Grejpfrut - czy jest zdrowy?
Grejpfrut to połączenie pomelo i pomarańczy. Owoc jest bogaty w witaminę C i błonnik. Ma niski indeks glikemiczny tym samym może być spożywany przez osoby, które zmagają się z cukrzycą. Dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn.
Mimo ewidentnych korzyści, które daje jedzenie owocu, w ocenie badaczy dwa obecne w nim związki mogą być niebezpieczne. Portal ScienceAlert podaje, że związki zaliczane do furanokumaryn - dużym stężeniu - może zaburzyć przyswajanie leków. Tym samym istniej ryzyko, że niektórych substancji organizm przyjmuje zbyt mało, a innych zbyt mało.
Wskazane przez badaczy związki to dihydroksybergamottynę i bergamotynę.
Grejpfrut a leki. Co zrobić, aby nie zaburzyć działania farmaceutyków?
Mimo że w owocu są związki, które wpływają na działanie leków, to osoby, które na stałe przyjmują farmaceutyki nie musza rezygnować z jego jedzenia. Narodowe Centrum Edukacji Żywienia (NCEŻ) podaje, że należy zachować odstęp między zjedzeniem owocu a przyjęciem leku. Najbezpieczniej jest odczekać minimum 4 godziny przed i 4 godziny po przyjęciu leku.
Tej zasady powinny przestrzegać przede wszystkim osoby, które przyjmują leki na nadciśnienie tętniczego, zmagają się chorobą niedokrwienną serca, chorobą układu odpornościowego oraz alergią. Uważać muszą także pacjenci po przeszczepach narządów.
Zobacz wideo: Które warzywa są najzdrowsze, a których lepiej unikać?
Źródło: interia.pl/ ScienceAlert