Grillujesz? Dowiedz się, jak czerpać przyjemność z majówkowej biesiady, nie obciążając organizmu

10'000 Hours/getty images

Choć pandemia koronawirusa pokrzyżowała wyjazdowe plany na majówkę, to wciąż możemy grillować w przydomowym ogródku, a nawet na balkonie. Na ruszt zazwyczaj wrzucamy kiełbaski czy karkówkę, do tego obowiązkowo ciężkie sosy. Po trzech dniach takiego biesiadowania możemy czuć się nieco ociężale. Jak tego uniknąć? Dietetyk Marta Jachym zdradziła nam kilka wskazówek, jak grillować, by nie obciążać organizmu.

Polacy uwielbiają grillować. Bez względu na to, gdzie będziemy to robić – w ogrodzie lub na balkonie, ważne jest to, co położymy na ruszt. Choć pierwszą myślą większości z nas są kiełbaski czy karkówka, do tego obowiązkowo takie dodatki jak: ketchup, majonez czy musztarda, to po kilku dniach grillowania, wątroba może nam tego nie wybaczyć… Jak „odchudzić” grilla? O wskazówki poprosiliśmy ekspertkę w temacie żywienia, Martę Jachym.

Zobacz też: Jak skutecznie i w prosty sposób wyczyścić grilla?

Co jest największym błędem w grillowaniu?

Jak tłumaczy dietetyczka, najczęstszym błędem popełnianym przy grillowaniu, jest wybieranie tłustych mięs, boczków, kiepskiej jakości kiełbas. Co więcej, Polacy, ze względu na wygodę, najczęściej wybierają produkty w gotowych marynatach, które po rozpakowaniu od razu wrzucamy na grilla.

Jeśli do ciężkiego, tłustego mięsa, w marynacie z tragicznym składem, dorzucimy sosy na bazie majonezu, znaczną ilość alkoholu, a często też przekąski takie jak chipsy – to 3-dniowa majówka, na pewno nie sprawi, że poczujemy się wypoczęci i zrelaksowani. Takie kombinacje, to ogromne obciążenie dla organizmu – wątroby, trzustki, żołądka. Po kilku dniach biesiadowania w ten sposób, możemy czuć się zmęczeni, napuchnięci, a nasz organizm przez kilka dni będzie wracał do stanu równowagi, daleki od uczucia wiosennej lekkości

-wyjaśnia Marta Jachym.

Zobacz też: Sygnały, które wysyła organizm, świadczące o tym, że jesz za dużo soli

Nie rezygnuj z grilla

Dbanie o zrównoważoną dietę nie oznacza rezygnacji z majówkowego grilla, który dla większości z nas jest tradycją. Jak przekonuje ekspertka, proste zmiany w wyborze tego, co na grilla wrzucimy i co podamy jako dodatki, wystarczą, by czerpać przyjemność ze majówkowej biesiady, nie obciążając przy tym organizmu.

Co to oznacza w praktyce?

Zamiast tłustych mięs, jak karkówka czy skrzydełka, wybierzmy filety z piersi kurczaka lub indyka, które, jak podkreśla Marta Jachym, warto zamarynować samodzielnie.

Tworząc marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, ulubionych przypraw. Zamiast mięsa, świetnym wyborem będą również ryby – łosoś, pstrąg, których przygotowanie zajmuje dosłownie chwile, a ze względu na delikatniejsze mięso, obróbka termiczna na grillu, jest szybsza niż mięsa. Z kiełbas – najlepiej zrezygnować w ogóle, jeśli jednak bardzo je lubimy, warto wybrać te, które w składzie mają jak największą ilość mięsa, a niską zawartość tłuszczu. Do wrzucenia na grilla, świetnie sprawdzą się warzywa, takie jak cukinia, papryka, pieczarki czy bakłażan

-podpowiada dietetyczka.

Lekkie dodatki

Większość z nas, nie wyobraża sobie grilla bez dodatków takich jak sosy. Zamiast niezdrowych i ciężkich majonezów, ketchupów czy musztardy, przygotujmy sosy samodzielnie.

Najlepiej na bazie jogurtów naturalnych, czy niskotłuszczowych serków – z dodatkiem ziół, cebuli, czosnku czy pomidorów, w kilka chwil przygotujemy smaczny i zdrowy dip

- mówi Marta.

Zobacz też: Menu na kwarantannę. Jedz mądrze i zdrowo

Nie zapominajmy o warzywach, które ze względu na małą zawartość kalorii i dużą zawartość błonnika, mogą obniżyć sumaryczną liczbę kalorii, którą spożyjemy przy stole.

Jako dodatek do potrwa z grilla przygotujmy sałatkę, z dużą ilością świeżych warzyw – np. grecką. Warzywa szybko nas nasycą, dostarczą wody i mikroelementów i wspomogą trawienie

- dodaje ekspertka.

Co z alkoholem?

Niestety to alkohol jest najczęstszą przyczyną złego samopoczucia, a nawet dodatkowych kilogramów po kilkudniowym grillowaniu.

Niezłym pomyłem, będzie zrezygnowanie z mocno kalorycznego i ciężkostrawnego piwa i przyrządzenie koktajli np. na bazie białego wina. Połączenie tego trunku z wodą lekką gazowaną, listkami mięty i mrożonymi malinami, zaskoczy gości i idealnie wpasuje się swoją lekkością w klimat wiosennych uczt. Rozrobienie alkoholu wodą, spowoduje, że wypijemy mniej, zapobiegniemy odwodnieniu, dzięki czemu możemy liczyć na lepsze samopoczucie niż po konwencjonalnym spożywaniu alkoholu

- tłumaczy dietetyk.

Zobacz też: Lepsza kasza jaglana czy gryczna? Poznaj zdrowotne właściwości kasz

***

Marta Jachym jest dietetykiem i szkoleniowcem. Studiowała dziennikarstwo i dietetykę kliniczną. Absolwentka kilkudziesięciu szkoleń i konferencji żywieniowych. Na co dzień przyjmuje pacjentów w warszawskiej klinice MD Clinic, prowadząc poradnię „Przełom w odżywianiu.” Prowadzi szkolenia dotyczące zdrowego trybu życia, redukcji stresu, oraz budowania odporności w dużych firmach. Specjalizuje się w dietoterapii chorób autoimunologicznych, tarczycy, gospodarki cukrowej i zaburzeń układu pokarmowego. Pracuje z pacjentami z zaburzeniami odżywiania, łącząc istotę stanu psychicznego z tym jak funkcjonuje nasze ciało. Szczególną wagę przywiązuje do zebrania obszernego wywiadu dotyczącego samopoczucia pacjenta, który pomaga znaleźć źródło i przyczynę dolegliwości. Twierdzi, że uważność, dobra komunikacja wewnętrzna i obserwowanie sygnałów wysyłanych przez ciało i umysł, to najlepsza droga do skutecznego wdrażania zdrowych nawyków żywieniowych.

Zobacz film: Sprawdzone sposoby na zdrowe potrawy z grilla. Jak oszukać zbędne kalorie?

źródło:x-news

Data aktualizacji: 02.05.2020,
Opublikowano: 02.05.2020 r.

Polecamy

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Jarmuż - podobno najzdrowsze warzywo świata. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Jarmuż nie bez powodu uchodzi za jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi bogactwo witamin, a jedzony regularnie może uchronić przed rozwojem choroby nowotworowej. Dlaczego warto na stałe jarmuż wprowadzić do swojej diety?   

Czytaj więcej
Biała piana podczas obróbki termicznej mięsa – co oznacza? 

Bardzo często podczas obróbki mięsa na jego powierzchni pojawia się biała piana. Dla wielu osób jest to sygnał, że z mięsiwem jest coś nie tak i na pewno jest nieświeże. Czy słusznie? 

Czytaj więcej
Dynia, nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Oczyszcza płuca i chroni przed rakiem

Dynia to jedno z najzdrowszych warzyw. Stanowi cenne źródło witamin i pierwiastków, których potrzebuje nasz organizm. Niektóre z nich mogą chronić przed tworzeniem się zmian nowotworowych. Dlaczego jeszcze warto na stałe wprowadzić dynię do swojego menu?   

Czytaj więcej
NFZ proponuje te dania na jesień. Sprawdź ich propozycje

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Narodowy Fundusz Zdrowia. Instytucja opublikowała na swojej stronie darmowego e-booka z przepisami na zdrowe jesienne dania. 

Czytaj więcej