Grzyby enoki cieszą się popularnością zwłaszcza na kontynencie azjatyckim, w krajach takich jak Japonia, Chiny, Korea czy Wietnam. Występujące także pod nazwą „enokitaki”. Mają niezwykle charakterystyczny wygląd. Doskonale nadadzą się w daniach przygotowywanych metodą stir-fry, czyli krótkiego smażenia z intensywnym mieszaniem. Poleca się je osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ są bardzo mało kaloryczne.
Grzyby enoki – wiadomości ogólne
Enoki to grzyby zaliczane do rodzaju płomiennica (z łac. Flammulina P. Karst.), który należy do rodziny obrzękowcowate (z łac. Physalacriaceae Corner). To hodowlana wersja występującego w naturalnym środowisku gatunku o nazwie płomiennica zimowa (z łac. Flammulina velutipes). W Chinach grzyby enoki nazywane są „złotoiglastymi grzybami”. Mają bardzo charakterystyczny wygląd – małe kapelusze, długie i cienki nóżki. Są kruche, białego koloru, wydzielają bardzo delikatny aromat, w smaku są słodkawe o lekkiej nucie owocowo-orzechowej. Rosną w kępkach – pęczkach przymocowanych do małej grzybni. Dzika odmiana znacznie różni się od tej hodowlanej.
Ile kosztują i gdzie można kupić grzyby enoki?
Grzyby enoki są dość rzadko spotykanym produktem. Nie znajdzie się ich raczej w zwykłych sklepach spożywczych. Z powodzeniem można je nabyć w sklepach z żywnością orientalną lub dzięki sprzedaży internetowej. Dostępne są w formie suszonej. Opakowanie 100 g kosztuje średnio 12 zł. Spotyka się także puszkowane grzyby enoki. Za 450 g zapłaci się około 9 zł. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest nabycie świeżego produktu, który należy przechowywać zawinięty w papier w lodówce razem z grzybnią maksymalnie do 4–5 dni. Opakowanie 100 g to koszt około 16 zł.
Grzyby enoki – właściwości prozdrowotne
Grzyby enoki wykazują właściwości prozdrowotne. Stanowią źródło witamin (głównie D i z grupy B, jak B6, B4, B5, B3) i składników mineralnych (zwłaszcza żelaza, selenu, sodu, potasu, fosforu i magnezu) koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazują działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antybakteryjne i przeciwutleniające – usuwają z organizmu wolne rodniki. Wspomagają pracę układu odpornościowego oraz wpływają pozytywnie na wygląd skóry.
Enoki – wartość odżywcza
Wartość odżywcza grzybów enoki w 100 g produktu przedstawia się następująco:
- wartość energetyczna – 36 kcal,
- tłuszcz – 0,3 g,
- węglowodany – 8 g, w tym błonnik 2,7 g,
- białko – 2,7 g,
- woda – 88,3 g.
Grzyby enoki w sztuce kulinarnej
Grzyby enoki znaleźć można w wielu przepisach kuchni azjatyckiej, ale i przygotowywać według własnych pomysłów. Doskonale nadadzą się jako składnik zup, sałatek czy dań smażonych w woku. Nie wymagają długiej obróbki termicznej. Spokojnie wystarczą im 2 minuty gotowania. Dłuższe sprawi, że stwardnieją. Z kolei przesmażone tracą teksturę. Dlatego też należy dodawać je do potraw na samym końcu. Dzięki temu nie tracą chrupkości. Możliwe jest także spożywanie ich na surowo. Idealnie sprawdzą się do marynowania czy jako dekoracja. Przed użyciem należy odciąć grzybnię i około 1/3 łodyżki.
Jakie mogą być konsekwencje zatrucia grzybami? Dowiesz się tego z filmu:
Enoki – przepis na zupę miso
Potrzebne składniki na przygotowanie 2 porcji zupy:
- 4 łyżeczki pasty miso,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 4 szklanki warzywnego bulionu,
- 100 g grzybów enoki,
- 50 g suszonych glonów,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ piersi z kurczaka,
- 0,5 cm korzenia świeżego imbiru,
- 1 łyżka świeżej kolendry,
- wedle uznania do smaku zielona papryczka chili.
Na patelni podsmaża się starty imbir, posiekany czosnek i papryczkę chili. Po kilku minutach dodaje się pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy mięso będzie gotowe, przekłada się całość do garnka, do którego wlewa się bulion, sok z limonki i dodaje pokruszone glony, pastę miso. Po 15 minutach dodaje się enoki, kolendrę i gotuje całość przez 2 minuty.
Grzyby enoki z parmezanem i sosem sojowym
Inną ciekawą propozycją są grzyby enoki z parmezanem i sosem sojowym. Potrzebne składniki:
- 150 g grzybów enoki,
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 30 g parmezanu,
- 3 łyżki masła,
- 3 gałązki świeżego tymianku,
- natka zielonej pietruszki,
- pieprz i sól do smaku.
Składniki pozwolą na przygotowanie 3 porcji potrawy.
Grzyby i zioła myje się i odsącza z wody. Następnie enoki wrzuca się na 2–3 minuty do gotującej się, lekko osolonej wody. Po odcedzeniu wykłada się je na talerz. Na patelni rozpuszcza się masło, którym razem z sosem sojowym polewa się grzyby. Na wierzch dodaje się pokrojony w plastry parmezan, przyprawy i zioła.
Przepis na marynowane grzyby enoki
Marynowane enoki są bardzo proste w przygotowaniu. W garnku należy podgrzać 400 ml octu ryżowego, 30 g soli, 40 g cukru i kilka kropel oleju sezamowego. Do marynaty wkłada się na noc 2 pęczki grzybków.
Bibliografia:
- Pospieszyńska K., Kuchnia chińska, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa, 1988.
- Hom K., Łatwa kuchnia chińska, Oficyna Imbir, Warszawa, 2006.
- Škubla P., Wielki atlas grzybów, Elipsa, Poznań, 2007.
- Gerhardt E., Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, Bauer-Weltbild Media, Warszawa, 2006.
ToNieManga 28.05.2020r.
Pastę miso dodawać należy pod koniec po ostudzeniu zupy, dzięki temu zachowa właściwości zdrowotne.