Grzybek tybetański – właściwości i zastosowanie. Jak wygląda jego hodowla?

Fot: yvoneisenstein / fotolia.com

Tybetański grzybek kefirowy (ziarna kefirowe) to skupisko symbiotycznych organizmów (bakterii i grzybów) od wieków wykorzystywane przez ludzi do fermentowania mleka, aby uzyskać zdrowszy i łatwiej przyswajalny kefir.

Nazwa grzybek tybetański brzmi egzotycznie i wiele osób obawia się, że może on mieć szkodliwe skutki uboczne. W krajach azjatyckich jednak używa się go od wieków i uzyskiwany dzięki niemu kefir ma często lepsze właściwości niż ten dostępny w europejskich sklepach.

Co to jest grzybek tybetański?

Grzybek tybetański to ziarnista struktura powstała z symbiotycznych bakterii i drożdży. Liczba i skład mikroorganizmów wchodzących w skład grzybka jest ciągle słabo poznany, choć część z nich udało się wyodrębnić i zbadać.

Kefirowy grzybek tybetański wygląda jak różyczka kalafiora, zbudowany jest z kolistych, grudkowatych kształtów i przyjmuje różne odcienie pomiędzy kolorem białym a żółtym. Skład i struktura ziaren znacząco różni się od flory występującej w kefirze, który tworzy się po 24–48 godzinach od zalania ich mlekiem, dlatego starterem do produkcji kefiru powinien być sam grzybek. Podczas jednego miesiąca potrafi on podwoić swoją objętość, dlatego nie trzeba się martwić, że może go zabraknąć. Jest on zwyczajowo używany na masową skalę w zakładach produkcyjnych, dlatego nie należy się obawiać, że grzybek tybetański szkodzi.

Grzybek tybetański – właściwości i działanie kefiru

Kefir wytwarzany przez grzybek tybetański cieszy się dużą popularnością, gdyż posiada przyjemną konsystencję i doskonałe walory smakowe, których często brak kefirom oferowanym z supermarketach. Został on też poddany licznym badaniach, które potwierdziły jego potencjał leczniczy.

Udowodniono, że grzybek tybetański posiada właściwości, które czynią kefir wysokiej jakości probiotykiem o bardzo zróżnicowanej mikroflorze trudnej do uzyskania w sztucznych preparatach. Wyodrębnione gatunki mikroorganizmów to między innymi:

  • bifidobakterie,
  • bakterie ze szczepu lactobacillus,
  • bakterie ze szczepu lactococcus,
  • paciorkowce zieleniejące,
  • bakterie leuconostoc,
  • bakterie kwasu octowego – acetobacter,
  • kilka gatunków drożdży fermentujących.

Picie kefiru z tymi bakteriami uzupełnia florę jelitową człowieka, co pozytywnie wpływa na dobrostan całego organizmu. Odpowiednia ilość symbiotycznych bakterii w jelicie pomaga w skutecznym trawieniu pokarmu i wydalaniu niestrawionych resztek oraz chroni śluzówkę układu pokarmowego przed zmianami chorobowymi (zapaleniami jelit, nadżerkami w przewodzie pokarmowym, hemoroidami).

U osób ze zdrowo skolonizowanym jelitem zwiększa się także odporność organizmu na patogeny, szczególnie wnikające poprzez układ pokarmowy. Lepiej działa wówczas układ nerwowy (serotonina w dużej mierze produkowana jest w jelicie) i hormonalny. Probiotyki mają też właściwości leczące podrażnione śluzówki i tym samym ich regularne stosowanie może doprowadzić do wycofania się niektórych nabytych nietolerancji pokarmowych.

Zobacz także: Kombucza – właściwości grzyba herbacianego. Jak zrobić kombuczę?

Grzybek tybetański reklamowany jest również jako skuteczny środek na odchudzanie. Badania potwierdziły, że jeden ze szczepów bakterii występujących licznie w kefirze tybetańskim wytwarza substancje rozkładające cholesterol w ludzkim organizmie.

Z kefiru wyizolowano również substancje o działaniu antynowotworowym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym, trudno jednak określić w jakim stopniu są one przyswajane przez człowieka.

Udowodnione zostało także, że picie napoju z grzybka tybetańskiego wspiera leczenie grzybicy, a okłady z kefiru mogą być pomocne w przypadku oparzeń słonecznych lub zakwasów.

Hodowla grzybka tybetańskiego. Jak go przechowywać (mrożenie i suszenie)?

Hodowla grzybka tybetańskiego jest niezwykle prosta. Należy go umieścić w szklanym słoiku i zalać mlekiem, w którym zacznie on fermentować. W zależności od stanu symbiotycznych organizmów czasami potrzebują one kilka dni, aby zacząć wytwarzać kefir wysokiej jakości. Zalecana liczba ziaren to około 2 łyżeczki na szklankę mleka, z czego w przeciągu 24 godzin powstanie kefir. Mleko należy zmieniać co 24–48 godzin. Pojemnik z przygotowywanym napojem powinien stać w miejscu o temperaturze pokojowej. Tradycyjnie zaleca się, aby nie używać metalowych przedmiotów i naczyń przy produkcji kefirów.

Jeśli planuje się zrobić przerwę, grzybka można zamrozić (najlepiej w temperaturze -20°C lub mniej), zasuszyć lub umieścić w lodówce w słoiku z czystą wodą.

Wegański kefir z grzybka tybetańskiego i inne przepisy

Grzybek tybetański umożliwia również przygotowywanie wegańskich kefirów. Można go zalać mlekiem sojowym, kokosowym czy migdałowym i cieszyć się smakiem napoju, nie spożywając tradycyjnego nabiału.

Pozwala on także na uzyskanie wysokiej jakości białego sera czy tradycyjnego tybetańskiego chłodnika. Można go użyć również przy wypiekaniu chleba.

Czy grzybek tybetański szkodzi? Skutki uboczne i przeciwwskazania

Grzybek tybetański jest używany od wieków i nie ma żadnych podstaw do przypuszczania, że szkodzi. Ze względu na to, że nie został ustalony dokładny skład jego mikroflory, osoby z obniżoną odpornością lub krótko po zapaleniu jelit powinny zachować ostrożność i skonsultować jego używanie z lekarzem.

Zobacz film: Grzyby z atestem. Gdzie kupić grzyby? Źródło: Wiem, co jem

Bibliografia:

  1. Xing Z., Tang W., Geng W., Zheng Y. i Wang Y., In vitro and in vivo evaluation of the probiotic attributes of Lactobacillus kefiranofaciens XL10 isolated from Tibetan kefir grain, “Appl Microbiol Biotechnol”, 101 (6), 2017.
  2. Prado M., Boller C., Zibetti R.,de Souza D., Pedroso L. i Soccol C., Anti-inflammatory and angiogenic activity of polysaccharide extract obtained from Tibetan kefir, Microvasc Res, 108, 2016.
Data aktualizacji: 05.07.2019,
Opublikowano: 20.09.2017 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Jakimi ziołami leczyć popularne dolegliwości? Ekspert radzi

Coraz częściej obserwujemy zainteresowanie pacjentów naturalnymi metodami leczniczymi, profilaktyką lub wspomaganiem terapii. Zioła są z pozoru bezpiecznie, ale źle użyte i nieprawidłowo dobrane, mogą nam zaszkodzić. Pamiętajmy, że oprócz właściwości  leczniczych ziół, to większość trucizn pochodzi ze świata roślin. Przed zastosowaniem ziół, zawsze warto sięgnąć po poradę farmaceuty lub lekarza biegłego w temacie fitoterapii.

Czytaj więcej
Co to jest bertram lekarski? Właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Bertram lekarski to z wyglądu przypominające rumianek zioło, które znane jest głównie z tego, że uznawane jest za jedną z przypraw św. Hildegardy z Bingen. Ma szerokie zastosowanie lecznicze. Pomaga na różne dolegliwości i stany chorobowe, m.in. wzmacnia odporność, oczyszcza krew, reguluje procesy trawienne, a także wspomaga pamięć i koncentrację.

Czytaj więcej
Kalaryjski masaż stopami – co go wyróżnia? Technika wykonania, efekty, wskazania

Kalaryjski masaż stopami uważany jest za jeden z bardziej odprężających zabiegów. Charakteryzuje się nietuzinkową techniką opracowywania mięśni. Masażysta stymuluje punkty witalne i kanały energetyczne pacjenta za pomocą jednej stopy. Sam jest podwieszony na linie.

Czytaj więcej
Maść niedźwiedzia - jak działa i kiedy warto ją stosować?

Maść niedźwiedzia jest naturalnym preparatem zawierających liczne ekstrakty z ziół. Choć polecana jest głównie sportowcom, sprawdzi się w każdej domowej apteczce jako preparat rozgrzewający, przeciwbólowy i przyspieszający regenerację przeciążonych mięśni.

Czytaj więcej
7 korzyści z picia soku wiśniowego. Dobre wieści dla cukrzyków!

Lipiec to sezon na wiśnie. Słodko-kwaśne owoce z cierpką nutą są kwintesencją lata i mają mnóstwo wartości odżywczych. Spiesz się i zrób zapasy, z których przygotujesz przepyszny sok, który nie tylko wzmocni twoją odporność, ale też zadba o dobry i spokojny sen. Sprawdź, jakie jeszcze płyną korzyści z picia soku wiśniowego.

Czytaj więcej
Rumianek pospolity - zastosowanie i właściwości lecznicze popularnego zioła. Znana dietetyczka poleca!

Rumianek bardzo często stosowany jest jako roślina lecznicza. Jego właściwości łagodzą m.in. bóle brzucha i wspomagają trawienie. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, np. przy zapaleniu dolnych dróg moczowych. Stosowany jest także w kosmetyce.

Czytaj więcej
Datura (bieluń dziędzierzawa) – trująca roślina o działaniu narkotycznym

Datura jest rośliną pochodzącą z Meksyku, jednak obecnie występuje również w Europie oraz Ameryce Północnej. Datura charakteryzuje się ładnymi, lejkowatymi kwiatami, dlatego stała się popularna, m.in., jako kwiat ogrodowy i balkonowy. Bieluń dziędzierzawa coraz bardziej znany jest również ze swoich narkotycznych właściwości, w szczególności wśród eksperymentującej młodzieży.

Czytaj więcej
Zioła na zaparcia – jakie najlepiej wybrać, aby szybko i skutecznie poradzić sobie z problemem?

Zioła na zaparcia skutecznie usuwają nieprzyjemne uczucie ciężkości i pełności w brzuchu. Dodatkowo likwidują często towarzyszące zaparciom wzdęcia i bolesność brzucha. Najbardziej skutecznymi ziołami są mięta pieprzowa, senes, siemię lniane.

Czytaj więcej
Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości lecznicze korzenia i liści chrzanu

Chrzan pospolity ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest stosowany m.in. podczas przeziębienia i grypy, w chorobach reumatologicznych, nowotworowych i układu trawienia. Jest wykorzystywany także w kuchni i kosmetyce. Można go spotkać zarówno jako roślinę dziko rosnącą, jak również uprawną – w Polsce, Europie i Azji

Czytaj więcej
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?

Forsycja to powszechnie występujący w Polsce ozdobny krzew, który oprócz atrakcyjnego wyglądu wykazuje też korzystne działanie na ludzki organizm. Uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, wpływa ochronnie na wzrok i wątrobę oraz obniża poziom cukru we krwi. Jesienią warto sięgnąć po suszone kwiaty forsyc

Czytaj więcej