Grzybica układu pokarmowego – objawy, leczenie, diagnostyka

Fot: michaeljung / fotolia.com

Grzybica (kandydoza) układu pokarmowego może zaatakować jamę ustną, przełyk, żołądek oraz jelita. Pojawiają się nudności, uczucie pełności w brzuchu, spada łaknienie oraz czasem waga. Grzybicę układu pokarmowego leczy się doustnie i miejscowo. Kluczowe znaczenie w leczeniu ma odpowiednia dieta.

Candida to grzyby należące do rzędu Saccharomycetales. Zalicza się je do drożdży. Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci Candida stały się jednymi z istotniejszych patogenów wywołujących mniej lub bardziej poważne infekcje, w tym grzybicę układu pokarmowego. Mimo że znanych jest ok. 200 gatunków grzybów z rodzaju Candida, za chorobotwórcze dla człowieka uchodzi 15 z nich. Najbardziej znaczący klinicznie jest grzyb Candida albicans (z rzędu drożdżaków), który bytuje w przewodzie pokarmowym. Grzybicę mogą też wywołać C. tropicalis, C. krusei, C. pseudotropicalis oraz C. parapsilosis.

Grzybicę układu pokarmowego dzieli się na:

Objawy grzybicy

Grzyby występują u większości ludzi zdrowych w całym przewodzie pokarmowym, jednak do rozwoju choroby dochodzi w przypadku obniżenia odporności. U osób zdrowych grzybica układu pokarmowego nie powinna się rozwinąć. Kandydoza może być skutkiem przyjmowania antybiotyków, niedożywienia, przewlekłych chorób (niewyrównana cukrzyca, nowotwory, choroby zakaźne), alergii.

Najczęstszymi objawami grzybicy układu pokarmowego są: dolegliwości dyspeptyczne (dyspepsja to inaczej niestrawność), pobolewanie brzucha, wzdęcia, gazy, uczucie pełności w nadbrzuszu środkowym, mdłości i (czasem) wymioty, bóle pleców, zaburzenia trawienia (częste biegunki), utrata apetytu, spadek masy ciała. Może wystąpić krwawienie z przewodu pokarmowego. Równocześnie z utratą apetytu pojawia się chęć na słodkie pokarmy (grzyby z rodzaju Candida żywią się głównie węglowodanami).

Grzybica jamy ustnej powoduje zaczerwienienie gardła oraz powstawanie białawych płytek oraz błon rzekomych na powierzchni błon śluzowych gardła, języka i dziąseł.

W przypadku kandydozy przełyku pojawia się ból podczas przełykania. Częsta jest także dysfagia – utrudnione przechodzenie pokarmu z jamy ustnej przez przełyk do żołądka.

Leczenie grzybicy

Leczenie kandydozy jest trudne i długotrwałe – grzyby mają tendencję do namnażania i częstych nawrotów. Przed rozpoczęciem kuracji należy wziąć pod uwagę stan kliniczny chorego, jak i stosowane wcześniej przez niego leki przeciwgrzybicze.

U osoby z zaburzoną odpornością grzybicę układu pokarmowego leczy się ogólnie (ketokonazolem, flukonazolem, itrakonazolem). Jeśli terapia okazuje się niewystarczająca, choremu należy podać wlew dożylny z flukonazolu lub amfoterycyny B.

W kandydozie żołądka stosuje się systemowo nystatynę, ketokonazol, flukonazol lub itrakonazol. Również w leczeniu kandydozy jelit należy podawać nystatynę (doustnie), a w cięższym przebiegu – doustnie ketokonazol, flukonazol, itrakonazol albo amfoterycynę B.

Elementem leczenia grzybicy układu pokarmowego, szczególnie domowego, jest właściwa dieta. Główne zasady:

  • Całkowicie wykreślić z jadłospisu cukier oraz produkty, które go zawierają (jogurty, keczup, majonez, gotowe pasty kanapkowe itp.; cukier może się też znajdować w kaszkach dla dzieci).
  • Ograniczyć spożycie węglowodanów.
  • Nie spożywać mleka i przetworów mlecznych.
  • Owoce jeść sporadycznie i tylko na ciepło. Dozwolone są kwaśne owoce.
  • Wyeliminować z diety gluten (pszenicę, żyto, jęczmień, owies – ten ostatni może być glutenem zanieczyszczony).
  • Z mięs podawać indyka, cielęcinę, królika.
  • Jeść duże ilości świeżych warzyw.
  • Spożywać produkty przeciwbakteryjne (cebulę, czosnek).
  • Nie łączyć węglowodanów (kaszy, ryżu, makaronu) z białkiem (mięsem).
  • Zwiększyć spożycie tłuszczów roślinnych. Zalecane są: oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, olej z wiesiołka.
  • Regularnie pić wodę.
  • W ramach leczenia domowego kandydozy można zastosować probiotyki. Duże znaczenie mają regularna aktywność fizyczna (szczególnie na świeżym powietrzu), unikanie stresu i porzucenie używek.

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Grzybica układu pokarmowego – diagnostyka i badania

Diagnostyka grzybicy układu pokarmowego polega na wywiadzie z pacjentem i badaniu fizykalnym. Lekarz może zlecić badanie krwi. Kandydozę jamy ustnej można wstępnie rozpoznać po obejrzeniu gardła. Charakterystyczne białe płytki dają się usunąć, co powoduje odsłonięcie zaczerwienionej, czasem nieznacznie krwawiącej błony śluzowej. W diagnostyce przeprowadza się też badanie fiberoskopowe.

Po pobraniu wymazu ze zmienionych chorobowo miejsc w badaniu mikroskopowym w przypadku kandydozy jamy ustnej obserwuje się złuszczone komórki nabłonka, leukocyty, bakterie, keratynę, masy martwicze oraz resztki pokarmowe.

W celu rozpoznania grzybicy układu pokarmowego wykonuje się badanie endoskopowe z pobraniem wycinków z miejsc zmienionych chorobowo. Badanie to pozwala uwidocznić wnikające w błony śluzowe komórki grzyba.

Grzybica układu pokarmowego u dzieci

Kandydozę jamy ustnej u dziecka można rozpoznać po charakterystycznych objawach (zaczerwienienie gardła i dziąseł, utrata apetytu). Dziecko staje się marudne, może mieć problemy ze snem. Charakterystyczne są odparzenia i czerwone krostki na skórze.

Leczenie kandydozy dietą u dzieci wygląda nieco inaczej niż u dorosłych – nie można wykluczyć aż tylu pokarmów, żeby nie doprowadzić do niedoboru składników odżywczych i budulcowych. Z diety należy natomiast całkowicie wykreślić cukier oraz przetwory mleczne. Zwiększyć spożycie warzyw, tłuszczów roślinnych, dobrego gatunkowo mięsa, kasz.

W przypadku podejrzenia kandydozy u dziecka należy bezzwłocznie zgłosić się do pediatry.

Bibliografia:

1.https://journals.viamedica.pl/gastroenterologia_kliniczna/article/viewFile/29294/24046,

2. http://www.ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2010/08-2010/03%20%20Kandydozy.pdf.

Data aktualizacji: 11.12.2018,
Opublikowano: 31.10.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Coś jest nie tak z twoją trzustką? Ten znak zauważysz w toalecie 

Większość z nas nie zwraca uwagi na wygląd stolca, a szkoda, bo może on być źródłem cennych informacji na temat naszego zdrowia. Ten tłuszczowy niekiedy świadczy o problemach z trzustką. Ale nie tylko. Co jeszcze może oznaczać? 

Czytaj więcej
Zapach z ust, który może zwiastować cukrzycę. Jak go rozpoznać? 

Cukrzyca to poważna choroba, która czasem długo nie daje żadnych objawów. Zdarza się też, że towarzyszące jej dolegliwości przez pacjentów w ogóle nie są kojarzone akurat z tym schorzeniem. Sygnałem, który powinien zaniepokoić, jest specyficzny zapach z ust. 

Czytaj więcej
Grzyby są zdrowsze niż myślimy!  Polecane są zwłaszcza osobom chorym na cukrzycę i nadciśnienie...

Grzyby najczęściej traktowane są tylko, jako dodatek do potraw, a szkoda. Poza świetnym smakiem zawierają sporo substancji odżywczych, bez których organizm człowieka nie może się objeść. Dlaczego warto jeść grzyby?

Czytaj więcej
Kawa szkodzi wątrobie? Naukowcy rozwiewają wszelkie wątpliwości

Kawa to napój, który na całym świecie cieszy się ogromną popularnością. Mimo że lekarze nie zniechęcają do jej picia, to wiele osób wciąż ma wątpliwości, czy napój jest bezpieczny np. dla wątroby. Czy jest się czego obawiać? 

Czytaj więcej
Rak wątroby - przyczyny, objawy, leczenie

Rak wątroby (HCC) najczęściej rozwija się u osób cierpiących na marskość pozapalną wątroby (związaną z wirusowym zakażeniem wątroby typu B i/lub C), marskość alkoholową lub niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Gdy nowotwór ten zostanie wykryty we wczesnym stadium rozwoju, leczenie operacyjne daje szansę całkowitego wyzdrowienia.

Czytaj więcej
Co jeść, aby podkręcić metabolizm?

Prawidłowe trawienie jest kluczem do zachowania dobrego stanu zdrowia, braku uczucia ciężkości i do utrzymania prawidłowej masy ciała. Są produkty, które wspomagają i napędzają układ trawienny. Warto wiedzieć, jak można wspierać organizm i cieszyć się dobrym samopoczuciem cały czas. 

Czytaj więcej
Co alkohol robi z wątrobą? Szkodliwy wpływ napojów procentowych na organizm

Alkohol towarzyszy nam niemal przez cały czas. To z nim świętujemy, a także w nim próbujemy zatopić smutki lub pozbyć się stresu po ciężkim dniu. Choć sprawia, że teoretycznie czujemy lepiej, to nie jest obojętny dla naszego zdrowia. Pity w nadmiarze może doprowadzić do bardzo poważnych problemów z wątrobą. Jak organizm radzi sobie z procentami i czego możemy się spodziewać, jeśli pijemy za często i zbyt dużo? Sprawdź, jakich objawów nie bagatelizować. 

Czytaj więcej
Co to jest SIBO? Objawy, przyczyny i leczenie SIBO

SIBO, funkcjonujący w nomenklaturze medycznej także jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, charakteryzuje wzrostem liczby niepatogennych bakterii powyżej 105 CFU w 1 mililitrze treści jelitowej z początkowego odcinka jelita cienkiego. SIBO – ta choroba może dawać mylne objawy. 

Czytaj więcej
Rak jelita grubego – co zrobić, aby na niego nie zachorować?

Z powodu raka jelita grubego każdego dnia umierają 33 osoby. Tym samym zajmuje on trzecie miejsce wśród najbardziej śmiertelnych nowotworów. Ale choroby można uniknąć. Wystarczy zmienić dietę i regularnie wykonywać kolonoskopię. Co jeszcze warto wiedzieć o raku jelita grubego i co zrobić, aby uniknąć choroby - wyjaśnia prof. Marek Bębenek, chirurg, onkolog, specjalista programu 36,6°C.

Czytaj więcej
Cukrzyca ciążowa. Czym jest i jak wygląda leczenie?

Cukrzyca to stan, kiedy w krwioobiegu znajduje się za dużo glukozy. Jest to spowodowane niedoborem insuliny, czyli hormonu, który reguluje i obniża poziom glukozy we krwi. Nieleczona cukrzyca ciążowa może skutkować groźnymi powikłaniami. Dlatego tak ważne jest jej wczesne zdiagnozowanie i leczenie. Sprawdź, jakie są objawy cukrzycy ciążowej. 

Czytaj więcej