Grzyby enoki – zastosowanie i właściwości. Wybrane przepisy kulinarne z grzybami enoki

Fot. Enoki Mushroom / Getty Images

Grzyby enoki to produkt typowy dla dań kuchni azjatyckiej. Mogą stanowić składnik zup czy sałatek. Grzyby enoki oprócz walorów smakowych wykazują korzystny wpływ na organizm. Wspomagają proces oczyszczania organizmu i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Grzyby enoki cieszą się popularnością zwłaszcza na kontynencie azjatyckim, w krajach takich jak Japonia, Chiny, Korea czy Wietnam. Występujące także pod nazwą „enokitaki”. Mają niezwykle charakterystyczny wygląd. Doskonale nadadzą się w daniach przygotowywanych metodą stir-fry, czyli krótkiego smażenia z intensywnym mieszaniem. Poleca się je osobom na diecie redukcyjnej, ponieważ są bardzo mało kaloryczne.

Grzyby enoki – wiadomości ogólne

Enoki to grzyby zaliczane do rodzaju płomiennica (z łac. Flammulina P. Karst.), który należy do rodziny obrzękowcowate (z łac. Physalacriaceae Corner). To hodowlana wersja występującego w naturalnym środowisku gatunku o nazwie płomiennica zimowa (z łac. Flammulina velutipes). W Chinach grzyby enoki nazywane są „złotoiglastymi grzybami”. Mają bardzo charakterystyczny wygląd – małe kapelusze, długie i cienki nóżki. Są kruche, białego koloru, wydzielają bardzo delikatny aromat, w smaku są słodkawe o lekkiej nucie owocowo-orzechowej. Rosną w kępkach – pęczkach przymocowanych do małej grzybni. Dzika odmiana znacznie różni się od tej hodowlanej.

Ile kosztują i gdzie można kupić grzyby enoki?

Grzyby enoki są dość rzadko spotykanym produktem. Nie znajdzie się ich raczej w zwykłych sklepach spożywczych. Z powodzeniem można je nabyć w sklepach z żywnością orientalną lub dzięki sprzedaży internetowej. Dostępne są w formie suszonej. Opakowanie 100 g kosztuje średnio 12 zł. Spotyka się także puszkowane grzyby enoki. Za 450 g zapłaci się około 9 zł. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest nabycie świeżego produktu, który należy przechowywać zawinięty w papier w lodówce razem z grzybnią maksymalnie do 4–5 dni. Opakowanie 100 g to koszt około 16 zł.

Grzyby enoki – właściwości prozdrowotne

Grzyby enoki wykazują właściwości prozdrowotne. Stanowią źródło witamin (głównie D i z grupy B, jak B6, B4, B5, B3) i składników mineralnych (zwłaszcza żelaza, selenu, sodu, potasu, fosforu i magnezu) koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazują działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antybakteryjne i przeciwutleniające – usuwają z organizmu wolne rodniki. Wspomagają pracę układu odpornościowego oraz wpływają pozytywnie na wygląd skóry.

Enoki – wartość odżywcza

Wartość odżywcza grzybów enoki w 100 g produktu przedstawia się następująco:

  • wartość energetyczna – 36 kcal,
  • tłuszcz – 0,3 g,
  • węglowodany – 8 g, w tym błonnik 2,7 g,
  • białko – 2,7 g,
  • woda – 88,3 g.

Grzyby enoki w sztuce kulinarnej

Grzyby enoki znaleźć można w wielu przepisach kuchni azjatyckiej, ale i przygotowywać według własnych pomysłów. Doskonale nadadzą się jako składnik zup, sałatek czy dań smażonych w woku. Nie wymagają długiej obróbki termicznej. Spokojnie wystarczą im 2 minuty gotowania. Dłuższe sprawi, że stwardnieją. Z kolei przesmażone tracą teksturę. Dlatego też należy dodawać je do potraw na samym końcu. Dzięki temu nie tracą chrupkości. Możliwe jest także spożywanie ich na surowo. Idealnie sprawdzą się do marynowania czy jako dekoracja. Przed użyciem należy odciąć grzybnię i około 1/3 łodyżki.

Jakie mogą być konsekwencje zatrucia grzybami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jakie mogą być konsekwencje zatrucia grzybami? Źródło: Stylowy Magazyn

Enoki – przepis na zupę miso

Potrzebne składniki na przygotowanie 2 porcji zupy:

  • 4 łyżeczki pasty miso,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 4 szklanki warzywnego bulionu,
  • 100 g grzybów enoki,
  • 50 g suszonych glonów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ piersi z kurczaka,
  • 0,5 cm korzenia świeżego imbiru,
  • 1 łyżka świeżej kolendry,
  • wedle uznania do smaku zielona papryczka chili.

Na patelni podsmaża się starty imbir, posiekany czosnek i papryczkę chili. Po kilku minutach dodaje się pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy mięso będzie gotowe, przekłada się całość do garnka, do którego wlewa się bulion, sok z limonki i dodaje pokruszone glony, pastę miso. Po 15 minutach dodaje się enoki, kolendrę i gotuje całość przez 2 minuty.

Grzyby enoki z parmezanem i sosem sojowym

Inną ciekawą propozycją są grzyby enoki z parmezanem i sosem sojowym. Potrzebne składniki:

  • 150 g grzybów enoki,
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 30 g parmezanu,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 gałązki świeżego tymianku,
  • natka zielonej pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku.

Składniki pozwolą na przygotowanie 3 porcji potrawy.

Grzyby i zioła myje się i odsącza z wody. Następnie enoki wrzuca się na 2–3 minuty do gotującej się, lekko osolonej wody. Po odcedzeniu wykłada się je na talerz. Na patelni rozpuszcza się masło, którym razem z sosem sojowym polewa się grzyby. Na wierzch dodaje się pokrojony w plastry parmezan, przyprawy i zioła.

Przepis na marynowane grzyby enoki

Marynowane enoki są bardzo proste w przygotowaniu. W garnku należy podgrzać 400 ml octu ryżowego, 30 g soli, 40 g cukru i kilka kropel oleju sezamowego. Do marynaty wkłada się na noc 2 pęczki grzybków.

Bibliografia:

  1. Pospieszyńska K., Kuchnia chińska, Wydawnictwo Spółdzielcze, Warszawa, 1988.
  2. Hom K., Łatwa kuchnia chińska, Oficyna Imbir, Warszawa, 2006.
  3. Škubla P., Wielki atlas grzybów, Elipsa, Poznań, 2007.
  4. Gerhardt E., Grzyby – wielki ilustrowany przewodnik, Bauer-Weltbild Media, Warszawa, 2006.
Data aktualizacji: 26.07.2019,
Opublikowano: 26.07.2019 r.

Polecamy

Komentarze (1)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany

ToNieManga 28.05.2020r.

Pastę miso dodawać należy pod koniec po ostudzeniu zupy, dzięki temu zachowa właściwości zdrowotne.

Zobacz wszystkie 1 komentarzy
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej