść grzybów przed prowadzeniem samochodu, ponieważ kierowca będący pod ich „wpływem” stanowi śmiertelne zagrożenie dla siebie i innych użytkowników ruchu drogowego, ze względu na spowolniony czas reakcji i rozkojarzenie.

Jak sobie pomóc podczas ataku paniki? Dowiesz się tego z naszego filmu:

Zobacz film: Napad paniki - jak się zachować? Źródło: 36,6.

Uzależnienie od grzybów psylocybinowych

Spożywanie grzybów halucynogennych nie prowadzi ani do uzależnień psychicznych, ani fizycznych. Efekty ich spożywania w dużej mierze są kwestią indywidualną i zależą także od osobniczego doświadczenia z innymi psychodelikami. Mimo że jak dotąd nie stwierdzono przypadków silnych uzależnień, to należy być świadomym, jakie konsekwencje związane są z ich nadużywaniem. Zwiększanie dawki lub długotrwałe przyjmowanie grzybków może wpłynąć na rozwój poważnych psychoz lub lęków. Możliwy jest także atak paniki.

Pierwsza pomoc przy zatruciu grzybami psylocybinowymi

Osobę, która po spożyciu grzybów psylocybinowych cierpi na atak paniki lub lęku, należy w pierwszej kolejności spróbować uspokoić. Nie wolno jej zostawiać samej, gdyż może stanowić zagrożenie dla swojego zdrowia i życia. Gdy stan osoby zatrutej się pogarsza, nie pozostaje nic innego jak wezwanie pogotowia lub natychmiastowe skontaktowanie się z lekarzem. W przypadku pacjentów klinicznych leczenie przybiera formy psychoterapii, a także leczenia objawowego. Najczęściej podaje się leki z grupy uspokajających lub przeciwlękowych. Nie istnieją żadne standardowe dawki, ponieważ każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie. Skuteczność farmakoterapii zależy od stanu zdrowia chorego, wrażliwości osobniczej oraz czynników zewnętrznych. Grzyby o działaniu neurotropowym są przeważnie dość łagodne, jednakże zdarzają się nieliczne przypadku uszkodzenia wątroby i nerek. Standardowo można usunąć je z żołądka za pomocą płukania bądź podawania aktywnego węgla. Inną dobrą praktyką przy zatruciu grzybami jest uzupełnianie elektrolitów i płynów.

Status prawny

Zarówno w Polsce, jak i w pozostałych krajach Unii Europejskich posiadanie oraz dystrybucja grzybów halucynogennych są zakazane (w Polsce na mocy „Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii”). Każdy, kto na własną rękę próbuje zaopatrzyć się w grzyby psylocybinowe, może trafić do więzienia.

Bibliografia

  1. Karolina Dydak, Mariola Śliwińska-Mossoń, Halina Milnerowicz. Psylocybina -ogólnodostępny psychodysleptyk. Postepy Hig Med Dosw. 2015; 69: 986-995.
  2. Drug Abuse and Drug Dependance. W: Allen J. Frances, Robert E. Hales: American Psychiatric Association – Annual Review Vol.5. American Psychiatric Press, 1986, s. 217, 218. ISBN 0-88048-241-9. [dostęp 14 września 2009]. (ang.)
Data aktualizacji: 28.01.2019,
Opublikowano: 28.01.2019 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej