Groszek cukrowy – właściwości i wartości odżywcze. Jak przechowywać i przygotowywać groszek?

bhofack2/getty images

Groszek cukrowy ceniony jest ze względu na wartości smakowe i pozytywny wpływ na ludzki organizm. Warzywo to stanowi bogactwo witamin z grupy B (w tym B1, B2, B3, B5, B6 i B9), C, K oraz składników mineralnych, jak żelazo, magnez, fosfor, potas.

Groszek cukrowy jest jedynym rodzajem groszku, który spożywany może być na surowo razem ze strączkiem. Dzięki temu rozkoszować się można zarówno świeżymi, soczystymi ziarnami, jak i chrupiącą skórką. Dobrze komponuje się z miętą i cytryną. Warzywo wykorzystać można jako samodzielną przekąskę, albo dodatek do dań. Od tysięcy lat uprawiany jest w Chinach i Indiach. Do Europy trafił w średniowieczu.

Co to jest groszek cukrowy?

Groszek cukrowy to gatunek jednorocznej rośliny zaliczany do rodzaju groszek (z łac. Lathyrus) i do rodziny bobowatych (z łac. Fabaceae). Owocem są lekko słodkawe, niewielkie ziarna zawarte w środku średnich rozmiarów (7–9 cm), zielonych, lekko spłaszczonych i wygiętych strąków, które nie mają wyściółki pergaminowej i nie pękają po dojrzeniu. Groszek cukrowy jest stosunkowo prosty w uprawie. Nie ma wysokich wymagań klimatycznych i glebowych. Potrzebuje umiarkowanego podlewania i słonecznego stanowiska. Najlepiej prowadzić go na podporach, po których się pnie. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu w marcu.

Jak przechowywać groszek cukrowy?

Groszek cukrowy możliwy jest do nabycia niemal w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. Przez cały rok kupić go można w wersji mrożonej. Świeży dostępny jest już pod koniec maja. Żeby zielony groszek cukrowy nie stracił swoich cennych właściwości, wymaga odpowiedniego przechowywania. Kupiony świeży powinien zostać zjedzony tego samego dnia. W innym wypadku należy włożyć go do lodówki w szczelnym opakowaniu wyłożonym lekko zwilżonym ręcznikiem kuchennym. Zespół hiszpańskich i niemieckich badaczy na łamach czasopisma „Journal of Experimental Botany” opublikował wyniki eksperymentu, który wykazał, że przechowywany w pokojowej temperaturze groszek cukrowy traci niemal o połowę aktywność zawartych w nim przeciwutleniaczy.

Właściwości prozdrowotne groszku cukrowego

Groszek cukrowy powinien stanowić element diety osób dbających o figurę oraz o nadmiernej masie ciała, gdyż nie zawiera dużo kalorii. Ze względu na sporą zawartość błonnika reguluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit, niweluje zaparcia, pozwala na długo utrzymać poczucie sytości.

Dostarcza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Na uwagę zasługuje zwłaszcza bogactwo witaminy C znanej z silnych właściwości przeciwutleniających. W szklance groszku cukrowego jest 50 mg kwasu askorbinowego, co stanowi ponad połowę jego zalecanej dziennej dawki. Oprócz korzystnego wpływu na pracę układu odpornościowego witamina C eliminuje wolne rodniki, bierze udział w tworzeniu kolagenu i spowalnia proces starzenia się organizmu. Warzywo dostarcza witaminę K, która zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości ze względu na poprawę procesu wchłaniania wapnia.

W ziarnach groszku cukrowego znajduje się wzmacniająca wzrok luteina. Substancja chroni oczy przed zmęczeniem, przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. Warzywo zawiera spore ilości witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny. Porcja 100 g dostarcza 1,75 mg żelaza, 20 mg magnezu, 45 mg fosforu, 168 mg potasu. W groszku cukrowym znajduje się także cynk, miedź, selen, jod, mangan, sód, wapń. Żelazo w towarzystwie witaminy C łatwiej wchłania się w organizmie, a groszek może chronić przed anemią. Warzywo obniża poziom tzw. złego cholesterolu LDL, w wyniku czego wpływa korzystnie na pracę układu krążenia, zapobiegając rozwojowi blaszek miażdżycowych.

Wartości odżywcze groszku cukrowego

Groszek cukrowy zawiera niewiele kalorii. Wartości odżywcze w 100 g produktu przedstawiają się następująco:

  • wartość energetyczna – 42 kcal,
  • białko – 2,8 g,
  • węglowodany – 7,55 g,
  •  tłuszcz – 0,2 g.

Zastosowanie groszku cukrowego w sztuce kulinarnej

Groszek cukrowy posiada szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Nadaje daniom chrupkości, świeżości, słodkości i soczystości. Zanim zostanie użyty należy go dokładnie umyć, po czym odciąć końcówki i usunąć grube włókna. Groszek cukrowy można spożywać na surowo jako przekąskę z dipami, oliwą, odrobiną soli czy świeżo zmielonym pieprzem. Może być gotowany w wodzie lub na parze. Żeby zachował swój atrakcyjny zielony kolor, podczas gotowania do wody wystarczy dodać trochę kwasku cytrynowego. Wykorzystuje się go do dań jednogarnkowych i jako dodatek do potraw mięsnych. Dobrze smakuje w sezonowej zupie jarzynowej.

Jak przyrządzić groszek cukrowy?

Jednym z najczęstszych sposób na wykorzystanie cukrowego groszku jest sałatka. Ciekawą propozycję stanowi ta przygotowana z 2 pomidorów, 8 dag parmezanu zestruganego w płatki, 60 dag groszku cukrowego, 2 łyżek oliwy, 1 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy, 1 łyżki octu balsamicznego, 1/2 pęczka szczypiorku, soli i pieprzu do smaku. Składniki wystarczą na 4 porcje. Groszek po umyciu blanszuje się w osolonym wrzątku, odcedza, przelewa zimną wodą i odsącza. Umyte pomidory kroi się w kostkę. Musztardę łączy się z oliwą, octem, solą i pieprzem. Warzywa przekłada się do miski, posypuje parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i polewa sosem.

Zobacz film: Zielone warzywa

źródło:x-news

Bibliografia:

1. W. Gawryś, Słownik roślin zielnych, Officina Botanica, Kraków 2008.

2. H. S. Grewal, B. L. Maheshwari, Magnetic treatment of irrigation water and snow pea and chickpea seeds enhances early growth and nutrient contents of seedlings, [w:] „Bioelectromagnetics”, 2011, 32(1), s. 58–65.

Data aktualizacji: 10.09.2020,
Opublikowano: 10.09.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Czy dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko chorób serca?

Diety opierające się głównie lub wyłącznie na produktach roślinnych budzą coraz większe zainteresowanie. Ich zwolennicy często kierują się troską o środowisko naturalne lub prawa zwierząt. Jednak jak taki sposób żywienia wpływa na zdrowie? Czy eliminacja mięsa i innych produktów odzwierzęcych może ochronić przed chorobami serca? Wyjaśniamy. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
Aronia — superfood na wsparcie odporności 

Owoce aronii zdobywają coraz większą popularność ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i bogactwo składników odżywczych. Warto poznać nie tylko ich charakterystykę, ale także dowiedzieć się, jak skutecznie wykorzystać aronię w kuchni, aby wesprzeć swoją odporność i urozmaicić swoją dietę. 

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej