Goździki i ich zaskakujące właściwości zdrowotne

Getty Images

Ich zapach jest synonimem świąt Bożego Narodzenia, a bogactwo właściwości zdrowotnych zadziwia. Co zawiera i jak działa najpopularniejsza przyprawa grudnia? Dowiedz się więcej o fenomenie goździków.


Goździki typowo zimową przyprawą. Jakie mają właściwości? Źródło: Agencja TVN

Goździki ich niesamowite właściwości zdrowotne

1.    Działają antynowotworowo

Goździki zawierają eugenol, witaminy A i C, czyli składniki o bardzo silnych w właściwościach antyoksydacyjnych. Ich codzienna obecność w diecie zapobiega powstawaniu nowotworów, spowalnia procesy starzenia się organizmu, zwłaszcza skóry. Zmniejsza także ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia, chorób zwyrodnieniowych mózgu, a nawet Alzheimera i Parkinsona! Wystarczy, że każdego dnia dodasz kilka goździków do herbaty.

2.    Zwalczają i łagodzą ból

Eugenol, czyli oleisty związek zapachowy, który także występuje w cynamonie posiada właściwości przeciwbólowe. Jego działanie można porównać do aromaterapii, bo działa rozluźniająco i znieczulająco. Z tego powodu jest także stosowana przy bólu zębów, ponieważ trzymane w ustach przyprawa  uśmierza bóle zębów. Doskonale się także sprawdza w bólach głowy.

3.    Wzmacniają odporność

Goździki mają także działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, więc wspierają organizm w walce z infekcjami i wirusami. Dla przykładu, rozgryzanie i żucie goździków zapobiega rozwojowi zapalenia gardła, pomagają na kaszel i udrażniają zatkany nos.

4.    Zabijają grzyby

Grzybiczne zapalenia skóry, paznokci, błon śluzowych i grzybicę stóp także można leczyć za pomocą goździków. Zalecane jest picie herbaty z goździków lub smarowanie zmienionych miejsc olejkiem goździkowym.

5.    Stabilizują poziom cukru w organizmie

Goździki zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę, ponieważ wspomagają produkcję insuliny i obniżają poziom cukru we krwi. Wystarczy, że dodasz kilka goździków do ulubionej herbaty lub naparu z ziół.

6.    Stabilizują poziom cholesterolu

Gospodarka lipidowa także korzysta ze zbawiennego działania goździków, ponieważ przyprawa obniża ilość „złego” cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a jednocześnie stabilizuje poziom „dobrego” cholesterolu w organizmie.

7.    Wspomagają trawienie

Goździki posiadają także korzystne właściwości dla układu pokarmowego. Wspierają żołądek w produkcji kwasu solnego, poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają wydalanie gazów z organizmu. Zapobiegają także niestrawności i wzdęciom, więc warto dodać goździki do ciężkostrawnych potraw, jak np. pieczone mięsa, bigosu, czy zupy fasolowej.

8.    Odświeżają oddech

Działanie antyseptyczne i olejki zawarte w goździkach sprawiają, że skutecznie odświeżają oddech. Ich przeżuwanie niweluje nieprzyjemny zapach w ustach. Goździki, podobnie jak jabłka są naturalnym i szybkim sposobem na to, by wyeliminować używanie gum do żucia.

Przeczytaj także: Niezwykłe właściwości zdrowotne kompotu z suszu

Zobacz: Cynamon i jego cudowne właściwości

Cynamon i jego cudowne właściwości. Źródło: Agencja TVN.

Data aktualizacji: 18.12.2019,
Opublikowano: 18.12.2019 r.

Komentarze (0)

Trwa dodawanie...
Komentarz dodany!
Komentarz nie mógł zostać dodany
Rodzaje i rola błonnika w diecie

Błonnik pokarmowy jest cennym wsparciem dla całego organizmu, ponieważ poprawia pracę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu i optymalizuje poziom cukru we krwi. W tym artykule dzielimy się przydatną wiedzą na temat prozdrowotnych właściwości błonnika oraz produktów, które go zawierają. 

Czytaj więcej
Skończyłeś pięćdziesiąt lat? To warzywo powinno stać się twoim najlepszym przyjacielem

Po 50. roku życia gorzej działają nasze narządy, a niektóre procesy zachodzące w organizmie spowalniają. Na szczęście dzięki odpowiedniemu stylowi życia, a zwłaszcza diecie można temu zaradzić. Szczególnie cenne jest jedzenie porów. Dlaczego? 

Czytaj więcej
Jak stłumić nadmierny apetyt? Te sposoby ci w tym pomogą

Ciągły apetyt może się pojawić z bardzo wielu powodów. Często jest wynikiem nadmiernego stresu. Jak można sobie poradzić z potrzebą ciągłego sięgania po jedzenie?  

Czytaj więcej
Krupnik – idealna zupa na zimę. Oczyszcza jelita i wzmacnia organizm 

Krupnik to jedna z najbardziej popularnych zup. Choć ma tyle samo zwolenników, co przeciwników to stanowi jedno ze zdrowszych dań w rodzimej kuchni. Dlaczego warto jeść krupnik? 

Czytaj więcej
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie

Witamina D3 jest wyjątkowym związkiem chemicznym, gdyż w organizmie działa podobnie do hormonów. Jest typem witaminy D, który możemy przyjmować poprzez odżywianie oraz jako suplement diety. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla naszego organizmu.

Czytaj więcej
O której jeść śniadanie? To ważne dla naszego zdrowia 

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Znaczenie ma nie tylko to, co, ale i o której godzinie zjemy. Kiedy jest najlepsza pora na śniadanie?  

Czytaj więcej
Witamina B6, niedobór, objawy, jak suplementować, w czym jest 

Witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego działania organizmu. Wspomaga przyswajanie żelaza oraz magnezu. Ma również wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Gdzie jej szukać i co może świadczyć o jej niedoborze?  

Czytaj więcej
To warzywo może pomóc Ci uniknąć cukrzycy 

Leczenie cukrzycy nie ogranicza się tylko do przyjmowania leków. Konieczna jest także zmiana stylu życiu i diety. Zdaniem badaczy szczególnie cennym warzywem dla diabetyków jest okra. Jakie ma właściwości?  

Czytaj więcej
Adaptogeny - naturalne wsparcie dla całego organizmu

Adaptogeny to rośliny, które mają korzystny wpływ na działanie organizmu. W jaki sposób oddziałują na ciało człowieka i gdzie szukać tych wartościowych substancji?  

Czytaj więcej
Witamina E  to prawdziwe źródło młodości. Jak ją stosować? 

Witamina E - nazywana witaminą młodości - stanowi jeden z cenniejszych związków dla organizmu człowieka. Gdzie jej szukać i jak wpływa na organizm? 

Czytaj więcej